Grapele rotative Maschio - Revista Ferma
4 minute de citit

Grapele rotative Maschio

grape11 m Grapele rotative Maschio

Grapele rotative cu lame cuțit sunt folosite cu precădere la pregătirea patului germinativ în vederea semănatului, acestea realizând o mărunțire foarte bună a solului, spargerea integrală a bulgărilor, îngroparea optimă a resturilor vegetale în stratul de la suprafața solului și o nivelare perfectă a terenului. Mișcarea rotativă a lamelor cuțit exercită o presiune orizontală, nu verticală, asupra terenului, evitând astfel formarea în timpul prelucrării a unui strat tare și bătătorit în adâncimea solului. 

În continuare voi detalia carcateristicile tehnice și funcționale pentru două tipuri de grape cu lățimi de lucru de până la 7 metri.

 

Jumbo Rapido Plus: trei variante de lucru 

Grapa rotativă Jumbo Rapido Plus, concepută pentru folosirea îndelungată și în condiții grele de lucru, este realizată în trei versiuni: 6000 (lățime de lucru de 6 m), 7000 (7 m) și 8000 (8 m). Pentru poziția de transport, lățimea grapei este de 2,45 m. Jumbo Rapido Plus lucrează până la adâncimea de 28 cm. Prima variantă este prevăzută cu 48 de cuțite, modelul 7000 deține 56 de cuțite, iar ultima variantă lucrează cu 64 de cuțite. Necesarul de putere la tractor este între 240 și 450 CP la varianta de 6 m, de 250-450 CP în cazul modelului 7000, iar grapa cu lățimea de 8 m necesită un tractor de 300-450 CP. 

Transmiterea puterii de la tractor la mașină se face printr-o transmisie cardanică. Grapa este dotată cu un reductor central, turația arborelui prizei de putere fiind de 1000 rot./min., cu o priză de putere posterioară și cu două prize de putere laterale. Cuplajul cardanic central Long Life, cu frecare, este prevăzut cu came, iar cuplajele cardanice laterale sunt directe. Capacul de protecție al cardanului se demontează rapid. În plus, grapa dispune de un schimbător lateral de viteze, turația la arborele prizei de putere fiind tot de 1000 rot./min. Trecerea din poziția de transport în cea de lucru și invers se face prin intermediul unor cilindri hidraulici (acționare hidraulică). Rotoarele sunt dotate cu sistemul Quick Plus, care are rolul de a proteja rotorul și cutia de viteze, evitând astfel coliziunea sistemului de acționare cu pietrele. Lubrifierea angrenajelor se face în baie de ulei. Datorită sistemului Quick Fit, lamele cuțit se pot decupla foarte rapid. 

Grapa Jumbo este echipată cu instalație de semnalizare spate pentru transportul pe drumurile agricole sau publice. Grapa este dotată și cu un sistem de prindere hidraulic pentru siguranța la transport. 

Mașina rotativă lucrează în agregat cu un tăvălug cu pinteni reglabili prin intermediul cilindrilor hidraulici.

 

Grapele Toro Rapido Plus

Mașina rotativă Toro Rapido Plus este realizată în patru variante, și anume: 4600 (lățime de lucru de 4,6 m), 5000 (5 m), 6000 (6 m) și 7000 (7 m). Pentru poziția de transport, lățimea grapei este de 2,45 m. Versiunea de 4,6 m are nevoie de un tractor cu puterea cuprinsă între 150 și 380 CP, pentru cea de 5 m necesarul de putere este de 160-380 CP, iar modelul de 6 m lucrează în tandem cu tractoare de 180-380 CP. Pentru modelul cu lățimea de 7 m, necesarul de putere al tractorului este cuprins între 250 și 380 CP. 

Mașina lucrează în agregat cu un tăvălug cu pinteni care se reglează cu ajutorul a patru cilindri hidraulici. Transmisia laterală se răcește cu aer, iar lubrifierea sistemului de transmisie se face cu ulei sintetic. Grapa Toro Rapido Plus beneficiază de sistemul de protecție împotriva accidentelor, conform cu normele CE. 

Legarea la tractor se face printr-un cuplaj universal cu prindere în trei puncte, cat. III. Cuplajul cardanic central este direct. Lamele cuțit sunt fabricate din materiale cu o rezistență mare în exploatare și au un sistem de schimbare rapidă. Pe rotor sunt montate două lame cuțit. Transmisiile cardanice laterale sunt cu came. Turația la priza de putere este de 1000 rot./min, iar la rotoare este de 350 rot./min. 

Utilizarea îndelungată a grapelor Toro este asigurată de mecanismele de protecție cu amortizoare. Opțional, variantele 4600 și 5000 pot fi dotate cu un racord hidraulic pentru atașarea unei semănători. De asemenea, se poate opta și pentru montarea unei perechi de scormonitori reglabile cu pivoți și cu sistem de siguranță dotat cu bulon sau cu arc.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →