Gospodăria ţărănească, bun venit în cooperativă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Gospodăria ţărănească, bun venit în cooperativă!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cooperativizarea pe stil nou (din voinţa fermierilor, nu prin forţarea acestora de către autorităţi, aşa cum s-a întâmplat în anii ’50) a cunoscut recent un nou progres legislativ: gospodăriile ţărăneşti pot intra în cooperative. Acestea nu subscriu la capitalul social, dar pot deveni membri cooperatori acţionari.

 

Să vină normele de aplicare!

 

Sună frumos, să zicem, dar deocamdată nu ştim, oficial, ce este aceea o gospodărie ţărănească! O lege adoptată recent de Parlament şi deja promulgată de preşedintele României aduce câteva prevederi noi în ceea ce priveşte activitatea cooperatistă, printre care şi aceasta referitoare la gospodăriile ţărăneşti. Legea mai prevede că MADR şi ANSVSA au responsabilitatea să definească gospodăria ţărănească şi să găsească modul de autorizare. Cu alte cuvinte, trebuie să aşteptăm normele de punere în aplicare. Oricum, interesantă această aducere în plan legislativ a gospodăriei ţărăneşti.

 

Facilităţi fiscale

 

Noua lege conţine însă şi alte prevederi interesante pentru fermierii deja cooperativizaţi sau care doresc să înfiinţeze o cooperativă. De pildă, cooperativele agricole sunt scutite de la plata impozitului pe profit astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri.

legea cooperativei CANVA_bfoto: canva.com 

 

Scutiri de impozit

 

Membrii cooperatori sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. Cooperativele agricole sunt scutite de la plata impozitului pentru clădirile şi terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori.

 

UN NOU HĂŢIŞ BIROCRATIC?!

 

După ce va fi definită şi după ce va fi stabilit modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti, se vor deschide noi posibilităţi pentru micii producători agricoli, chiar dacă aceştia nu vor ţine neapărat să intre într-o cooperativă agricolă. Să sperăm că nu va fi vorba de un nou descurajant hăţiş birocratic. Să aşteptăm, însă, să vedem ce vor stabili MADR şi ANSVSA.
Click AICI şi află în detaliu principalele modificări din Legea cooperaţiei agricole!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →