2 minute de citit

Glifosat: AUTORIZAŢIE PRELUNGITĂ cu 10 ani în UE

glyphosate crop dusting b Glifosat: AUTORIZAŢIE PRELUNGITĂ cu 10 ani în UEComisia UE va prelungi autorizaţia glifosatului pentru o perioadă de zece ani. Acest lucru a fost anunţat astăzi (16 noiembrie) de autoritatea de la Bruxelles.

Anterior, statele membre nu au reuşit să obţină o majoritate calificată pentru sau împotriva prelungirii autorizaţiei substanţei active în cadrul Comitetului de apel al UE.

CONDIŢII SUPLIMENTARE

Potrivit autorităţilor europene, vor fi introduse condiţii suplimentare pentru utilizarea produselor fitosanitare care conţin glifosat. Aceste restricţii includ o interdicţie înainte de recoltare şi anumite măsuri de protecţie a organismelor nevizate.

Potrivit rapoartelor de la Bruxelles, Germania s-a abţinut din nou de la vot în cadrul comitetului de apel relevant al UE, deoarece coaliţia nu a putut ajunge la un acord asupra unei poziţii comune. În timp ce ministrul federal al agriculturii Cem Özdemir (Verzii) doreşte interzicerea totală a erbicidului, partenerul de coaliţie FDP a pledat în favoarea unei prelungiri.

Reînnoirea autorizaţiei în UE anunţată de Comisie se bazează pe evaluări cuprinzătoare ale siguranţei efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) împreună cu statele membre ale UE.

Cele două state membre decisive, Franţa şi Germania, s-au abţinut încă o dată de la votul decisiv din cadrul comitetului de apel. Italia, care votase în favoarea unei prelungiri în octombrie, a trecut în tabăra abţinerii în comitetul de apel, informează agrarheute.com.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →