„În vara anului trecut am căzut la control la animale şi la suprafaţa de teren pe care o lucrez. Mai întâi au venit inspectorii de la ANARZ, apoi de la DSVSA Vrancea. Au urmat încă două controale de la APIA, să verifice dacă am pus gunoi pe marginea cursului de apă din vecinătatea fermei! Totul a fost OK!”, ne-a declarat fermierul. Şi aceasta în ciuda unei binecunoscute axiome: orice control trebuie să găsească ceva în neregulă! Să fi fost victima unei reclamaţii din partea unor „binevoitori”?! Crescătorul de animale vrâncean nu ştie! Şi chiar nu vrea să creadă că ar fi vorba de aşa ceva!
La sfârşitul lunii august a anului trecut, Steluţu Crancu s-a deplasat în Olanda într-un schimb de experienţă, împreună cu alţi agricultori vrânceni, unde a vizitat mai multe ferme de animale, exploataţii vegetale de cultura mare şi parcuri de utilaje agricole.
În acest timp, APIA Vrancea şi-a anunţat controlul la ferma sa din Ciolăneşti. Funcţionarii nu au aşteptat câteva zile să revină în ţară titularul fermei!! (Probabil că situaţia era la fel de… arzătoare pentru APIA ca şi arşiţa verii!?) Astfel, însoţiţi de soţie şi de fiica cea mare, absolventă de medicină veterinară, inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură s-au deplasat în control pe teren. În urma verificărilor s-a constatat existenţa unor neconcordanţe în identificarea suprafeţelor declarate.
Când biciul Sfântului Nicolae te arde la ecocondiţionalitate!
„În documentele întocmite s-a consemnat că aş fi refuzat controlul!?! Eu am înţeles că această verificare este o urgenţă! Aş! După o lună şi mai bine, mă trezesc că sunt invitat la APIA cu toate actele fermei pentru a explica unele nelămuriri. M-am conformat, aşa cum am făcut-o de fiecare dată când am fost solicitat de către autorităţi! Într-un final, am semnat documentele la controlul efectuat în fermă (la care eu nu fusesem prezent!). Asta m-a făcut să înţeleg că dosarul meu încă nu plecase la plată, stătuse în nelucrare de aproape două luni! Eu aşteptam banii din subvenţii, că aveam mare nevoie! Colegii mei, fermierii, primiseră prima tranşă pe suprafaţa de teren arabil!
La începutul lunii decembrie a.c., chiar de Sfântul Nicolae, am primit un alt control de la APIA… pe ecocondiţionalitate. Care nici de această dată nu a scos nimic în neregulă! Problema mare este că nu se dau drumul la dosare şi noi, crescătorii de animale, nu primim banii la timp. Am rămas în urmă cu lucrările agricole, cu tratamentele la animale din această pricină!”, ne-a declarat extrem de supărat Steluţu Crancu.
Om dărâmat, la propriu şi la figurat!
L-am contactat din nou pe Steluţu Crancu prin 10 februarie a.c.. Omul, zdravăm la minte şi la trup, era dărâmat; şi la propriu, şi la figurat! „Acum m-a trântit boala, am venit dimineaţă din fermă şi acum zac în pat. Mă chinuie gripa asta păcătoasă de vreo lună de zile. Mâine am programare la medic; trebuia să merg la control de două săptămâni, dar am amânat, că nu am pe cine să las în loc la animale. Mi-e teamă să nu mă internez în spital!”, a precizat fermierul.
Acesta fusese „înştiinţat verbal” de către funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură că va primi banii în… câteva zile. „Funcţionarii de la Centrul APIA Panciu mi-au transmis prin medicul veterinar că nu este bugetul aprobat şi că va trebui să mai aştept zece zile! Mi-am pierdut speranţa; dacă nu se va întâmpla aşa, Dumnezeu cu mila!”, ne-a declarat resemnat crescătorul.
Victime colaterale, animalele!
Aşadar, până la primirea banilor cuveniţi va mai trece multă apă pe Dunăre! Steluţu Crancu deţine 400 de oi (acum s-a mărit efectivul odată cu fătările) şi lucrează peste 40 hectare de teren. Trebuie să primească circa 15-16 euro pe cap de oaie, plus subvenţia pe suprafaţă; în total, după socotelile sale, peste zece mii de euro. Banii îi erau absolut necesari, ieşea la liman cu ferma! „Nu sunt mulţumit de modul cum s-au desfăşurat fătările; din lipsa banilor am întârziat cu tratamentele la oi! Apoi, n-am putut să le asigur necesarul de vitamine şi minerale, trebuia să le administrez Selevit, un supliment nutriţional recomandat pentru a completa necesarul zilnic de vitamine, calciu, aminoacizi şi seleniu. Am fost nevoit să le dau tain mai puţin. Înainte le asiguram jumătate de kilogram de nutreţ, acuma am coborât sub, că nu pot şti când vin banii! Apoi, a fost şi o vară capricioasă, a plouat atunci când trebuia să strângem fânul din câmp şi, astfel, a scăzut calitatea nutreţului. De asemenea, multe oi au fătat gemeni şi m-am trezit cu animale cam slăbuţe! Ce s-a întâmplat? Schimbând berbecii, a crescut prolificitatea, indicele ducându-se undeva spre 40-50 la sută!”, a explicat fermierul.
„Pe linie moartă”
Plus de asta, au crescut preţurile la cereale; deja, în zonă kilogramul de porumb a ajuns la 70-80 de bani, iar cel de tărâţă la 90 de bani. Crescătorului vrâncean îi trebuie 4-500 kg de cereale pe zi (12-15 tone pe lună) ca să dea animalelor să mănânce la discreţie. Per total, pentru două luni – martie şi aprilie – ar veni în jur de 20.000 lei. În afară de alte cheltuieli, cum ar fi depozitul de furaje, care îl costă încă 20 mii de lei.
„Dacă nu-ţi faci iarna car şi vara sanie, rămâi în urmă totdeauna. Din banii de subvenţie mi-aş fi acoperit cheltuielile! Era bine dacă venea o mică sumă din subvenţie mai la început”, şi-a exprimat regretul Steluţu Crancu.
Marea dramă a fermierilor este următoarea: ai căzut la control, ai rămas cu contul gol! Aşadar, „Ghinon!”, cum a spus-o memorabil preşedintele Johannis.
Steluţu Crancu: „E prima dată când mă confrunt cu aşa ceva! Am mai avut controale, dar am primit banii la timp. Exact când au început treburile să meargă foarte bine la mine în fermă, exact atunci se întâmplă un necaz! La control după control, rămâi clar cu contul gol!”
CONTROALELE CLASICE ŞI CLASICA ÎNTÂRZIERE LA PLATA
La rându-ne, am luat legătura cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură să aflăm de ce întârzie punerea în plată a subvenţiei pentru ferma lui Steluţu Crancu. „Fermierul a avut controale clasice, de la noi, de la ANSVSA şi a mai avut un control tot de la noi, de la Agenţie, pe ecocondiţionalitate. Or, în urma acestor trei controale durează finalizarea rapoartelor şi de aceea plata se mai întârzie. Oricum, şi el va fi plătit până pe data de 31 martie 2019. După ce va termina această etapă, va fi selectat pentru lista de plată. Noi primim nişte liste cu fermieri pe care trebuie să-i plătim. L-am chemat să-i explicăm acest lucru, la el se întârzie un pic plata din cauza controalelor. Din ce am văzut, el nu are probleme, că s-au introdus în sistem două rapoarte finale al controalelor, chiar nu are nici o problemă! E bine, dar trebuie să se finalizeze tot!”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, şefa Centrului Local Panciu – APIA Vrancea.
Am insistat să lămurim un lucru: dacă la mijloc a fost vorba despre vreo reclamaţie din partea vreunui coleg de breaslă. Nicidecum! „Steluţu Crancu nu a avut nici o reclamaţie. Dar faptul că el are o cerere un pic mai complicată, adică are cam toate solicitările la cererea de plată, e normal să fie controlat; acolo sunt mai multe de verificat, vă daţi seama. Din ce am văzut eu, a ieşit bine la control!”, a concluzionat coordonatorul APIA Panciu.
Într-adevăr, APIA anunţa că în data de 12.02.2019 a demarat plata pentru fermierii selectaţi la controlul prin teledetecţie – Campania anului de cerere 2018, pentru care s-au finalizat toate activităţile procedurale. Astfel, potrivit comunicatului de presă al Agenţiei, în sistemul informatic al APIA au fost introduse rezultatele pentru 51.123 fermieri din eşantionul de 51.537 fermieri selectaţi pentru acest tip de control. Plăţile aferente acestor fermieri urmau a fi făcute în zece zile după finalizarea tuturor controalelor administrative (?), diferenţa de 414 fermieri prezentând erori care sunt în curs de soluţionare.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)