3 minute de citit

Gheorghe Vlad: „Programul Tomata nu şi-a atins obiectivele: a crescut importul şi s-a redus suprafaţa cultivată!”

UN PROGRAM NEREUŞIT – TOMATA!

tomate italiene Gheorghe Vlad: „Programul Tomata nu şi-a atins obiectivele: a crescut importul şi s-a redus suprafaţa cultivată!”
credit foto @istock; Baloncici

OIPA cere ca ajutorul de minimis să fie aplicat de organizaţiile de producători, nu de MADR, şi acordat în funcţie de cantitatea livrată!

Programele guvernamentale de susţinere a producţiei legumicole nu au şi-au îndeplinit obiectivele pentru care au fost create, consideră ing. Gheorghe Vlad, preşedintele OIPA Legume-Fructe.

„Programul ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere (Tomata) nu a funcţionat, ba din contră, a crescut importul şi s-a redus suprafaţa cultivată. Dacă va continua şi nu se va merge la cine vinde pe factură şi care să fie membru al unei structuri asociative, cooperativă, grup de producători, va fi pierdere în continuare şi importurile tot vor creşte”, ne-a declarat liderul OIPA Legume-Fructe.

Programul a pulverizat exploataţiile

Acesta susţine că Tomata este un program nefuncţional în sensul că nu a venit cu soluţii pentru creşterea recoltelor de tomate şi reducerea importului, având drept efect pulverizarea spaţiilor de cultivare a legumelor.    

„Ţăranii l-au multiplicat; eu dacă am avut 5.000 m, am făcut pentru cinci copii câte 1000 mp şi au luat fiecare câte 3.000 euro. Nu a crescut suprafaţa, din contra, s-au spart exploataţiile!”, a explicat Gheorghe Vlad.

Programul trebuie aplicat nu de MADR, ci de grupurile de producători

Programul Tomata trebuia aplicat de organizaţiile şi grupurile de producători şi nu de Ministerul Agriculturii prin direcţiile agricole, a subliniat preşedintele OIPA.

„Propunerea noastră e să se stimuleze cantitatea, nu suprafaţa; în funcţie de cantitatea livrată să se acorde ajutorul de minimis. Eu care livrez 100 de tone iau ca şi un cultivator care face trei tone tot 3 mii de euro!? De ce?”, se întreabă nedumerit Gheorghe Vlad care cere o subvenţionare de sută la sută a investiţiilor în spaţiile protejate cu flux continuu (sere, solarii), pentru ca 9 luni din an să fie încălzite.

 3 milioane de euro costă un hectar de seră  

„Spaţiile protejate în care se produc legumele sunt foarte scumpe. Trei milioane de euro ajunge un hectar de seră! Ce bancă va credita un asemenea proiect? Guvernanţii trebuie să găsească o modalitate de subvenţionare de peste 50 la sută ca să avem acele unităţi de producţie de legume şi în extrasezon, cum erau serele odată! Pentru România este un capitol încheiat dacă Guvernul nu va face o strategie, în contextul ăsta ne vom regăsi în situaţia de net importatori”, a atras atenţia  liderul OIPA Legume-Fructe.

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →