În ferma lui Gheorghe Lămureanu din Agigea investițiile făcute în ultimii ani în reabilitarea sistemului de irigații și-au găsit eficiența în obținerea unor bune recolte sigure și stabile.
„Am terminat de recoltat floarea soarelui, la irigat am realizat o producție medie de 5.500 kg/ha, în timp ce la neirigat am făcut cu patru tone mai puțin – 1.500 kg/ha.
De asemenea, o recoltă bună am obținut la cerealele păioase. Spre exemplu, la grâu, ca și la orz, am avut soiuri care au dat 10.500 kilograme la hectar. În final, m-am închis pe o medie de peste 8 tone/ha la grâu și 9 tone la orz. Producția ar fi putut fi ceva mai bună dacă nu ar fi fost furtunile care au culcat plantele la pământ”, ne-a declarat fermierul.
Gheorghe Lămureanu a organizat recoltarea porumbului. „În prima zi am adunat peste 10 tone/ha, dar pe capete de parcelă și drumuri de acces, sper ca media să fie ceva mai mare”, a precizat fermierul constănțean.
INVESTIȚII ÎN IRIGAȚII DE CIRCA 3,5 MILIOANE DE EURO
În ultimii ani Gheorghe Lămureanu a reușit să reabiliteze două stații de pompare pe două proiecte în valoarea totală de aproape 3 milioane de euro și să achiziționeze echipamente moderne de udare.
„Am făcut investiții de 400 mii de euro pe trei instalații de irigat, astfel încât, am putut asigura un număr de 6-7 ape la porumb, 4 la floarea soarelui și 8 la soia. Dar trebuie spus că energia electrică este extraordinar de scumpă, plătim lună de lună facturi de un miliard de lei bani vechi”, a susținut agricultorul din Agigea.
Acum, irigă cultura dublă de porumb înființată pe 50 ha după orz și grâu, care a ajuns la înălțimea de 3 m.
„Am semănat și 150 de rapiță și 25 de lucernă. A plouat peste 100 litri/mp, pământul a reținut jumătate, restul s-a dus în curțile oamenilor. Apoi, așteptăm să începem la orz. Am ales că semăn 150 ha și alte 350 cu grâu. Terenul se pregătește frumos și se seamănă ca la carte”, a precizat el.
PRODUCȚIA: VÂNDUTĂ, ÎNCASATĂ, CHELTUITĂ!
Întrebându-l de producția realizată ne-a spus că e: vândută, încasată, cheltuită! O bună parte prin prin contracte futures. La semințele de floarea soarelui a obținut 1,90 și 2 lei pe kilogram.
Nu mai are grâu de consum și nici nu va stoca marfa, are doar sămânță de grâu din categoria biologică „bază” pregătită să fie vândută cu 2 lei kilogramul.
„PREȚUL CEL MAI BUN E CEL PE CARE-L ÎNCASEZI!”
Ing. Gheorghe Lămureanu: „Eu sunt de modă mai veche. Am învățat că la recoltat să începi cu cultura cea mai bună că îți dă o ploaie sau o furtună peste noapte și-ți pare rău că ai intrat în aia în proastă! Și când vinzi să și încasezi! Prețul cel mai bun e ăla pe care-l încasezi!”