Gheorghe Lămureanu face 2 culturi și 2 recolte de porumb într-un an: „Până nu am avut irigatul, nu puneam un bob! Când am semănat cultura dublă, GHINION: m-a prins Revelionul la cules de cucuruz!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Gheorghe Lămureanu face 2 culturi și 2 recolte de porumb într-un an: „Până nu am avut irigatul, nu puneam un bob! Când am semănat cultura dublă, GHINION: m-a prins Revelionul la cules de cucuruz!”

„Blestemul” porumbului într-o fermă din Agigea! De ce se alintă Uniunea Europeană?

Gheorghe Lămureanu face 2 culturi și 2 recolte de porumb într-un an: „Până nu am avut irigatul, nu puneam un bob! Când am semănat cultura dublă, GHINION: m-a prins Revelionul la cules de cucuruz!”

De când are irigații, Gheorghe Lămureanu face două culturi și 2 recolte de porumb într-un an. ”Când am semănat cultura dublă, GHINION: m-a prins Revelionul la cules de cucuruz!”

Deși lucrează 1.000 ha la Agigea (Constanța), inginerul Gheorghe Lămureanu alege să însămânțeze culturi de primăvară pe o suprafață relativ redusă. „Voi semăna cam 100 ha cu floarea soarelui și tot atâta cu porumb. Până nu am avut irigatul, nu puneam un bob!”, susține fermierul.

BLESTEMUL PORUMBULUI: ”M-A PRINS REVELIONUL LA CULES DE CUCURUZ!”

În sezonul trecut a avut în câmp hibridul P9889 – FAO 350 de la Corteva și după păioase a semănat un hibrid pentru pentru însilozare.

„Din păcate, am avut un „accident de campanie”, în sensul că în timpul recoltării s-a defectat combina și niciun specialist nu i-a dat de cap! Am așteptat de s-a copt lanul și am cules până acum două săptămâni. Nu mai spun că m-a prins Revelionul păzind recolta de frica hoților care dădeau târcoale cu căruțele! Parcă a fost un… blestem!”, consideră fermierul.

Citește AICI pățania fermierului: Iarna asta, Gheorghe Lămureanu și-a păzit porumbul în câmp de hoți! De Ziua Unirii l-a recoltat! Porumbul… siloz a dat 6 tone/ha. L-a vândut din câmp cu 92 de bani

Iarna asta, Gheorghe Lămureanu și-a păzit porumbul în câmp de hoți! De Ziua Unirii l-a recoltat! Porumbul… siloz a dat 6 tone/ha. L-a vândut din câmp cu 92 de bani

GHEORGHE LĂMUREANU FACE 2 RECOLTE DE PORUMB ÎNTR-UN AN

Și în acest an va face două culturi de porumb. Pentru prima a ales tot P9889. Pe lângă acesta o să însămânțeze și doi hibrizi Dekalb - Bayer din grupa FAO 400.

Învățând lecția, când s-a fript cu silozul, fermierul va înființa cultura a doua cu un hibrid pentru boabe, dar cu perioadă scurtă de vegetație (de 100-120 de zile), ca să-l poată recolta cel târziu până la sfârșitul lunii septembrie.

DIFERENȚA DINTRE IRIGAT ȘI NEIRIGAT ESTE CA DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE!

Potrivit principiului „Un lucru cunoscut e pe jumătate făcut”, fermierul din Agigea rămâne credincios unui hibrid de floarea soarelui de la Corteva. „E vorba despre P64LE99, un semitimpuriu, rezistent și productiv: la neirigat am făcut 1.600 de kile, la irigat 5.500 kg/ha; diferența dintre irigat și neirigat este ca dintre viață și moarte”, susține Gheorghe Lămureanu.

Gheorghe Lămureanu face 2 culturi și 2 recolte de porumb într-un an

”NU AM PUS PLUGUL ÎN CUI”

Fermierul face parte din generațiile mai... coapte și nu vrea să se despartă de unealta de bază a agriculturii tradiționale.

Gheorghe Lămureanu: „Noi suntem mai conservatori, facem prelucrarea solului cu lucrări minime cam pe 30-40% din fermă, dar nu am pus plugul în cui”.

CAMPANIA DE REVIZII LA UTILAJE E APROAPE

Știind că nu se poate face performanță fără utilaje de top, Gheorghe Lămureanu are dotarea corespunzătoare pentru a realiza campanii agricole scurte, la timp și de calitate. Ne spune că de la 1 martie va chema oamenii la treabă pentru a pune la punct tehnica de mecanizare.

„Campania de revizii nu va dura mult, că avem utilaje noi, performante. Sunt fan Claas, am trei tractoare de câte 250 de cai putere și unul de 350 CP, dar și combine Claas. La semănat folosesc mașini cu pregătire pentru cereale de 4 și de 6 m și pneumatice pentru porumb, achiziționate de la firmele Pöttinger și Amazone”, susține fermierul din Agigea care va muta ferma în câmp, nu înainte de a accesa un proiect pe celule fotovoltaice pentru a asigura energia electrică.

CÂND UNIUNEA EUROPEANĂ SE... ALINTĂ!

Fermierul din Agigea are toate motivele să privească cu optimism debutul campaniei însămânțărilor de primăvară. El spune că este suficientă rezervă de apă în sol și ăsta „e un semn bun”, culturile de rapiță și de păioase arată excelent din punct de vedere fitosanitar și așteaptă îngrășămintele.

Ar fi vrut să intervină cu utilajele la fertilizare mult mai repede, chiar în ferestrele iernii, considerând că interdicțiile venite de la Bruxelles sunt niște „alintături!”!

Nu ne dă voie UE să facem lucrări până la 1 martie. Sunt niște... alintături! Ce, noi avem 2.000 de litri rata precipitațiilor ca să influențeze pânza freatică? Noi avem acolo 2-300 litri de apă pe an, în medie, nici nu dădeam mari cantități de îngrășăminte, pentru că dacă nu este apă în sol, nu are cine să o transporte la plantă! Trebuia să ne oprească să lucrăm și pe timpul iernii, în zilele favorabile”, și-a arătat nemulțumirea ing. Gheorghe Lămureanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →