Geylan Seihisleam, Constanța: „Dacă nu venea AJUTORUL pentru Ucraina de 100 euro/ha ERAM PE MINUS!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Geylan Seihisleam, Constanța: „Dacă nu venea AJUTORUL pentru Ucraina de 100 euro/ha ERAM PE MINUS!”

Geylan Seihisleam fermier din Castelu judetul Constanta Geylan Seihisleam, Constanța: „Dacă nu venea AJUTORUL pentru Ucraina de 100 euro/ha ERAM PE MINUS!”

COMBINELE AU INTRAT ÎN PÂINE și în județul Constanța. După ce s-a terminat campania electorală, iată că a început campania agricolă de vară!

„De azi, (luni 10 iunie), am intrat cu combina în lanul de orzoaică. Am undeva la 100 de hectare și în cinci zile ar trebui să terminăm. După estimările mele, cred că vom obține un minim de 5 tone la hectar!”, ne-a declarat Geylan Seihisleam, fermier din Castelu.

Tânărul inginer agronom a contractat o parte din producție (4 tone/ha) la 82 de bani pe kilogram, apreciind că „e prețul de anul trecut”, doar că „recolta este mai slabă!”

Îngrijorarea sa este de natură financiară. „La mine în fermă costurile directe plus costurile indirecte sunt cam la 4.200 de lei pe hectar. La 5 tone, cu 80 de bani, ar cam veni 4.000 de lei, cam pe acolo. Vedem la final, cum va fi situația.”

PÂINEA ruptă în JUMĂTATE!

Apoi va intra în… pâine! Geylan Seihisleam are cultivat grâu pe 240 ha. După cum ne spune, lanurile se apropie de coacere și soiurile franceze, pe care le are în cultură de câțiva ani, vor produce între 4,5-5 tone/ha. Cam la jumătate! În anii cu precipitații normale a obținut peste 8 tone de grâu la hectar.

„Culturile de floarea soarelui întinse pe 50 ha arată arată foarte bine, dacă în două săptămâni nu va ploua, vor fi probleme. Ca și la mazăre: nu-i compromisă, dar nici producție prea mare nu o să avem la ea, că nu au fost ploi în ultima perioadă care să umple bobul, plus că a fost atacată puternic de afide!”, explică constănțeanul.

Încă un an cu … PAUZĂ RAPIȚĂ!

Cultura „proscrisă” a fost rapița! A întors 100 de hectare din tot atâtea semănate.

Din punct de vedere financiar, ferma lui Geylan Seihisleam stă mai bine decât anul trecut. „Dacă nu venea ajutorul pentru Ucraina de 100 euro/ha, eram pe minus! Îmi doresc să fac 2 tone pe hectar și la floarea soarelui să ies ușor pe plus”, susține fermierul, împăcat că nu are datorii din anii anteriori.

„Am niște leasinguri pe utilaje (un tractor de 195 CP și un încărcător telescopic), eșalonate pe 7 ani, însă nu-mi fac griji că nu voi avea să plătesc ratele”, afișează optimismul moderat.

„AȘ PREFERA să pun SORG în loc de FLOAREA SOARELUI!”

Fermierul nu cultivă porumb pentru că iese în pierdere. Atunci, l-am întrebat de sorg. „E o variantă de luat în calcul, au pus vecinii, dar nu pot să zic că a avut un randament bun. Desfacerea nu e asigurată, iar anul trecut seceta a fost atât de puternică, încât nici sorgul nu s-a făcut. Ca și comparație: decât să pun floarea soarelui, mai bine aș prefera sorgul că este mai ok! Cea mai mare problemă e că piața de desfacere nu este formată!”, a susținut Geylan Seihisleam.

Cultura de RAPIȚA – VICTIMĂ a schimbărilor climatice!

Potrivit unui fermier dobrogean, extrem de avizat, dr. ing. Dumitru Manole, la această dată în județul Constanța nu există decât 7.400 de hectare de rapiță gata de recoltare.

În alți ani, suprafața cultivată se apropia de 100.000 ha; în 2010 – 92.000 ha, iar în 2022, mai puțin de jumătate: 40.000 ha.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →