GEOGLAN Crop Monitor. Prezentarea stării de vegetaţie a culturilor la nivel global - Revista Ferma
5 minute de citit

GEOGLAN Crop Monitor. Prezentarea stării de vegetaţie a culturilor la nivel global

Grâul are condiţii de creştere şi dezvoltare, în general, excepţionale în anumite părţi ale Europei, în timp ce probleme sunt în Spania şi în zone ale SUA. 

Porumbul se recoltează în Argentina în condiţii proaste şi în Africa de Sud în condiţii excepţionale, în timp ce semănatul continuă în emisfera nordică în condiţii favorabile. 

În toată Asia, culturile de orez urmează un parcurs normal, deci se preconizează producţii bune.  

Recoltarea soiei continuă înArgentina în condiţii proaste, în timp ce semănatul continuă în emisfera nordică în condiţii meteoclimatice favorabile.

2023_05_Wheat-Whole_Map_b 

UE: Culturile de grâu “favorabile şi excepţionale” în majoritatea statelor comunitare! 

 

Condiţiile creştere şi dezvoltare a grâului sunt favorabile şi chiar excepţionale în ţările UE, mai puţin în  Spania, din cauza unei secete istorice. În Marea Britanie, ca şi în Turcia, culturile sunt cotate ca fiind în stadii avansate. 

În Ucraina, luna mai a fost mai uscată decât media, totuşi, ploile din aprilie au fost suficiente pentru a menţine condiţii favorabile în majoritatea regiunilor, cu excepţia sudului. Războiul continuă să obstrucţioneze munca de teren. 

De asemenea, în Federaţia Rusă, culturile de grâu de iarnă sunt bine întreţinute, în timp ce semănatul grâului de primăvară continuă nestingherit.  

 

Starea culturilor: “excepţională” în România!

 

“2023, România este din nou cotată ca excepţională în ceea ce priveşte starea vegetaţiei culturilor, potrivit Geoglam. Ultima dată când culturile româneşti au fost numite ca excepţionale a fost în 2021. Eu aş spune că vom avea un an bunicel pentru că se estimează o producţie de grâu de 10,5 milioane de tone! Şi la rapiţă o să avem un an fantastic, între 1,8 sau 2 milioane de tone; nu am avut noi niciodată aşa ceva!”, ne-a declarat Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, fondatorul AGRIColumn.

2023_05_Maize-Production_Chart_b 

Randamente scătute la grâul american

 

În America de Nord, grâul de toamnă din centrul şi sudul Marilor Câmpii ale SUA a suferit de secetă prelungită, ceea ce se estimează obţinerea unor recolte cu randamente reduse. În paralel, semănatul grâului de primăvară continuă fără impedimente în toate statele.

În Canada, condiţiile de vegetaţie ale grâului de iarnă sunt în general favorabile, în timp ce semănatul grâului de primăvară începe în condiţii de secetă în Alberta şi Saskatchewan. 

În Mexic, lanurile au ajuns la maturitate şi recoltarea grâului continuă în condiţii favorabile. 

În America de Sud se poate spune că semănatul grâului se desfăşoară fără probleme în ţări Brazilia şi Uruguay, în timp ce în Chile seceta se manifestă din plin, punând sub semnul incertitudinii viitoarea recoltă.

Recoltarea grâului de iarnă se desfăşoară în ritm alert în Asia, în timp ce înfiinţarea culturilor de grâu de primăvară este în curs intens de realizare. 

De asemenea, China, un un important producător, recoltarea grâului de toamnă se derulează susţinut, în condiţii favorabile, pe măsură ce se termină însămânţarea grâului de primăvară, iar la Antipozi, în . 

Australia, înfiinţarea culturilor continuă pe terenuri cu umiditate scăzută.

2023_05_Wheat-Production_Chart_b 

 

PORUMB: SUA finalizează semănatul, Canada îl începe!

 

Potrivit Raportului Geoglan de monitorizare a culturilor, în America de Nord, semănatul porumbului se încheie în SUA în condiţii deosebit de favorabile, iar în Canada lucrarea începe în condiţii favorabile. 

De asemenea, în Europa, însămânţarea este aproape de finalizare în ţările comunitare,campania agricolă desfăşurându-se în condiţii generale favorabile. Excepţie au făcut seceta pedologică instalată în regiunile agricole ale Spaniei şi Portugaliei. În Ucraina, înfiinţarea culturilor de porumb se încheie în condiţii cât de cât accesibile, cu menţiunea că războiul îşi pune serios amprenta pe activitatea agricolă. În Federaţia Rusă, semănatul porumbului se desfăşoară aproape normal.

 

Culturile de porumb au condiţii optime de creştere şi dezvoltare şi în regiunile agricole ale Chinei. 

 

În America de Sud, Brazilia are cele mai frumoase culturi de porumb înfiinţate, care au un bun parcurs vegetative, spre deosebire de Argentina, un alt mare producător, unde estimările dau o stare proastă în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea culturii.  

În America Centrală şi Caraibe, strângerea recoltei de toamnă-iarnă (sezon scurt) continuă în Mexic, odată cu începerea semănatului pentru recolta de primăvară-vară (sezon lung). 

Campania de recoltare a porumbului, cultură tradiţională din această zonă, începe cu îngrijorare în Guatemala, nordul Hondurasului şi în Nicaraguadin cauza condiţiilor climatice: secetă pedologică şi arşită atmosferică!

În Cuba, agricultorii au intrat cu combinele la recoltarea producţiei de porumb din sezonul principal.  

 

 

Marian MUŞAT

 

 

Sursa: GEOGLAN Crop Monitor

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →