Aurel Bucur, fermier din Caţa, judeţul Braşov, administrează o fermă de familie cu 75 de vaci pentru lapte. ”Pe lângă genetica animalelor, plusvaloarea fermei o aduc şi utilajele”, ne-a spus fermierul braşovean. Cea mai recentă achiziţie din ferma sa este un tractor New Holland T5.100 PS S5, de 101 CP.
Cea mai recentă achiziţie din fermă, tractorul New Holland T5.100 PS S5, de 101 CP, a fost livrat de AgroConcept în ferma familiei Bucur în mai 2023, exact de ziua băiatului celui mic al familiei, Matei, care a împlinit 14 ani. Băiatul cel mare, Sergiu, care a împlinit anul acesta 18 ani şi este elev la liceul de limbi străine, lucrează şi el pe tractor, cot la cot cu tatăl său. Tractorul New Holland este echipat cu încărcător frontal şi l-au folosit, până acum, la producerea furajelor: la cosit, greblat, balotat şi transportul baloţilor.
New Holland T5.100 PS S5, un tractor pentru producerea furajelor
”Tractorul New Holland nu e un tractor pentru lucrări grele, l-am luat special pentru producerea furajelor. Cum este un model nou, din toamna lui 2022, cei de la AgroConcept ne tot întreabă cum funcţionează, dacă avem probleme cu el. Dacă tot ne cer ei treaba asta, l-am pus la muncă şi am folosit mai puţin celelalte două tractoare pe care le avem în fermă”, spune Aurel Bucur. De la jumătatea lunii mai şi până la finalul lunii august, tractorul New Holland a adunat 200 de ore de lucru.
În total, familia Bucur lucrează 55 de hectare de teren, din care în jur de 26 de hectare sunt teren arabil, pe care pun porumb boabe, porumb siloz şi lucernă. Restul terenului sunt fâneţe.
Plusuri pentru tractorul New Holland
”Tractorul New Holland este foarte fiabil, răspunde perfect la toate comenzile, are frâne bune, care răspund rapid, nu are scurgeri de ulei, nu am avut probleme tehnice deloc. Fratele meu are, de patru ani, un tractor New Holland de 107 CP, care are deja 2.000 de ore de lucru şi nu a avut probleme cu el, nu a avut defecţiuni majore.
Încărcătorul frontal este foarte important şi, fiind de ultimă generaţie, ajută foarte mult în fermă. Confortul pentru operatorul tractorului este foarte bun, cabina este spaţioasă, are scaun pneumatic şi scaun pentru pasager. Tractoarele noi au dotări şi performanţe extraordinare la ora actuală. Eu am lucrat pe camioane mari, dar un TIR nici nu visează ce opţiuni sunt acum pe un tractor nou”, spune, mulţumit, Aurel Bucur.
Utilaje pentru toate lucrările
”Toate tractoarele din fermă le-am luat noi, inclusiv un U650, cu care mă mândresc şi pe care am început să lucrez din 1994 şi încă îl folosim. E important ca tractorul să fie nou, pentru că nu stai toată ziua să repari câte ceva la el”, explică Aurel Bucur.
Pe lângă tractoare, are în fermă plug, disc, semănătoare de păioase, semănătoare de prăşitoare, cositoare, greblă, presă de balotat, maşină de erbicidat, remorci pentru fân şi pentru transport, chiar şi o combină de recoltat porumb siloz. Sunt utilaje mai vechi, pe care le-a luat second-hand, dar dacă nu ar avea utilajele proprii, costurile fermei ar fi mult mai mari. Anul trecut, în zonă, pentru recoltat se plătea 600 de lei pe hectar, iar pentru arat, chiar mai mult.
În plus, lipsa forţei de muncă este încă o problemă foarte mare. În 2007 şi 2008, a schimbat oamenii din fermă de 39 de ori şi acum pare şi mai greu. În prezent are în fermă doar doi angajaţi, care ajută la mulsul şi la furajarea vacilor.
“Nu mai irosesc timp şi motorină”
”Următorul pas ar fi să înnoim o parte din utilaje. M-ar interesa o presă de balotat nouă şi o cositoare nouă, mai mare, cu lăţimea de lucru de 2,65-2,8 metri. Având deja tractoare mai mari, irosim şi timp, şi motorină lucrând cu utilaje mici, pe care noi le aveam pentru U650. Acum avem tractorul New Holland, dar lucrăm cu o cositoare de 1,65 de metri”, spune Aurel Bucur despre planurile pentru ferma sa.