Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș - Revista Ferma
6 minute de citit

Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș

Genetica de soi in platforma Donau Soja din Timis1 Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș

Genetică de ultimă generație și produse de protecția și nutriția plantelor pentru o producție sustenabilă la soia. Asta au prezentat partenerii Donau Soja în platforma de la Buziaș, jud. Timiș, unde ploile excesive au fost marea provocare.

Cu un regim al precipitațiilor excedentare în regiunea fermei gazdă – KC Timis Management, soiurile de soia cultivate în platforma Donau Soja din vestul țării și-au dat testul stabilității și productivității în condiții pedoclimatice dificile. ”De la 1 septembrie 2022 și până la 31 august 2023 am avut precipitații de 1200 l/mp, aproape dublu față de anii normali (aproximativ 700 l/mp). Cu un volum atât de mare de precipitații, am dispus de «ferestre» foarte mici pentru intervențiile în câmp. Totodată, am avut probleme foarte mari cu băltirile; unele parcele a trebuit să le reînsămânțăm”, a declarat Joao Cardana, reprezentantul KC Timis Management.

Factorii succesului la soia 

Câteva dintre caracteristicile genetice definitorii pentru productivitate și calitate la cultura de soia sunt: conținutul de proteină peste 40%, conținutul de ulei de peste 20%, punct de inserție al primei păstăi cât mai ridicat, pentru a evita pierderile la recoltare, apoi toleranță la boli, în special bacterioze, și la cădere (talie medie), cât mai multe etaje cu păstăi și conținut bun de boabe pe păstaie. Particularități pe care le întrunesc și soiurile cultivate în platforma Donau Soja de la Buziaș, fiecare soi având alocată o suprafață de un hectar. Testul cântarului s-a făcut la recoltare, care a avut loc ulterior închiderii ediției revistei.

Genetica de soi in platforma Donau Soja din Timis4 Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș
Echipa LIDEA

Soiuri pentru cerințele de cultivare și de consum actuale

  • Lidea s-a prezentat cu două soiuri: ES Pallador și ES Isidor, din Grupa 1 de maturitate. Pallador are 131 de zile până la maturitate, iar Isidor, 135-136 de zile. În cazul Pallador, un atu este punctul de inserție la 16 cm.

Începând de anul acesta, Lidea oferă și soiuri cu maturități 000, recomandate pentru fermierii care vor să intervină cu o cultură succesivă după recoltarea orzului sau a rapiței, pentru a îndeplini cerința GAEC 6 ca în perioada 15 iunie – 30 septembrie terenul să fie acoperit, a precizat Simona Boboc, reprezentanta companiei.

  • Saaten Union și-a expus două soiuri de soia etalon în portofoliul companiei: Dakota (00 – semitimpuriu) și Yakari (un soi triplu 0, extratimpuriu). Dakota ”este un soi cu talie medie, ceea ce oferă o bună rezistență la cădere. Inserția primelor păstăi este la aproximativ 14-15 cm, cu cel puțin 18-20 etaje de păstăi. Frecvent poate emite între 3 și 4 boabe pe păstaie. Din punct de vedere al indicilor de calitate, proteina este peste 40, iar conținutul de ulei peste 20”, a explicat Robert Dăgălița – Key Account Manager.
  • SCDA Turda a adus în platforma de la Buziaș trei soiuri. Diana TD, din grupa de maturitate timpurie (125 de zile de vegetație), are conținutul de ulei cel mai ridicat dintre soiurile stațiunii, fiind pretabil inclusiv industriei alimentare. Apoi, Onix – tot din grupa timpurie de maturitate – se numără printre cele mai stabile soiuri create la SCDA Turda. Iar Raluca TD este soiul cel mai tardiv creat la SCDA Turda, dar și cel mai productiv, având o arhitectură diferită, cu internodii scurte și un număr mare de păstăi la nod. ”Avem 24 de soiuri din 3 grupe de maturitate – 000, 00 și mai nou 0. Atuul soiurilor create la Turda este înălțimea de inserție ridicată (peste 15 cm)”, a precizat Raluca Rezi, șefa Departamentului de Ameliorare Soia.

    Genetica de soi in platforma Donau Soja din Timis3 Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș
    Rusu Florin, directorul științific al SCDA Turda
  • MasSeeds (fostă Maïsadour) a prezentat soluții pentru semințe preinoculate, soiuri cu maturități pentru toate zonele de cultivare a soiei din România. Varietățile din platformă au fost Albenga (maturitate 00, pretabil în cultura doua), Artesia (maturitate între 0 și 1) și Sonja (0+), un soi alb, cu proteină de peste 40%.
  • RWA Raiffeisen Agro România s-a prezenetat cu trei soiuri de soia: Orakel PZO (00 – timpuriu), precum și soiurile semitimpurii Ezra și Cypress (maturitate 0). Aceste trei soiuri sunt disponibile și în varianta ecologică, prin Biohelp Internațional, divizia bio a grupului RWA.

Soia argentiniană pe piața europeană

  • DonMario este brandul argentinian, foarte puternic și în Brazilia, sub care grupul GDM vinde sămânță de soia, grâu, porumb, orz de primăvară și floarea soarelui în toată lumea. Principalul obiectiv al GDM este să aducă în Europa semințe de soia cu maturitatea de la 000 până la 1. În România, au înregistrate două soiuri pe care le-au expus și în platforma de la Buziaș: soiul Creola – maturitate 00 și Diletta – maturitate medie, zero, fiind una dintre cele mai bune varietăți din portofoliu. O a treia varietate, sub nume de cod, este de o maturitate mai tardivă, aproape 1.

„S-a aplicat îngrășământul de bază microgranulat Novophos de la Ameropa Biotech pe întreaga platformă de testare, pentru ca producția obținută pentru fiecare soi în parte să nu fie influențată de fertilizarea de bază. Din aceleași considerente, s-au folosit aceleași tratamente de protecția plantelor” – ALINA PETREA, Reprezentant Donau Soja România

Genetica de soi in platforma Donau Soja din Timis2 Genetică de soi în platforma Donau Soja din Timiș

Protecția solului și a plantelor

  • Ameropa Biotech, parte din grupul Ameropa Holding, a venit cu trei produse: un îngrășământ granulat Novophos, biostimulatorul Aminovit Vigorion și un îngrășământ microgranulat pentru a completa necesarul de microelemente MicroQuel Mix.
  • Biohelp Internațional a prezentat și un îngrășământ ecologic obținut din gunoi de pasăre fermentat, care stimulează activitatea microbiologică din sol.
  • Gayago. Tot pentru sănătatea solului, un produs revoluționar a oferit și compania franceză Gayago – Nutrigeo. Produsul face solul mult mai afânat și dezvoltă micoriza.
  • Firma Biofor System din Serbia, împreună cu Facultatea de Agricultură din Zemun, a adus în România produsul BioPlug, care descompune resturile vegetale și reface humusul în sol.
  • Nexus ProAgro, tot din Serbia, a oferit două soluții: Commence – tratament semințe și Generate – foliar. Ambele produse deblochează enzimele din sol, stimulează reacțiile chimice și activitatea microorganismelor din sol.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →