
Calamitate 100% la porumul irigat! Necazurile nu l-au părăsit nici anul acesta pe Gelu Popa. Se țin lanț. Fermierul ar fi vrut să să obțină producții suficient de bune pentru a scăpa de datorii. Dar, seceta și arșița i-au dat peste cap toate socotelile!
CHIAR LA IRIGAT, PORUMBUL NU A DAT MAI MULT DE O TONĂ PE HECTAR!
„Tare prost a mers anul ăsta. Din cauza secetei și arșiței s-a uscat tot porumbul. Am semănat aproape 100 de hectare, începuse foarte bine, era frumos, promitea, dar au venit temperaturile de 40 de grade și l-au calamitat. Chiar dacă i-am dat câteva ape, nu știu dacă iese o mie de kile la hectar!”, și-a vărsat amărăciunea fermierul.
Gelu Popa, ajuns la 77 de ani, lucrează împreună cu cei doi feciori ai săi peste două sute de hectare în Pădureni, lângă Mărășești. Vrânceanul este tare necăjit că va trebui să rostogolească și în acest an datoriile.
Fermierii pot cere amânarea ratelor la bănci dacă procentul de calamitare este de 50%
„DATORIILE M-AU OMORÂT!”
„M-au omorât! Am de plătit în total peste 200 mii de lei, la un furnizor 59.000 și la cineva 150.000 de lei. Mă gândeam că anul ăsta fac un capăt de treabă cu culturile de primăvară. Nici pomeneală! Cu 600 kilograme de semințe de floarea soarelui pe hectar am ieșit în pagubă. Comisia a evaluat porumbul calamitat în proporție de 100%, iar floarea 90%, în total pagubă pe 150 de hectare. Nu pot să-mi achit datoriile, aia-i toată treaba!”, constată cu năduf.
Ordonanța secetei: 1.000 lei/ha pentru fiecare hectar calamitat, peste 30% procent de calamitare
Fermierul ne spune că ceva mai bine au mers culturile de toamnă. „La grâu am scos 2.500 de kile hectar, la rapiță 1.800, Nu am avut un an grozav!”
ORZUL DE TOAMNĂ CREȘTE CU... FRÂNĂ!
Gelu Popa susține că a început să însămânțeze culturile de toamnă. Problemele nu au încetat să apară la orz în urma creșterii vegetative. „Terenul se lucrează foarte bine, am semănat până acuma 15 ha de rapiță, atât că nu am avut pregătirea așa cum trebuie, 70 ha de orz și mai am sămânță pentru încă 30 ha.
„Am pus o parte din orz mai de timpuriu înainte de precipitații, cultura s-a dezvoltat foarte bine pentru că a fost fertilizată și a beneficiat de zile călduroase. Acum mi-e teamă ca plantele să nu crească prea mari și am chemat un specialist să-mi recomande un inhibator de creștere. Și cum vremea se încălzește, așa cum arată prognozele, e clar că voi avea probleme cu dăunătorii în semănături”, explică vranceanul.