Gata să piardă concesiunea - Revista Ferma
3 minute de citit

Gata să piardă concesiunea

Majoritatea crescătorilor de animale a pornit la drum în cadrul unei asociaţii înfiinţate la începutul anilor 2000. Asociaţia a devenit, după 2008, beneficiar al subvenţiilor europene pentru izlazul comunal care are o suprafaţă de aproape o mie de hectare. După câţiva ani, o parte din membri a chestionat conducerea asociaţiei pe tema cheltuirii banilor, spiritele s-au încins şi, în final, membrii respectivi au fost excluşi. Ei au înfiinţat o cooperativă agricolă care nu a primit însă un hectar de păşune din izlaz, fiindcă asociaţia are contract de concesiune valabil până în 2023, contract recâştigat în instanţă, după ce fusese anulat de Consiliul Local.

Fotodocumentm2_b

Calendarul păsuirilor
Redevenind concesionar unic al păşunii comunale, asociaţia condusă de Costel Bondrea a trebuit să achite autorităţii publice locale o redevenţă de 85 de euro pentru un hectar de păşune, cuantum stabilit în 2013. Asociaţia a achitat o parte din suma totală pentru anul 2016, dar a rămas datoare primăriei, urmând să plătească restul din redevenţă până la 15 decembrie 2016. Mai avea la dispoziţie, potrivit contractului de concesiune, o perioadă de graţie de 90 de zile pentru a-şi achita integral datoriile. Pe 15 martie 2017, ultimul euro trebuia plătit primăriei, altfel contractul urmând a fi reziliat, potrivit uneia dintre clauze. Data de 15 martie s-a apropiat vertiginos, cu viteza apei unui pârâiaş de munte. În 14 martie, surpriză, asociaţia a înaintat Consiliului Local o cerere pentru prelungirea contractului de concesiune cu o lună. Asociaţia nu a avut bani, fiindcă APIA nu i-a virat în cont subvenţia aferentă anului 2016. Oricum, termenul ultim de efectuare a plăţilor este 30 iunie. În fine, Consiliul Local s-a dovedit sensibil faţă de cererea de prelungire a contractului şi a votat în consecinţă. Au trecut cele 30 de zile, dar asociaţia nu a achitat datoria, fiindcă banii de la APIA încă nu au ajuns. Prin urmare, asociaţia a mai cerut o păsuire de încă o lună, până în 15 mai a.c…
De ce a prelungit Consiliul Local de două ori termenul de achitare a datoriei de către asociaţie, amânând astfel rezilierea contractului? Argumentul forte expus în documente este acela că reziliind contractul, pierdea şansa de a încasa restul datoriei, urmând apoi o procedură lungă de recuperare, eventual în instanţă. La momentul închiderii ediţiei revistei noastre, toată lumea aştepta data de 15 mai. Deciziile Consiliului Local au ajuns şi pe masa prefectului de Harghita, care nu este convins de legalitatea lor.

 

FERMIERUL, PE PRIMUL LOC
Probabil asistăm la Tulgheş la destrămarea unei asociaţii pastorale care a avut perioada ei de glorie, fiind şi organizatoarea în anii trecuţi a unei sărbători a oierilor. Din păcate, conducerea asociaţiei nu a reuşit, din motive obiective şi subiective în acelaşi timp, să păstreze unitatea asociaţiei, ajungându-se la excluderi şi la un munte de reclamaţii la toate instituţiile statului. Totodată, schimbările legislative, punând în centrul atenţiei fermierul şi nu structura asociativă, afectează puternic bugetul asociaţiilor, până mai ieri beneficiarele aproape exclusive ale banilor europeni pentru păşuni. E de datoria primăriilor, ca proprietari ai păşunilor, şi a fermierilor, ca proprietari ai animalelor, să găsească soluţia cea mai bună pentru organizarea activităţii pastorale.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →