Gărgăriţele silicvelor
- Mod de dăunare. Ceutorhynchus assimilis produce atât pagube directe culturii rapiţei prin atacul larvelor la silicve (o singură larvă poate consuma între 6 şi 9 seminţe), cât şi pagube indirecte (facilitează atacul larvelor ţânţarului florilor de brasicacee). În ultimii ani însă, ca urmare a vremii din ce în ce mai calde, am constatat că pagube pot să producă şi adulţii, în urma hrănirii cu bobocii florali nedesfăcuţi.
- Faza de maximă vulnerabilitate. Atacul acestui dăunător este foarte periculos când plantele de rapiţă se află în faza de înflorire, caz în care sortimentul de insecticide folosit pentru combaterea gărgăriţelor silicvelor este unul foarte redus.
- Monitorizare şi combatere. Sondajele pentru stabilirea densităţii acestui dăunător se efectuează la fel ca şi în cazul gândacului lucios. Trebuie avut în vedere faptul că după sosirea în lan a gărgăriţelor, acestea se găsesc timp de câteva zile concentrate la marginea lanului, ulterior migrând spre interior. În unele situaţii nu se justifică tratamentul decât pe marginile solei, pe o lăţime de 20-50 m. Tratamentul pe toată sola se justifică atunci când şi în interiorul acesteia se atinge pragul economic de dăunare pentru această specie: PED de 1 insectă la 2 plante.
Gândacul păros
- Mod de dăunare. Dăunătorul a început să pună probleme din ce în ce mai mari culturilor de rapiţă în ultimii 7-8 ani. Adulţii acestei specii consumă polenul şi organele florale, distrugând inflorescenţa rapiţei, cu pagube ridicate de producţie. În cele mai multe cazuri, insectele sunt concentrate la marginea solei cu rapiţă, fiind rare situaţiile când acestea se găsesc şi în mijlocul solei.
- Determinarea PDF-ului şi tratamentul. Se recomandă efectuarea tratamentului la depăşirea PED de 1 adult la 10 plante. Tratamentul împotriva gărgăriţelor silicvelor poate avea efect şi împotriva acestui dăunător, cu condiţia ca ambele specii să fie în lanul cu rapiţă în acelaşi timp.
Prin urmare monitorizarea, ca la carte, a solelor cultivate cu rapiţă este cheia succesului pentru protejarea plantelor de atacul dăunătorilor din primăvară.