6 minute de citit

Gărgărița tulpinilor de varză a trecut și la rapiță

Ca de obicei, în luna martie, câmpurile de rapiță se umplu de capcane entomologice, fie de tip bol, cu lichid (apă cu săpun ori apă cu detergent), fie capcane adezive.

GărgăriÈ›a tulpinilor de varză (C. pallidactylus) adult_b Gărgărița tulpinilor de varză (C. pallidactylus) adult

 

ENTOMOLOGI DE NEVOIE…


De voie, de nevoie, cultivatorii de rapiță au devenit entomologi amatori la începutul primăverii. În încercarea de a-și proteja culturile de atacul larvelor gărgărițelor tulpinilor trebuie să știe cât mai exact când sosesc primii „musafiri nepoftiți” în lan.

În funcție de aceste informații, se poate aprecia când trebuie efectuat tratamentul de combatere a gărgărițelor, înainte ca femelele să apuce să își depună ouăle în tulpină. Dacă nu reușim să le oprim, atunci nu prea mai avem cu ce să intervenim împotriva larvelor aflate în interior, care încep să se hrănească și slăbesc tulpina, cu consecințele de rigoare care decurg din acest fapt.

În ultimii ani, în capcanele entomologice, fermierii au constatat prezența unor gărgărițe foarte asemănătoare cu cele ale tulpinilor rapiței (C. napi). Este vorba despre gărgărița tulpinilor de varză (C. pallidactylus) specie care se aseamănă mult cu precedenta, deosebirea cea mai mare este prezența unei pete deschise la culoare pe aripi.

Cea mai simplă tip de capcană_b Cea mai simplă tip de capcană (adezivă) pentru monitorizarea dăunătorilor rapiței, primăvara devreme

 

ESTE LA FEL DE PERICULOASĂ!


Este această specie mai mult sau mai puțin periculoasă pentru rapiță decât „titulara de drept”? Este la fel de periculoasă! Practic, modul de atac și pagubele sunt aceleași.

În mod normal, femelele gărgăriței tulpinilor de varză depun ouăle în nervura principală a frunzelor de varză. În prezent o găsim și la rapiță. Și în acest caz, plantele de rapiță cu înălțime mai mică de 20 de centimetri sunt sensibile la atac.

Dacă gărgărița tulpinilor de rapiță (C. napi) apare în natură la o temperatură a aerului mai mare de 9 grade Celsius, cealaltă specie (gărgărița tulpinilor de varză – C. pallidactylus) poate apărea la temperaturi ceva mai scăzute, de 8 grade C.

În literatura de specialitate se menționa faptul că gărgărițele tulpinilor de varză părăsesc locurile de iernare în luna aprilie. În prezent, ca urmare a temperaturilor mult mai ridicate decât în mod normal, adulții acestei specii pot să apară încă din luna februarie!

Multe gărgăriÈ›e ale tulpinilor de varză capturate_b Multe gărgărițe ale tulpinilor de varză capturate în luna iunie 2022 (adulții au o pată albă pe spate, așa se deosebesc de C. napi)

 

AU DAT PESTE CAP LITERATURA DE SPECIALITATE


În literatura de specialitate se menționează faptul că gărgărița tulpinilor de varză are 1-2 generații pe an, în timp ce gărgărița tulpinilor de rapiță are o singură generație pe an.

Conform cercetărilor efectuate la noi în țară s-a constatat că, în cazul toamnelor călduroase, adulții speciei C. pallidactylus pot da naștere la a doua generație. Ei bine, lucrurile s-au schimbat substanțial, astfel că, în zona de sud-est, a doua generație a apărut încă din vară!

În urma monitorizării pe care am făcut-o anul trecut, în câmpul experimental cu rapiță de toamnă de la INCDA Fundulea (vestul jud. Călărași), am constatat că a doua generație a gărgăriței tulpinilor de varză (C. pallidactylus) a apărut în luna iunie, la începutul verii, în timp ce prima generație a apărut la începutul primăverii.

Dar ce m-a mirat cel mai tare este faptul că mai mult de 90% dintre cele două specii de gărgărițe prinse în capcane, aparțin speciei „titulară” la varză (C. pallidactylus – gărgărița tulpinilor de varză). Acest lucru a fost confirmat și de alți specialiști pentru alte zone din sud-estul țării (jud. Brăila) sau în vest (jud. Timiș).

De ce s-a schimbat această proporție, nu putem ştii cu exactitate. Într-un fel, faptul că a scăzut ponderea gărgărițelor tulpinilor de rapiță poate fi și o veste bună pentru fermieri. Dacă aceste insecte ar fi fost la fel de numeroase, la care s-ar adăuga și gărgărițele tulpinilor verzei, atunci ar fi fost o presiune de infestare și mai mare asupra rapiței, la început de primăvară.

Larvele gărgăriÈ›elor tulpinilor._b Larvele gărgărițelor tulpinilor. Tulpina atacată este curbată, în forma literei „S”, un simptom caracteristic al atacului

 

MONITORIZAŢI CU ATENŢIE CULTURILE DE RAPIŢĂ!


Este foarte important să monitorizăm culturile de rapiță, să amplasăm capcane ca să știm cât mai exact când sosesc „musafirii nepoftiți” în lan și apoi să efectuăm tratamenteul în vegetație, conform protocoalelor în vigoare pentru aceste specii.

Rămân cu speranța că într-un timp cât mai scurt, vor apărea, pe scară largă sistemele moderne de monitorizare automată a dăunătorilor (inclusiv a celor două specii care fac obiectul acestui articol), care să ofere informații cât mai exacte fermierilor privind cel mai potrivit moment de efectuare a tratamentului în vederea realizării unei combateri cât mai țintite. Este, poate, una dintre singurele șanse să putem ține sub control rezerva dăunătorilor rapiței, în condițiile în care din ce în ce mai puține insecticide rămân pe piață!

În 2023, primele gărgărițe ale tulpinilor de varză, împreună cu gărgărițele tulpinilor de rapiță, au apărut încă din ianuarie!

Plante rupte de la bază_b Plante rupte de la bază, tulpina este slăbită ca urmare a atacului larvelor gărgărițelor tulpinilor

 

VEŞTI MAI PUŢIN BUNE…

Gărgărița tulpinilor de varză apare mai devreme decât cea a tulpinilor de rapiță. În viitor va fi o provocare din ce în ce mai mare să apreciem momentul cât mai exact când trebuie să efectuăm primul tratament cu un insecticid în primăvară pentru combaterea celor două specii de gărgărițe ale tulpinilor. Un lucru este cert: creșterea suprafeței semănate cu rapiță de toamnă, oferă o „masă bogată” acestor specii de insecte, primăvara devreme.

Vremea din ce în ce mai caldă înseamnă populații din ce în ce mai ridicate ale insectelor dăunătoare culturilor agricole. Ce pot face fermierii în aceste condiţii atipice? 


un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →