Gărgărița tulpinilor de rapiță stă la pândă! - Revista Ferma
6 minute de citit

Gărgărița tulpinilor de rapiță stă la pândă!

Dintre toți dăunătorii culturilor din țara noastră, cred că gărgărița tulpinilor de rapiţă este cea mai monitorizată insectă. De ce primește atât de multă atenție din partea fermierilor? Simplu! Dacă este scăpată din mână poate înjumătăți cultura sau chiar mai rău, o poate compromite total.

 

5 PAGUBE PRODUSE DE LARVE

Cum pot niște gărgărițe așa de mici să amenințe profitabilitatea culturii rapiței? Nu ele în sine, ci larvele care se găsesc în tulpini. În cursul procesului de hrănire, acestea sapă galerii şi astfel tulpinile sunt slăbite.

Pagubele produse de larvele gărgărițelor pot să fie directe și indirecte:

1. Dacă avem furtuni puternice, înainte de recoltare, plantele de rapiță pot să cadă și nu mai pot fi recoltate.

2. Dacă avem ridicător de plante la combină, putem recolta rapiţa, dar cu pierderi mari, deoarece la plantele căzute, silicvele sunt scuturate.

3. Dacă avem un număr redus de plante căzute, paguba nu este foarte mare, dar dacă avem aproape tot lanul căzut, atunci recoltatul devine dificil, dacă nu imposibil.

4. Tulpinile atacate se pot deforma, răsucindu-se în forma literei „S”.

5. Tulpinile atacate pot să crape. Leziunile de pe tulpină pot să fie poartă de intrare pentru diferite ciuperci patogene (putregaiuri).

gărgăriÈ›a tulpinilor 1_b Larvele gărgăriței tulpinilor, în interiorul tulpinii rapiței

 

GĂRGĂRIŢA, INAMICUL NR. 1

Este foarte importat să protejăm plantele de rapiță de atacul acestei specii de insecte. Problema este că larvele aflate în interiorul tulpinilor de rapiță nu pot să fie combătute, prin urmare singura soluție este să combatem gărgărițele, înainte ca acestea să își depună ouăle în plantele de rapiță. Dar aici avem parte de multe provocări…

 

5 PROVOCĂRI ÎN COMBATERE

Tratamentul în vegetație cu un insecticid de contact trebuie efectuat când are loc zborul în masă al acestor insecte.

1. Când este zborul în masă?

Cercetări amănunțite, efectuate în Europa, au scos în evidență faptul că zborul în masă al gărgărițelor tulpinilor are loc la 8 zile de la apariția primelor insecte în capcane. Acesta este principalul motiv pentru care culturile de rapiță din țara noastră sunt pline de capcane, la începutul primăverii. Cu toate acestea, nu întotdeauna putem să prindem momentul optim când are loc zborul în masă al insectelor pentru a efectua tratamentul.

2. Atenţie la vreme!

Vremea este foarte variabilă, perioadele călduroase pot alterna cu cele de frig, drept consecință putem avea mai multe „valuri” ale acestui dăunător.

3. Contează înălţimea tulpinii

La începutul primăverii, plantele de rapiță cu tulpina mai mică de 20 de centimetri sunt foarte sensibile la atacul gărgărițelor tulpinilor. În această fază, femelele pot să depună cu ușurință ouăle în măduva tulpinilor. Dacă plantele sunt mai mai înalte de 20 cm, în acest caz, tulpininile sunt mai îngroșate, iar femelele nu mai pot depune cu ușurință ouă în interior.

4. Plantele la ieşirea din iarnă

Contează foarte mult și cum ies plantele de rapiță din iarnă. Dar și cum au intrat în iarnă. În cazul în care rapița a răsărit târziu, după mijlocul lunii octombrie (așa cum a fost cazul anului trecut, în multe zone din sudul țării), șansele ca ele să intre normal dezvoltate în iarnă sunt scăzute. Chiar dacă au trecut cu bine de sezonul hivernal, primăvara devreme aceste plante sunt „victimele perfecte” pentru gărgărițele tupinilor.

5. Alternanţa cald – rece

Seceta de la începutul primăverii și temperaturile ridicate, favorizează zborul în masă al gărgărițelor tulpinilor. Insectele nu sunt foarte pretențioase la temperaturi, acestea apar din locurile unde au hibernat, când temperatura aerului este mai mare de 9 grade C.

Această variabilitate a vremii, precum și alternanța dintre perioadele foarte calde și cele foarte reci (de la sfârșitul iernii și începutul primăverii) pune în dificultate fermierii în estimarea momentului optim de efectuare a tratamentului în vegetație.

gărgăriÈ›a tulpinilor 2_b  Larvele gărgăriței tulpinilor, în interiorul tulpinii rapiței

 

EXISTĂ CAPCANE INTELIGENTE!

Cum i-ar putea ajuta tehnologia modernă pe fermieri în acest caz? Sistemele automate de monitorizare ar fi foarte utile pentru supravegherea lanurilor de rapiță. Acestea constă în capcane entomologice care au camere de luat vederi și transmit în timp real imagini prin intermediul unei aplicații, direct pe calculatorul fermierilor sau telefonul mobil. În cazul monitorizării clasice, fermierii ar trebui să viziteze capcanele zilnic. În cazul sistemelor automate de monitorizare ei pot vedea capcanele direct pe telefonul mobil.

Aceste sisteme au făcut progrese remarcabile în ultimul deceniu. Există și softuri de recunoaștere și numărare a insectelor capturate. De asemenea, există și modele matematice care pot estima, cu precizie mare, apariția zborului în masă al insectelor, în funcție de prognoza meteo, și stabilirea cât mai exactă a momentului efectuării tratamentului.

gărgărița tulpinilor 3_b

 Plante căzute în urma atacului larvelor gărgărițelor tulpinilor

DE LA VIS LA REALITATE

Deocamdată visez frumos… În țara noastră există mari provocări în implementarea acestor sisteme moderne. Prima provocare este asigurarea securității acestor capcane automate în câmp, împotriva hoților. A doua mare provocare este prețul de achiziție. Deocamdată capcanele automate nu au un preț atractiv și nu sunt accesibile majorității fermierilor.

Până vom avea aceste sisteme moderne, la scară largă, este important să vizităm zilnic capcanele din câmpul de rapiță și, dacă este cazul, să combatem gărgărițele tulpinilor, înainte ca acestea să își depună ouăle.

Din cauza temperaturilor ridicate de la începutul primăverii, în lanul de rapiţă se pot instala gândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor.

Vezi AICI cum le putem veni de hac! 

Primăvara devreme este singurul moment din an când majoritatea fermierilor devin entomologi amatori. În solele cultivate cu rapiță apar capcanele entomologice pentru monitorizarea gărgăriței tulpinilor!

 

ATENŢIE LA TEMPERATURI!

Anul trecut a fost o situație atipică în țara noastră. Pe rețelele de socializare, fermeirii din Transilvania au postat imagini cu gărgărițele prinse în capcanele din lanul de rapiță, încă din prima decadă a lui februarie Cum este posibil așa ceva? Simplu, temperaturile erau mult mai ridicate în Transilvania decât în sudul țării! În 7 februarie, la ora 15:00, în Transilvania, temperaturile erau între 9 și 13 grade C, în timp ce, în sudul țării, temperaturile erau între 1 și 4 grade C.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →