În următoarea perioadă se va pune accent pe leguminoasele pentru boabe (mazăre, fasole, lupin, năut, linte etc.) și pentru furajare (lucernă, trifoi, ghizdei, sparcetă etc).
Se dorește ca aceste suprafețe să crească în viitor, ca parte a binecunoscutei strategii Green Deal. În noul plan național strategic sunt prevăzute stimulente pentru creșterea suprafețelor cultivate cu aceste culturi.
GĂRGĂRIȚA ATACĂ ”REGINA”!
Cu toții știm că lucerna este regina plantelor furajere. În același timp este și regina insectelor. Toate părțile aeriene și subterane ale acestei plante sunt în „meniul” multor specii de insecte dăunătoare. Una dintre acestea este gărgărița frunzelor de lucernă (Hypera variabilis).
Insecta are o generație pe an, iernând ca adult în sol, în crăpăturile solului sau sub resturile de plante rămase în sol. Când temperatura medie a zilei ajunge la 9-10 grade C, apar în câmp adulții hibernanți care se hrănesc cu frunzele și speciile diferitelor specii de leguminoase, inclusiv lucerna.
După hrănire și copulație are loc depunerea pontei (a ouălelor). În primul stadiu de dezvoltare, larvele sunt miniere, ulterior, pe măsură ce se dezvoltă, apar la suprafața organelor atacate hrănindu-se cu frunzele pe care le scheletuiesc. După ce au consumat frunzele, larvele rod vârful tulpinilor, care se pot usuca.
SECETA FAVORIZEAZĂ ATACUL
În primele două vârste, larvele acestei specii sunt scumpe la vedere, stând mai mult ascuse la baza lăstarilor și între frunzele mici, nedesfăcute. În următoarele două stadii larvele pot fi observate pe suprafața organelor atacate cu care se hrănesc.
Noii adulți apar în lunile iunie – iulie, se mai hrănesc aproximativ o lună, după care intră în diapauză estivală și apoi în hibernare. Atacul acestora este mai puțin păgubitor, gărgărițele perforează partea aeriană a plantelor, în general fără consecințe negative asupra producției. În schimb larvele sunt foarte vorace și, mai ales, foarte păgubitoare.
Pentru început consumă frunzele, apoi trec la vârfurile de creștere. Când acestea din urmă sunt atacate, dezvoltarea lăstarilor este oprită. Un atac ridicat poate duce la o depreciere calitativă a masei vegetale care poate fi improprie pentru consumul animalelor. De regulă, atacul are loc în vetre, caz în care plantele se văd de la distanță ca și cum ar fi arse.
Seceta din primăvară, însoțită de temperaturi ridicate sunt cele mai favorabile condiții pentru manifestarea atacului acestei specii dăunătoare. Iar, din păcate, exact astea sunt condițiile meteo dominante, din sud-estul țării, din ultimii ani.
COMBATEREA ESTE DIFICILĂ!
Combaterea acestui dăunător din lucerniere este destul de dificilă. În primul rând, din cauză că există din ce în ce mai puține insecticide omologate pentru tratamentele în vegetație la cultura lucernei. De asemenea trebuie respectat cu strictețe intervalul de pauză dintre aplicarea tratamentului și prima coasă de lucernă!
Având în vedere că insecticidele omologate pentru cultura lucernei sunt, în general, piretroizi de sinteză, trebuie acordată o mare atenție ca în momentul efectuării tratamentului să nu fie vânt care poate să ducă soluția de stropit (derivă) către pomii înfloriți aflați în apropiere care, în acea perioadă, sunt vizitați de polenizatori.
Înainte de aplicarea tratamentului ar trebui luate toate măsurile de prevenire a atacului, cum ar fi grăparea lucernierelor în toamnă pentru distrugerea adulților hibernanți sau a larvelor ori cosirea timpurie a lucernei în primăvară.
Referitor la tratament, acesta trebuie aplicat la câteva zile după apariția primelor gărgărițe adulte în lucernieră, în primăvară sau când 15 % din plante au simptome de atac.
CÂND EFECTUĂM TRATAMENTUL? Află din Revista FERMA, ediţia 15-30 aprilie 2023!
LARVELE POT SĂ APARĂ LA SFÂRȘIT DE APRILIE!
În mod normal, adulții hibernanți apar în ultimele două decade ale lunii aprilie iar larvele apar în mai și iunie. În ultimii ani am văzut atac ridicat și în ultima decadă a lunii aprilie. Cel mai probabil, ca urmare a temperaturilor mai ridicate decât în mod normal, adulții hibernanți pot să apară mai repede, ceea ce înseamnă posibilitatea ca larvele să apară la sfârșit de aprilie.
PREVENȚIA ESTE ESENȚIALĂ!
Trebuie avut în vedere că, dacă vor crește suprafețele cu leguminoase, implicit va crește și rezerva de insecte dăunătoare. Spre deosebire de cereale, floarea soarelui sau rapiță, opțiunile de combatere a dăunătorilor leguminoaselor sunt mult mai reduse.
Tocmai de aceea este important să fie aplicate toate măsurile de prevenire a atacului. Din păcate, schimbările climatice sunt favorabile multor specii de insecte dăunătoare, inclusiv gărgăriței frunzelor lucernei.
Deocamdată nu sunt multe cercetări privind combaterea biologică a gărgăriței frunzelor de lucernă!
un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea