3 minute de citit

Garcua: un soi de usturoi premium

Soiul creat de compartimentul de cercetare al Planasa este viguros și rustic. Alte avantaje ale lui Garcua sunt faptul că nu emite inflorescenţe și este foarte uşor de recoltat şi de tăiat.

Varietatea este o selecţie din usturoiul alb ECO Valledo (din Segovia, Spania), renumit pentru aspectul său foarte atractiv (culoare albă imaculată şi calibru uniform) cu aromă şi gust foarte intense.

 Garcua - un soi de usturoi premium_b

Sursa foto: CANVA


Cum îl cultivăm?

• Perioada de plantare. Ca timpurietate, soiul Garcua se încadrează în segmentul semitârziu, deci trebuie plantat în octombrie-noiembrie, pentru a obține o producţie premium în lunile iunie – iulie.

• Tipul de sol. Garcua poate fi cultivat pe diferite tipuri de sol, dar preferă terenurile argiloase uşoare. Dată fiind rusticitatea soiului, este foarte rezistent la bolile de sol.

• Plantare. Cantitatea de sămânţă necesară la hectar pentru plantare este de aproximativ 1400-1600 kg, iar adâncimea de semănat este de 2-4 cm.

• Desfacere. Garcua este recomandat pentru toate tipurile de desfacere: usturoi verde, în formă proaspătă, sau uscat.

 

Rezultate remarcabile în fermele din România

În ultimii ani, soiul Garcua a fost plantat cu succes şi în România. Elixir Green Farm este una dintre firmele care produce usturoi verde în sistem BIO pentru Lidl. Încă de la începutul activităţii, în 2019, a plantat usturoi Garcua by Planasa. ,,Am cultivat usturoi Garcua pe un hectar. Planul meu a fost să recoltez în lunile aprilie şi mai usturoi verde în sistem bio. Soiul s-a comportat excelent, a germinat foarte bine şi am obţinut la sfârşitul perioadei producţia scontată. Am încercat şi alte soiuri, dar am rămas pe Garcua, care s-a dovedit cel mai adecvat scopurilor, solului şi climei noastre”, a declarat tânărul fermier Andrei Leşnic, de la Elixir Green Farm.

 

ALTE 3 SOIURI PERFORMANTE

 

În oferta Planasa se găsesc şi alte trei soiuri de usturoi cu anumite caracteristici deosebite pentru segmentul lor de timpurietate.

1. Garpek: soi timpuriu cu inserții violet. Specifică soiului este timpurietatea: el trebuie plantat devreme şi se poate începe recoltarea pentru căpăţâna de usturoi proaspătă în luna aprilie.

2. Gardacho: usturoi alb de calitate foarte bună, cu productivitate ridicată.

3. Gardos: un soi târziu, formează o căpățână de usturoi violet, de calibru foarte mare, gust şi aspect deosebite; se păstrează foarte bine.

Toate aceste soiuri pot fi livrate şi în România. Pentru informaţii şi comenzi, luați legătura cu Vasile Fonoage, tel. 0771144766 sau e-mail: vfonoage@planasa.com, precum și pe site-ul: planasa.com.

 

un articol de

PLANASA

mai multe pe această temă https://planasa.com/

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →