La ferma Agroind din Tuluceşti, dacă la floarea soarelui (230 ha) s-a obţinut o producţie acceptabilă, în schimb cultura de porumb a suferit mult, îndeosebi din cauza secetei.
Ing. Cătălin Ionescu, tehnologul societăţii, nu are motive de mulţumire. În zona în care a reuşit să irige, va face ceva recoltă de boabe, însă de pe solele cu uscăciune nu va avea prea mult de cules. Una peste alta, a estimat la vreo 5 tone/ha.
Cea mai mare dezamăgire i-a produs-o grâul, unde „ne-am închis neaşteptat de prost!”. Semănase 540 ha şi, în urma unui tratament, plantele s-au stresat! „Au fost în zonă nişte accidente despre care nu vorbeşte nimeni… S-au ars culturile de grâu! Şi asta în condiţiile în care am respectat dozele de pesticide la hectar. Explicaţiile au fost de genul: că de vină ar fi fost seceta, temperaturile joase din timpul nopţii sau chiar atacul agresiv al dăunătorilor! Nu ştim ce a fost, dar, practic, am stropit şi s-au stresat culturile foarte puternic… Eu ţin să cred că substanţele de combatere au fost de vină, din moment ce pe suprafeţele unde nu am mai ajuns stropitul, cultura a arătat foarte bine! Unde s-a stropit – atât în ferma noastră cât şi la vecini – cultura s-a stresat şi producţia a scăzut dramatic. Adică de la vreo 4.000, evaluată înainte de tratamentul fitosanitar, am ajuns să recoltăm 2.500 kg/ha”, a susţinut inginerul de la Agroind.
Rămânem în deficit financiar!
Recolta de grâu a fost vândută pentru că „am avut datorii foarte mari pentru îngrăşăminte!” La ferma Agroind Tuluceşti investiţia pe hectar s-a dus spre 5.000 de lei, din cauza preţului ridicat al îngrăşămintelor chimice achiziţionate din toamna trecută. „Şi cum încasările sunt mult sub acest nivel, rămânem şi în acest an în deficit financiar!”, o spune, cu vădită tristeţe, agronomul gălăţean.
un articol de
MARIAN MUŞAT