GALAȚI: Culturi de nota... şapte. Griji mari pentru preţuri şi producţii! - Revista Ferma
2 minute de citit

GALAȚI: Culturi de nota… şapte. Griji mari pentru preţuri şi producţii!

În ferma inginerului Adrian Dajbog campania agricolă de primăvară se desfăşoară sub semnul austerităţii.     

”Faţă de anii trecuţi, încercăm să facem tehnologie minimă, forţaţi de preţurile mari la inputuri. Aşa că nu ne permitem să depăşim 2.500, maxim 3.000 de lei cheltuială pe hectar. Mai mult decât atât, suntem condamnaţi să obţinem o producţie medie de cel puţin 3.000 kg/ha care, valorificată corect, să ne acopere costurile! Pentru noi, marea necunoscută sunt preţurile, nu ştim cum vom vinde; grâul acum este 1 leu kilogramul dus în portul Constanţa!”, ne-a declarat fermierul din Târgu-Bujor care, în anii mai bunişori, obține pe dealurile sărăcăcioase 3-4 tone de grâu la hectar.

Adrian Dajbog 01_b 

Zero porumb în 2022!

Adrian Dajbog a cunoscut gustul amărăciunii anut trecut, când „ne-a trecut glonţul pe ureche! La porumb am avut producţie zero şi o tonă la celelalte culturi. Încă un an dezastruos ca ăsta şi gata! Ne-am dus direct în faliment!”.

Cultivatorul a terminat de semănat mazărea pe 50 ha şi s-a pregătit să înfiinţeze 140 de hectare cu floarea soarelui şi 70 cu porumb. Terenul a fost prelucrat din toamnă printr-o lucrare minimă a solului, sistem conservativ implementat în fermă de puţin timp.

Adrian Dajbog nu este prea mulţumit de semănăturile de toamnă. Are în cultură 200 de hectare de cereale păioase (150 cu grâu şi 50 cu orz) şi 100 de rapiţă. Cu toate că le-a fertilizat cu azotat de amoniu (100 kg la hectar grâul şi orzul) şi cu sulfat de amoniu rapiţa (100-150 kg/ha), apreciază că sunt culturi de nota… 7, din cauza secetei!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →