Situată în regiunea Parcului Livradois Forez, în departamentul Puy de Dôme (regiunea Auvergne), la 40 km de Clermont Ferrand, GAEC Famille Champeix este format din două ferme: una în St Jean des Ollières (650 de metri altitudine) şi o a doua în Sauxillanges (400 m altitudine).
CINCI ASOCIAŢI ŞI DOUĂ FERME
În cadrul GAEC Famille Champeix sunt 5 asociaţi/parteneri: soţii Champeix (Didier şi Christiane), Sophie (sora lui Didier), Sébastien și Charlène, copiii.
Exploataţia are acum: 250 vaci mamă, rasă pură Salers, înscrise în registrul genealogic oficial al rasei, 8 tauri pentru reproducţie, 60 juninci pentru înlocuire/reproducţie şi tineret mascul şi femel la îngrăşat. În total, GAEC Famille Champeix lucrează cca 320 ha.
ASOCIEREA FACE… PUTEREA!
În 2008, afacerii familiei s-a alăturat Sébastien, fiul soţilor Champeix şi a fost format astfel GAEC Famille Champeix. Au urmat în 2011, mătușa Sophie iar în 2013 fiica Charlène, care s-au alăturat GAEC şi tot atunci au început vânzările directe în magazinul deschis în fermă. Acum, în cadrul GAEC Famille Champeix sunt practic cinci asociaţi.
În cadrul exploataţiei sunt şi doi angajaţi, unul la măcelărie şi un altul pentru lucru în fermă.
Reamintim că GAEC (Groupement Agricole d’Exploitation en Commun) este un parteneriat civil cu scop agricol care permite fermierilor să își reunească fermele apropiate din punct de vedere geografic și să își pună în comun munca. Inspirat de organizarea unei ferme de familie, GAEC poate facilita instalarea de noi fermieri și transferul progresiv al fermelor.
VÂNZĂRI DIRECTE DE ANIMALE, CARNE ŞI PRODUSE DIN CARNE
Ferma a vândut încă de la înfiinţare animale pentru reproducţie în Franţa şi mai apoi la export şi pentru abatorizare. Dar, din 2013, odată cu intrarea în afacere a fiicei soţilor Champeix, a fost construită o măcelărie – un mic „atelier” de prelucrare a cărnii şi s-a deschis magazinul de prezentare şi vânzare a produselor proprii, carne şi produse din carne de vită Salers, dar şi produse din carne de porc şi oaie/miel de la alţi fermieri din zonă.
Ferma este certificată „Label Rouge” și, în afară de vânzările directe din fermă şi în piaţa tradiţională, aceasta aprovizionează restaurante din Clermont Ferrand şi din localităţile limitrofe, precum şi magazine locale.
În acest fel, se adaugă valoare tuturor produselor rezultate din munca fermierilor, folosind la maxim atu-ul local – rasa Salers. La magazinul din fermă se vinde carne de vită Salers, diverse categorii de vârstă (vaci, tineret, viţei), precum şi diverse preparate, aşa cum sunt cârnații Salers.
MINIM 6 LUNI LA PĂŞUNAT ALPIN
Întreţinerea animalelor se face pe păşune, minim 6 luni, din aprilie până la sfârșitul lui octombrie, pe pajiştile montane, la o altitudine de 1000 m, în apropiere de localitatea Chambon sur Dolore. În timpul iernii, în stabulaţie liberă, pe aşternut permanent, vacile sunt hrănite cu fân și o raţie de furaje concentrate. Animalele la îngrăşat sunt hrănite suplimentar cu siloz de iarbă, tăiţei de sfeclă de la fabrica de zahăr şi fân de lucernă.
Gunoiul de grajd este folosit pentru fertilizarea terenurilor fermei.
Păşunatul în condiţii şi zone dificile, dieta bazată în principal pe iarba de păşune şi capacitatea bună a Salers de a valorifica la maxim furajele grosiere sunt caracteristici specifice rasei.
De asemenea, prioritatea fermierilor este practicarea agriculturii durabile, cu respectarea normelor de protecţia mediului, de sănătate și de bunăstare a animalelor.
GENETICĂ ŞI SELECŢIE RIGUROASĂ
Pasionaţi de rasa Salers, fermierii fac o selecţie riguroasă pentru viţelele reţinute în vederea reproducţiei. Selecția animalelor se face în principal în funcție de docilitate, aptitudini pentru producția de lapte – capacitatea de alăptare şi dezvoltarea corporală (musculatură și schelet).
Obiectivul crescătorilor este: O VACĂ = UN VIŢEL/AN. Productivitatea rasei este de cca. 95% (adică 95 viţei de la 100 vaci mamă/an).
Greutatea medie a vacilor adulte este de cca 750 kg iar a taurilor de cca 1100 kg, însă taurii adulţi pot atinge cu uşurinţă o greutate de 1300 kg. Greutatea la naştere a viţeilor masculi este, în medie, de 39 kg. Viţeii rasă pură ajung la o greutate medie de 374 kg în primul an de viaţă.
Totodată, pentru întreţinerea pe păşune animalele trebuie să fie rezistente şi să nu aibă defecte de aplomb. Uşurinţa la fătare este una dintre calităţile maternale urmărite.
Producția de lapte trebui să permită alăptarea viţelului timp de cca 9 luni fără hrănire suplimentară: doar laptele matern şi păşune.
Deoarece fermierii sunt conştienţi de progresul genetic, alături de monta naturală cu taurii din fermă, pentru cele mai bune femele se foloseşte şi inseminarea artificială.
PENTRU CE ESTE APRECIATĂ CARNEA DE SALERS
Carnea de vită Salers este foarte apreciată pentru calitățile sale gustative, granulația și marmorarea sa fiind recunoscute și apreciate atât de profesioniști cât și de către consumatorii casnici. Ca să fie fragedă şi să capete un gust „fin”, carnea este maturată timp de cel puţin o lună de zile. În magazinul din fermă, preţul cărnii începe de la 9,7 euro/kg.
AVEM SALERS ŞI ÎN ROMÂNIA!
De la IT la creşterea taurinelor au fost doar câţiva paşi şi mult curaj. Aşa a început povestea singurei ferme de Salers din România, care îi aparţine lui Radu Teodor Husău.
De ce Salers? Nu a fost o decizie de pe azi, pe mâine. 4 ani s-a documentat Radu Teodor înainte să ia decizia achiziţionării primelor exemplare din această rasă.
Click AICI şi află întreaga poveste!
un articol de
GHEORGHE GHIŞE