FURAJUL PRESTARTER ÎN ALIMENTAŢIA PURCEILOR SUGARI - Revista Ferma
2 minute de citit

FURAJUL PRESTARTER ÎN ALIMENTAŢIA PURCEILOR SUGARI

pig at m FURAJUL PRESTARTER ÎN ALIMENTAŢIA PURCEILOR SUGARI

Într-un experiment efectuat pe un efectiv de 520 purcei sugari, proveniţi de la 52 de scroafe, s-au stabilit atât indicatorii de performanţă, cât şi cei economici ai acestora, luându-se în calcul două variante de furajare, după cum urmează:

• Prima variantă (V1) a cuprins 259 purcei sugari hrăniţi cu nutreţ combinat cu parametri cunoscuţi, sub formă de făină, denumit R01, care s-a administrat în perioada celor 10-57 zile de viaţă a acestora.

• Varianta a doua (V2) a constat într-un efectiv de 261 purcei, cărora li s-au administrat două tipuri de nutreţuri combinate: furaj prestarter granulat (TS 8001), pentru purceii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 42 de zile, precum şi furaj prestarter granulat (TS 8063), celor cu vârsta de 43-57 zile.

La purceii din V1, consumul de nutreţ combinat R01 sub formă de făină a fost mai mare până la vârsta de 32 zile a animalelor, când în cazul a aproximativ 60 la sută dintre purcei s-au manifestat fenomenele crizei de înţărcare, motiv pentru care s-a aplicat o furajare restricţionată.

La purceii din V2, consumurile de nutreţ combinat granulat au fost mai reduse, dar fără fenomene specifice crizei de înţărcare.

Pe întreaga perioadă de creştere (1-57 zile), purceii din V2 au realizat un spor mediu zilnic de 177 g/cap/zi, comparativ cu cei din V1, la care s-a înregistrat un spor de 165 g/cap/zi.

În perioada cercetată, la V2 s-au constatat cu 2,62 la sută pierderi mai mici faţă de V1, la diferenţe nesemnificative.

Cheltuielile cu furajarea au fost de 83.027 ROL/cap la V1 şi de 139.163 ROL/cap la V2, respectiv cu 59,66 la sută mai mari.

Se apreciază că tipurile de furaje granulate folosite sunt mai bine acceptate de tubul digestiv al purceilor. Acestea elimină simtomatologia crizei de înţărcare, dar măresc cu circa 60 la sută cheltuielile cu furajele.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →