Fungicidul PROMESA la cartof - prima alegere împotriva alternariozei - Revista Ferma
3 minute de citit

Fungicidul PROMESA la cartof – prima alegere împotriva alternariozei

Alternarioza Robert copy Fungicidul PROMESA la cartof - prima alegere împotriva alternariozei
Kwizda Agro Romania

Alternarioza este una dintre cele mai păgubitoare boli ale cartofului. Aplicat preventiv, fungicidul PROMESA asigură protecția de durată a plantelor și prelungește perioada de menținere a frunzelor verzi.

Alternarioza cartofului (Alternaria solani) este o ciupercă care se înmulțește în sol și se transmite de la un sezon la altul, iernând în resturile vegetale din parcelele neigienizate. În situația unor condiții climatice favorabile, patogenul poate rezista ani la rând. Un alt mod de propagare a bolii este prin intermediul tuberculilor de sămânță în care ciuperca este deja prezentă.

Alternarioza – condițiile favorabile atacului

Alternanța perioadelor umede cu cele secetoase, însoțite de vânt sau de curenți de aer, creează condițiile propice pentru propagarea patogenului Alternaria solani. Temperaturile de 26-29°C, alături de prezența apei provenite din precipitații, picăturile de rouă sau irigarea prin aspersie favorizează germinarea sporilor. Atacul patogenului poate conduce la uscarea tufei, efect care oprește asimilarea elementelor nutritive necesare dezvoltării plantei. În cazul unei presiuni mari de infecție la nivel foliar, picăturile de apă spală sporii ciupercii de pe frunze, aceștia infiltrându-se în sol, unde vor infecta tuberculii.

PROMESA – primul nivel în combaterea alternariozei

Fungicid cu mod de acțiune sistemic local și translaminar, PROMESA se prezintă sub formă de suspensie concentrată (SC). Produsul are la bază substanța activă azoxistrobin, din grupa strobilurinelor, care se aplică preventiv, înainte de apariția simptomelor. PROMESA pătrunde rapid în plantă și are efect de durată, blocând evoluția ciupercii.

Doza recomandată este de 0,5 – 1 l/ha și se utilizează de la apariția primelor ramificații bazale, până la îngălbenirea frunzelor. Se vor efectua maximum 3 tratamente pe sezon, cu timp de pauză până la recoltare de 7 zile.

Click AICI și obține toate detaliile despre beneficiile și modul de acțiune al fungicidului PROMESA!

SIMPTOMELE UNEI BOLI AGRESIVE LA CARTOF

Pe frunzele bazale ale plantelor mature apar pete de 3-4 mm diametru, cu inele concentrice, închise la culoare, delimitate de restul frunzei printr-un contur verde – gălbui. Leziunile sunt mai numeroase pe frunzele senescente, iar boala este mai agresivă la soiurile timpurii de cartof. Atacul pe tubercul începe cu apariția unor pete negre mici, neregulate, care, în timp, se adâncesc sub forma unor scobituri de culoare închisă, poroase, cu aspect de lemn de plută. Boala se poate transmite și în timpul depozitării, afectând valoarea comercială a producției.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →