3 minute de citit

Fructele au ajuns un desert. Cumpără cine poate!

Gheorghe Aciu are 62 de ani şi se ocupă de pomicultură din 1978. A lucrat în IAS iar acum se ocupă de livada familiei, împreună cu fiul său, absolvent de agricultură.

M-am bucurat să aud că abonatul nostru a făcut liceul în comuna sătmăreană Livada, locul în care m-am născut. Şi, evident, ne leagă şi pasiunea pentru horticultură.

concursul abonatului 2022 01_b 

FRUCTELE IAU DRUMUL UNGARIEI

 

Plantaţia pomicolă a familiei Aciu se întinde pe 20 de hectare. În Livada de la Blaja sunt meri, pruni, caişi şi piersici.

Aproape întreaga producţie este comercializată în vederea industrializării, la o unitate din Ungaria care produce sucuri din fructe. O parte din recolte, mai ales merele de consum sunt vândute pe piaţa locală.

 

PROCESAREA FRUCTELOR, PROIECT DE VIITOR

 

Fiul lui Gheorghe Aciu a aplicat, în urmă cu doi ani pentru „instalarea tânărului fermier” şi a dotat plantaţia cu utilajele necesare. Tatăl şi fiul se gândesc şi la o investiţie în procesarea fructelor, pe viitor, pentru adăuga plusvaloare producţiei obţinute.

Are o mare supărare cititorul nostru. Din cauza preţurilor din ce în ce mai piperate ale produselor agroalimentare, fructele aproape că au devenit un desert, un produs de lux, şi nu un aliment absolut necesar în meniul zilnic al oricărui român!

concursul abonatului 2022 04_b 

3 PROBLEME ÎN POMICULTURĂ

 

L-am întrebat pe abonatul nostru care consideră că sunt cele mai importante trei probleme cu care se confruntă pomicultorii la ora actuală. Iată ce am aflat:

1. Subvenţia pentru pomicultură este cea mai mică dintre toate sectoarele agricole.

2. Proiectele pentru investiţii ar trebui să beneficieze de alocări şi procente mai mari pentru sumele nerambursabile. Dacă în viticultură s-a făcut reconversie cu 100% finanţare, pomicultura a primit fonduri europene nerambursabile în proporţie de doar 50%.

3. Creşterile foarte mari de preţuri la inputuri, combustibili şi substanţele de protecţia plantelor au dus deja la majorarea costului de producţie. În mod normal, costurile se reflectă în preţul de vânzare. „Dar cum să vinzi mai scump, în condiţiile în care puterea de cumpărare scade?”, întreabă pomicultorul.

ABONAMENTUL I-A ADUS TABLETA!

Sunt peste 5 ani de când Gheorghe Aciu este abonat la revista Ferma. Îmi mărturiseşte că nu-şi aminteşte exact, pentru care are senzaţia că citeşte revista de când lumea! Urmăreşte toate articolele legate de pomicultură şi noutăţile de la APIA, în speranţa că autorităţile îşi vor îndrepta mai mult atenţia spre acest sector.

A fost desemnat câştigător la „Concursul Abonatului 2022” în urma tragerii la sorţi iar tableta primită sperăm să îi fie de mare folos în activitatea zilnică!

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →