În Ferma Mălan din Husasau De Cris, Bihor, se lucrează în regim de familie 365 de zile pe an. Cu paşi mărunţi şi cu fonduri proprii au crescut de la un an la altul, şi de unde visau să ajungă la un număr de 40 de exemplare în fermă, acum numără peste 60 de capete.
„De ceva ani ne-am mutat în grajdul nou, în suprafaţă de 35 metri lungime şi 12 metri lăţime, acum avem peste 60 de capete de văcuţe, cu tot cu tineretul, din care 40 sunt pe lactaţie şi deja pare aglomerat.”, îmi spune Radu Mălan. Pentru a putea creşte efectivul sănătos şi cu genetică bună, nu au făcut rabat la calitate. „Am însămânţat vacile numai cu tauri de top, cu material sexat de la Târgu Mureş şi tot ce a fost viţeluşă fătată anul acesta în fermă, tot am oprit de prăsilă”, a spus fermierul.
Tot laptele este procesat în fermă şi vândut abonaţilor. Ba mai mult, Radu Mălan spune că au loc şi piaţă de desfacere suficient, neavând lapte suficient pentru cât de multă cerere este în zona lor.
Copiii se implică în toate: de la hranirea animalelor până la procesarea laptelui
„Copiilor le place foarte mult, cresc şi văd că e mult de muncă şi se implică în toate. Dau mâncare la văcuţe, la viţei, ba se implică până şi la procesarea laptelui cel mai mare. Şi nu îi punem noi, dar au crescut în ritmul nostru, ştiu deja ce e de făcut şi fac singuri. Zi de zi sunt implicaţi în activitatea fermei.”, spune cu mândrie tatăl lor.
Cu toate acestea, nu sunt privaţi de alte activităţi specifice copiilor de vârsta lor, merg la înot de trei ori pe săptămână, iau ore de limba engleză şi unul dintre ei face chiar şi pian. Prin asta demontează oarecum mitul copiilor crescuţi în fermă, care nu ar avea viaţă socială sau activităţi extracurriculare şi ar rămâne doar la… coada vacii.
„Sunt responsabili, se informează despre genetică, citesc reviste, dar fac şi altele, se joacă, aşa cum fac şi ceilalţi copii. E timp pentru toate”, spune Radu Mălan.
Odată cu copiii creşte şi ferma familiei şi de la un an la altul numărul văcuţelor, media de producţie de lapte pe cap de animale se îmbunătăţeşte şi am putea conchide cu: Aşa ar trebui să arate o fermă de familie în România de mâine!