3 minute de citit

Fraţii Mălan Jr. cresc odată cu văcuţele. Aşa ar trebui să arate o fermă de familie în România de mâine!

WhatsApp Image 2023 11 01 at 20.31.25 Fraţii Mălan Jr. cresc odată cu văcuţele. Aşa ar trebui să arate o fermă de familie în România de mâine!În Ferma Mălan din Husasau De Cris, Bihor, se lucrează în regim de familie 365 de zile pe an. Cu paşi mărunţi şi cu fonduri proprii au crescut de la un an la altul, şi de unde visau să ajungă la un număr de 40 de exemplare în fermă, acum numără peste 60 de capete.

„De ceva ani ne-am mutat în grajdul nou, în suprafaţă de 35 metri lungime şi 12 metri lăţime, acum avem peste 60 de capete de văcuţe, cu tot cu tineretul, din care 40 sunt pe lactaţie şi deja pare aglomerat.”, îmi spune Radu Mălan. Pentru a putea creşte efectivul sănătos şi cu genetică bună, nu au făcut rabat la calitate. „Am însămânţat vacile numai cu tauri de top, cu material sexat de la Târgu Mureş şi tot ce a fost viţeluşă fătată anul acesta în fermă, tot am oprit de prăsilă”, a spus fermierul.

Tot laptele este procesat în fermă şi vândut abonaţilor. Ba mai mult, Radu Mălan spune că au loc şi piaţă de desfacere suficient, neavând lapte suficient pentru cât de multă cerere este în zona lor.

387811410 344799424681748 607746327765839889 n Fraţii Mălan Jr. cresc odată cu văcuţele. Aşa ar trebui să arate o fermă de familie în România de mâine!

Copiii se implică în toate: de la hranirea animalelor până la procesarea laptelui

„Copiilor le place foarte mult, cresc şi văd că e mult de muncă şi se implică în toate. Dau mâncare la văcuţe, la viţei, ba se implică până şi la procesarea laptelui cel mai mare. Şi nu îi punem noi, dar au crescut în ritmul nostru, ştiu deja ce e de făcut şi fac singuri. Zi de zi sunt implicaţi în activitatea fermei.”, spune cu mândrie tatăl lor.

Cu toate acestea, nu sunt privaţi de alte activităţi specifice copiilor de vârsta lor, merg la înot de trei ori pe săptămână, iau ore de limba engleză şi unul dintre ei face chiar şi pian. Prin asta demontează oarecum mitul copiilor crescuţi în fermă, care nu ar avea viaţă socială sau activităţi extracurriculare şi ar rămâne doar la… coada vacii.

„Sunt responsabili, se informează despre genetică, citesc reviste, dar fac şi altele, se joacă, aşa cum fac şi ceilalţi copii. E timp pentru toate”, spune Radu Mălan.

Odată cu copiii creşte şi ferma familiei şi de la un an la altul numărul văcuţelor, media de producţie de lapte pe cap de animale se îmbunătăţeşte şi am putea conchide cu: Aşa ar trebui să arate o fermă de familie în România de mâine!

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →