Franţa reglementează sectorul AGROVOLTAIC - Revista Ferma
2 minute de citit

Franţa reglementează sectorul AGROVOLTAIC

Sistemele AGROVOLTAICE 2 Franţa reglementează sectorul AGROVOLTAICDecretul privind dezvoltarea sistemelor agrovoltaice a fost publicat săptămâna trecută în Jurnalul Oficial, un demers important în vederea accelerării producţiei de energii regenerabile, prin dezvoltarea de noi proiecte care facilitează convieţuirea între producţia agricolă şi producţia de energie.

Acest decret „stabileşte principii clare şi protejează în continuare zonele agricole, deschizând în acelaşi timp oportunităţi pentru producerea de energie”, a declarat Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii, citat de publicaţia ‘La France Agricole’.

Producţia agricolă are prioritate

Această versiune finalizată preia punctele cheie ale proiectului de text dezvăluit la sfârşitul anului trecut. Ea reglementează nu numai agrovoltaismul, ci şi dezvoltarea de proiecte fotovoltaice la sol în zonele considerate necultivate. Înfiinţarea acestor zone este plasată în sarcina Camerelor Agricole.

Pe lângă definirea unei instalaţii agrovoltaice, acest decret îşi propune să garanteze o producţie agricolă semnificativă, un venit durabil fermierului şi să ofere cel puţin un serviciu agriculturii. De asemenea, impune o rată de acoperire a panourilor solare limitată la 40% şi un randament agricol mai mare de 90% faţă de o parcelă martor de referinţă (excluzând animalele). Aceste reguli vor fi controlate de direcţiile teritoriale departamentale.

Reacţii negative

Cum era de aşteptat, au apărut şi voci care contestă această reglementare. Opunându-se cu înverşunare conceptului de agrovoltaism, Confederaţia Ţărănească a anunţat că va depune contestaţie împotriva decretului, pe motiv că acesta „acceptă o reducere a producţiei de până la 10% sub panouri”. La rândul său, Mişcarea pentru Apărarea Exploataţiilor Familiale (MODEF) a precizat că nu doreşte ca fermierii să devină „specialişti în agroenergie” în detrimentul misiunii lor de producători. Sindicatul critică în special o „artificializare a terenurilor agricole” şi o ameninţare la adresa statutului de arendare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →