Frâncuşa de Cotnari 2011 - Revista Ferma
2 minute de citit

Frâncuşa de Cotnari 2011

francusa1 m Frâncuşa de Cotnari 2011

Este pentru al cincilea an consecutiv când Cotnari lansează pe piaţă, încă de la sfârşitul lunii septembrie, primul vin românesc al anului – Frâncuşa. De altfel, podgoria ieşeană se remarcă prin faptul că aici sunt cultivate şi exploatate soiuri de viţă de vie autohtone. Peste 300 de persoane au participat la evenimentul deosebit de fastuos, Frâncuşa „venind pe lume” într-un grandios foc de artificii.

2011 este un an bun pentru viticultori. Ploile care au căzut din belşug în prima jumătate a anului şi zilele caniculare de la sfârşitul verii şi începutul toamnei au dat strugurilor o calitate deosebită. „Calitatea, îmbinată cu tehnologia modernă şi măiestria vinificatorilor au dat viaţă acestei licori numită Frâncuşa de Cotnari 2011.

Datorită tehnologiilor de ultimă generaţie avem posibilitatea să producem într-un timp foarte scurt un vin. Frâncuşa din acest an are o valoare deosebită, a primit nota maximă la degustare. Este primul vin românesc din anul agricol 2011 care apare pe piaţă. În următoarea perioadă, vor fi îmbuteliate şi distribuite pe piaţa naţională şi internaţională peste 2 milioane de litri”, ne-a declarat Constantin Deleanu (foto), preşedintele directoratului Companiei Cotnari SA.

Iosif Andor, directorul tehnic de la Cotnari, a declarat pentru cititorii revistei Ferma: „Anul viticol 2011 este un an deosebit. S-a remarcat prin temperaturi normale în iarna 2010-2011, care nu au condus la pierderi de ochi în prima perioada de vegetaţie şi a beneficiat de ploi care au determinat o dezvoltare normală a rodului viei.

În toamna acestui an, precipitaţiile au fost reduse cantitativ, ceea ce a determinat lipsa apariţiei bolilor specifice din această perioadă. Astfel, strugurii au evoluat normal, fiind perfecţi sub aspectul stării fito-sanitare şi au înregistrat acumulări mari de zaharuri.

Datorită acestor factori s-a ajuns la obţinerea unor vinuri echilibrate, care vor rămâne mulţi ani în vinotecă. Pentru noi, anul 2011 se poate compara cu anii 1974, 1982, 2000, ani de referinţă pentru sectorul vitivinicol şi este chiar mai bun decât 2007”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →