Francezii au ajuns cu foie gras la tribunal - Revista Ferma
3 minute de citit

Francezii au ajuns cu foie gras la tribunal

gaste11 b Francezii au ajuns cu foie gras la tribunal

Conform publicației La France Agricole asociația nonguvernamentală L214, ce luptă pentru protejarea drepturilor animalelor, a cerut tribunalului administrativ din Strasbourg să interzică practica hrănirii forțate a gâștelor și rațelor cu scopul de a produce foie gras.

Avocata asociației, Hélène Thouy susține că pentru producerea renumitei delicatese culinare fermierii încalcă în mod deliberat directiva europeană 98/58/CE privind standardele minime și bunăstarea animalelor de fermă. Mai precis, reprezentanta L214 consideră că, prin modul în care sunt hrănite păsările crescătorii francezi nu respectă articolul 14 al directivei, în cadrul căruia se precizează că: „Nici un animal nu trebuie să fie hrănit sau adăpat într-un mod care să producă suferinţe ori vătămări inutile, iar hrana sau lichidele nu trebuie să conţină nici o substanţă ce ar putea produce suferinţe sau vătămări inutile”.

Mai mult decât atât, Hélène Thouy a denunțat articolul L654-27-1 din Codul rural francez, în cadrul căruia se precizează că foie gras provine de la un animal „îngrășat special prin hrănire forțată”, pe motiv că acesta ar împiedica producătorii de foie gras care nu practică „hrănirea forțată” să obțină etichetarea adecvată pentru produsele lor. Astfel, prin refuzul de a accepta etichetarea „foie gras” pentru produsele obținute fără hrănirea forțată a păsărilor, statul francez încalcă dreptul la liberă circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene.

O dispută juridică și științifică

Totodată, avocata asociației L214, a prezentat instanței două rapoarte științifice distincte (cel al Comitetului Științific al Comisiei Europene din data de 16 decembrie 1998 și cel al Universității Cambridge din 14 septembrie 2015) care precizează că „hrănirea forțată, poate cauza o creștere a mortalității animalelor cu 10-20%, fiind o sursă de suferință extremă”.

De partea cealaltă, raportorul public Laurent Boutot, un consultant independent folosit în sistemul juridic francez, a solicitat curții respingerea cererii ca fiind „nefondată”. Acesta a invocat faptul că există spețe juridice precedente care au exonerat atât fermierii cât statul francez de orice răspundere în acest caz, deoarece transpunerea în legislația națională a unei directive europene nu implică transcrierea acesteia ci doar păstrarea principiilor ei de bază.
În egală măsură, acesta a susținut că nu există un consens științific care să arate că hrănirea forțată este o sursă de suferință și chiar dacă ar fi așa, trebuie demonstrat că această suferință este una „inutilă”, în condițiile în care foie gras este recunoscut ca parte a „patrimoniului cultural și gastronomic protejat de legile franceze și internaționale”.

Jurnaliștii La France Agricole menționează că Ministerul Agriculturii din Franța nu a adoptat o poziție oficială în acest caz, urmând ca tribunalul administrativ din Strasbourg să pronunțe decizia la data de 6 iunie 2024.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →