FOSHIELD, noul produs cu acid fosfonic - Revista Ferma
3 minute de citit

FOSHIELD, noul produs cu acid fosfonic

Mană pe ciorchine (Plasmopara viticola)_b
FOTO: Mană pe ciorchine (Plasmopara viticola); Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro Romania

Marea problemă a plantațiilor viticole în raport cu mana (Plasmopara viticola) este rezistența pe care acest agent patogen versatil o capătă într-un timp relativ scurt la fungicidele chimice disponibile. 

Este efectul direct al capacității rapide și complexe de evoluție a ciupercii, care înregistrează mutații genetice, dezvoltând noi tulpini fără sensibilitate la substanțele active existente. Caracterul de monocultură al viței-de-vie este un factor care amplifică aceste procese, pe lângă scoaterea substanțelor active și schimbările climatice. Din acest motiv, utilizarea în amestec sau în alternanță a mai multor fungicide, din clase diferite, cu respectarea dozelor și a numărului de tratamente în programul de management al bolii este o soluție. 

Mană pe frunze si ciorchine (Plasmopara viticola)_bFOTO Stânga: Mană pe frunze (Plasmopara viticola), Sursa foto: Adobe Stock Photos; dreapta: Mană pe ciorchine (Plasmopara viticola) , Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro Romania

FOSFONAȚII DE POTASIU, ÎN PROGRAMELE DE COMBATERE 

 

Din cauza riscului crescut de incidență a manei (Plasmopara viticola) asupra plantațiilor de viță-de-vie, asociația tehnică de monitorizare a bolii la nivel mondial (FRAC) dezvoltă permanent strategii de detectare a schimbărilor în sensibilitatea culturii la diferite niveluri de presiune a bolii și gradul de succes al tratamentelor disponibile, pe parcursul mai multor ani, în zone diferite de climă și de sol. 

 

FOSHIELD, FUNGICID PE BAZĂ DE FOSFONAȚI DE POTASIU


Fungicid sistemic, sub formă de concentrat solubil în apă (SL), FOSHIELD conține o cantitate ridicată de fosfonați de potasiu (725 g/l). Substanța activă, acidul fosfonic, induce în plante o reacție sistemică naturală de autoapărare prin stimularea metabolismului, astfel încât, în momentul atacului bolii, plantele declanșează un răspuns imun rapid împotriva infecției, asigurând o protecție completă.

Solubilitatea ridicată a fosfiților asigură absorbția rapidă a substanței active în plantă prin frunze și rădăcini. Acidul fosfonic se distribuie atât ascendent, cât și descendent, prin xilem și floem, inclusiv la nivelul noilor creșteri. Activitatea produsului este mai evidentă în prezența vegetației tinere și în fenofaza de creștere activă, permițând, datorită sistemicității acestuia, și protejarea vegetației care se formează după tratament.

 

MODUL DE APLICARE

 

Pentru un rezultat cât mai bun, se recomandă utilizarea FOSHIELD, în doză de 4 l/ha, ca tratament preventiv, înaintea declanșării infecției cu mana. Se pot efectua maxim 5 tratamente când tratamentul cu FOSHIELD se include într-un program de tratamente ce prevede și folosirea fungicidelor de contact (20 de zile între aplicări) sau 6 tratamente succesive cu FOSHIELD (10 zile între aplicări), de la stadiul de lăstar 5-7 cm, până la coacere (BBCH 15-BBCH 89). Timpul de pauză până la recoltare este de 14 zile.

Dacă presiunea infecției este redusă sau dacă tratamentul se efectuează în amestec cu un fungicid de contact (de exemplu FLOWBRIX), doza de FOSHIELD se poate ajusta la 3 l/ha. Nu se combină cu îngrășăminte foliare pe bază de azot sau cu produse uleioase.  

Sursa: https://www.mdpi.com/2076-2607/9/1/119http://www.phi-base.org/images/fracCodeList.pdf

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →