Într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi miniştrilor Florin Barbu, Soring Grindeanu şi Cătălin Predoiu, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) îşi manifestă îngrijorarea şi indignarea faţă de ultimele informaţii apărute în spaţiul public, legate de modul în care este monitorizat tranzitul cerealelor din Ucraina prin România.
„În lumina ultimelor declaraţii publice, reiese tot mai clar că suspiciunile transmise constant de noi s-au dovedit a fi reale. Faptul că NU SE MONITORIZEAZĂ în mod real acest tranzit, şi mai ales că, în punctul cel mai nevralgic al accesului acestor cereale în România, nu se cântăresc camioanele care intră în ţară de aproape 2 ani, contribuie la atingerea apogeului stării de nervozitate pentru membrii noştri”, se arată în documentul semnat de consiliul director al FAPPR.
Se cere demiterea celor responsabili!
„Dacă executivul nu va lua URGENT măsuri concrete, fermierii vor reacţiona ferm, pasivitatea decidenţilor fiind o dovadă că agricultorii sunt bătaia de joc a unor funcţionari care nu au înţeles că tot ceea ce ne dorim este un sistem de monitorizare reală pentru produsele agricole care intră în ţara noastră din Ucraina. Prin măsuri concrete înţelegem demiterea de urgenţă a tuturor celor responsabili pentru această situaţie gravă, care se perpetuează de atâta timp, cu ştirea şi implicarea mai multor instituţii publice”, se menţionează în scrisoare.
De asemenea, conducerea FAPPR anunţă că timpul avertismentelor, propunerilor şi discuţiilor a trecut! „Fermierii din România nu vor ieşi în stradă pentru a cere ajutoare financiare, pentru a beneficia de acele facilităţi fiscale care ne-au fost oprite după un an, deşi erau anunţate că vor fi efectiv valabile până în anul 2028. Fermierii din România nu vor ieşi în stradă pentru că vor mai multe subvenţii sau pentru că vor legi care să-i favorizeze faţă de alte categorii profesionale. Fermierii din România VOR IEŞI ÎN STRADĂ pentru că se simt trădaţi într-un stat de drept care eşuează constant în a crea şi menţine un cadru legal şi fiscal coerent”.
Ameninţaţi cu falimentul
Printre altele, FAPPR aminteşte şi faptul că fermierii au fost printre primii care au acordat ajutor direct cetăţenilor ucraineni după începerea conflictului de la graniţă iar astăzi aceştia „sunt puşi în situaţia de a nu mai accepta neruşinarea, aroganţa şi dezinteresul funcţionarilor români care nu au înţeles că sunt complici la crearea unui sistem de lezare a activităţii agricole locale, un sistem care poate fi corectat prin aducerea unor responsabili profesionişti şi prin implementarea unor proceduri stricte”.
„Atragem atenţia asupra pericolului real ca, în situaţia actuală, în care mulţi producători români îşi anunţă falimentul, demiterea funcţionarilor responsabili de acest haos şi aplicarea urgentă de măsuri pentru implementarea unui sistem viabil de monitorizare sunt singurele acţiuni care vor reţine fermierii din a ieşi din nou în stradă şi a cere respectarea angajamentelor reale în interesul acestora”, se menţionează în încheiere.