Forța apei în agricultură! - Revista Ferma
5 minute de citit

Forța apei în agricultură!

Foto 1 iStock 919165036 artisteer Forța apei în agricultură!
foto: iStock.com/ artisteer

Odată cu schimbările climatice, apa a devenit factorul determinant al producției agricole, respectiv principalul factor limitativ al recoltelor. Ce trebuie să știi despre apa din sol pentru a o pune la dispoziția culturilor tale!

Apa se găsește în sol sub diferite forme, dintre care doar unele o fac disponibilă pentru plantele de cultură. Care sunt formele apei din sol și ce forțe acționează asupra ei?

8 FORME ALE APEI DIN SOL

  1. Apa de constituție intră în componența diferitelor substanțe minerale din sol, ca și…
  2. …apa de cristalizare, însă fără a prezenta importanță directă pentru viața plantelor.
  3. Apa de higroscopicitate este reprezentată de un rând de molecule de apă care formează prima peliculă la suprafața particulelor de sol. Nu este folosită de plante, ea fiind reținută de sol cu forțe foarte mari.
  4. Apa peliculară este formată din straturi succesive peste apa higroscopică și poate fi parțial folosită de plantă.
  5. Apa capilară se găsește în vasele capilare din sol, care au diametrul mai mic de 1 mm, și poate circula în toate direcțiile. Este forma de apă de bază pentru aprovizionarea plantelor.
  6. Apa gravitațională circulă numai descendent, sub forța gravitațională, după ploi abundente, irigații și din topirea zăpezii.
  7. Apa în stare de vapori pătrunde cu aerul în sol și, prin condensare, formează roua internă.
  8. Apa freatică poate fi utilă plantelor atunci când se găsește la adâncimea de 1,5-3,5 m.

STAREA DE APROVIZIONARE A SOLULUI CU APĂ

  • Când conține numai apa higroscopică, solul are 7,8% apă;
  • Când se găsește la coeficientul de ofilire (CO), solul conține 11,46% apă;
  • La Intervalul umidității Active (IUA), solul are 21% apă;
  • La Capacitatea capilară pentru apă (Cc), solul conține 33% apă;
  • La nivelul capacității totale (CT) pentru apă, solul conține 43% apă.

FORȚE CARE ACȚIONEAZĂ ASUPRA APEI DIN SOL

  1. Forțe exercitate de sol pentru reținerea apei (ajung la 10.000 bar).
  • Apa higroscopică este reținută de sol cu forțe de sorbție de 50-10.000 bar.
  • Apa peliculară este reținută de sol cu forțe de 15-50 bar.
  • Apa capilară este reținută de sol cu forțe capilare de 0,3-15 bar.
  • Apa gravitațională este reținută de sol cu forțe de 0,1 bar.
  1. Forțe exercitate de plante pentru absorbția apei din sol (10-15 bar).
  • Difuzia constă în circulația apei de la concentrație mare spre concentrație mică, până se stabilește un echilibru.
  • Forța osmotică constă în mișcarea moleculelor prin membrane permeabile selective de la concentrații mici la concentrații mari, cu forțe de 0,5-3 bar. Ea stă la baza circulației apei în plante.

Forța motrică inferioară: apa absorbită de perișori; aceștia sunt prevăzuți cu alveole în care concentrația sucului celular este de 1-2,5%, mai mare decât concentrația soluției solului, absorbția făcându-se prin osmoză.

Forța motrică superioară: eliminarea apei în procesul de transpirație duce la creșterea potențialului osmotic și apa poate fi ridicată în plante la 9-10 m cu forță de 30-35 bar.

  • Forța de îmbibiție constă în pătrunderea apei printre macromoleculele coloizilor, proteinelor și microfibrilelor celulozice în procesul de germinație. Substanțele de rezervă din semințe au capacitatea de a alipi la suprafața lor un număr mare de molecule de apă. Celulele substanțelor respective nu au vacuole și folosesc pentru absorbția apei îmbibiția, nu forța osmotică.
  • Forța de ”sugere” a rădăcinilor, care poate ajunge la 15-20 bar.

ACCESIBILITATEA APEI PENTRU PLANTE

  • Apa reținută de sol cu forțe de 0,15-1,00 bar este ușor accesibilă.
  • În situația când este reținută cu 1,0-10,0 bar, aprovizionarea se face cu dificultate.
  • Când este reținută de sol cu 10-15 bar, este foarte greu accesibilă.
  • Când apa este reținută de sol cu forțe mai mari de 15 bar, provoacă deja coeficientul de ofilire.
Foto 2 iStock 1805161095 NetPix Forța apei în agricultură!
foto: iStock.com/ NetPix

ȘTIAȚI CĂ…

  • Coeficientul de ofilire (Co) apare atunci când plantele pierd prin transpirație mai multă apă decât pot absorbi din sol.
  • IUA este atunci când conținutul de apă din sol se găsește între Cc și Co.
  • Capacitatea de apă capilară (Cc) reprezintă cantitatea de apă reținută în mod durabil de sol și poate fi de 6% pe solul nisipos și de 42% pe solul argilos.
  • Capacitatea totală (CT) pentru apă a solului este atunci când toți porii capilari și necapilari ai solului sunt umpluți cu apă. Se întâlnește imediat după ploaie și durează câteva ore.

Apa reținută de sol cu forțe mai mari de 10-15 bar nu poate fi folosită de plante.

un articol de

VASILE POPESCU  

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →