FLOWBRIX®. Igienizarea pomilor din livezi - Revista Ferma
3 minute de citit

FLOWBRIX®. Igienizarea pomilor din livezi

Rapănul la măr (Venturia spp.)
Rapănul la măr (Venturia spp.)

Cunoscută de foarte mult timp drept o practică necesară, igienizarea livezilor în sezonul rece are ca scop reducerea rezervei biologice a patogenilor care iernează în resturile vegetale de la baza pomilor sau pe pomi.

Utilizarea fungicidelor pe bază de cupru este o tradiție ce datează din secolul 19. Deși, în decursul timpului, cercetătorii au identificat și alte fungicide cu diferite moduri de acțiune, produsele pe bază de cupru au rămas instrumente importante în tehnologiile fermelor, mai ales datorită riscului foarte redus ca patogenii să dezvolte rezistență la această substanță activă.

Acțiune preventivă și curativă

FLOWBRIX® este un fungicid – bactericid pe bază de cupru metalic (380 g/l), cu formulare modernă, respectiv oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, care asigură acoperirea uniformă a pomilor, având o acțiune preventivă și curativă foarte eficientă. Produsul combate agenți patogeni cu impact economic în livezi, mai exact: focul bacterian (Erwinia amylovora) și rapănul (Venturia spp.) la măr, precum și ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmina carpophila) și bășicarea frunzelor (Taphrina deformans) la speciile sâmburoase (prun, cireș, vișin, cais, piersic).

Focul bacterian la măr (Erwinia amylovora)
Focul bacterian la măr (Erwinia amylovora)

Un produs cu rezultate excelente

Diferențierea față de alte fungicide cuprice disponibile în piață se datorează dimensiunii optime a particulelor de oxiclorură de cupru din conținutul FLOWBRIX®, care, din acest motiv, aderă foarte bine pe organele plantei și asigură persistența substanței active pe frunză. Produsul prezintă rezistență superioară la spălare. Fungicidul acționează prin contact și manifestă un puternic caracter antisporulant, inhibând sporii ciupercilor și bacteriile patogene rezistente la temperaturile scăzute de peste iarnă.

Tratamentele de iarnă cu FLOWBRIX® – Avantaje în plus

După recoltare, are loc perioada de cădere fiziologică a frunzelor, proces care crește vulnerabilitatea pomului în tot acest timp, deoarece cauzează permanent răni la nivelul desprinderilor frunzelor de pe ramuri, creând posibile porți de intrare pentru patogeni. Pomicultorii practică tot mai frecvent defolierea rapidă a pomilor și tratamentul imediat cu soluții cuprice, care cicatrizează rapid rănile. În aceste situații, FLOWBRIX®, pe lângă efectul dezinfectant și fungicid, mărește și rezistența pomilor la îngheț.

FLOWBRIX® contribuie la buna maturare a lemnului. De asemenea, produsul cicatrizează rănile provocate de factori mecanici (ex.: tăieri de rodire) sau accidente climatice (grindină, îngheț, ger).

Bășicarea frunzelor la piersic (Taphrina deformans)
Bășicarea frunzelor la piersic (Taphrina deformans)

Cum se aplică?

Tratamentele cu FLOWBRIX® se pot efectua oricând după recoltare, până înainte de înflorit, chiar și iarna, atunci când condițiile meteo sunt favorabile. Produsul este miscibil, iar soluția de stropit este foarte omogenă și nu necesită neutralizare. Doza recomandată este 3,75 l/ha pentru măr și 3,3 l/ha pentru speciile sâmburoase.

Ciuruirea micotică la piersic (Stigmina carpophila)
Ciuruirea micotică la piersic (Stigmina carpophila)

Surse foto: Adobe Stock Photos, arhivă internă Kwizda Agro Romania

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →