FLOWBRIX: Eficiența atestată a cuprului la vița-de-vie - Revista Ferma
3 minute de citit

FLOWBRIX: Eficiența atestată a cuprului la vița-de-vie

Infectie avansata cu mana vitei de vie Plasmopara viticola 1 1 FLOWBRIX: Eficiența atestată a cuprului la vița-de-vie
Infecție avansată cu mana viței-de-vie (Plasmopara viticola) – sursa arhivă internă Kwizda Agro Romania

Mana este un patogen recunoscut la scară largă pentru agresivitatea sa față de vița-de-vie, cu risc de infecție pe toată durata de vegetație și impact negativ asupra producției cantitative și calitative.

La nivel european, în momentul de față, cuprul este recunoscut ca fiind cel mai de încredere fungicid contra manei la vița-de-vie (Plasmopara viticola) în agricultura ecologică*. Această reglementare oferă avantajul includerii produsului FLOWBRIX atât în schemele tehnologice organice, cât și în cele convenționale sau în cele hibride (mixte), în vederea controlului preventiv, dar și curativ al acestei boli.

Cuprul nu dezvoltă rezistență

Efectele pozitive ale utilizării cuprului împotriva celui mai de temut patogen la vița-de-vie au fost descoperite încă din 1885. Datorită faptului că nu a apărut rezistență la această substanță activă, acest element este și astăzi utilizat la scară largă în combaterea manei, boală foarte agresivă pe organele aeriene ale plantei (frunze, inflorescențe, ciorchini, boabe) pe aproape întreaga perioadă de vegetație, cu impact negativ asupra producției cantitative și calitative.

Formulare de ultimă generație

Studiile au arătat că acțiunea fungicidelor pe bază de cupru se datorează proprietăților antisporulante și igienizante. Evident, formularea produsului atestă calitatea tratamentelor și beneficiile în urma utilizării. În cazul FLOWBRIX, ne referim la o formulare de ultimă generație: suspensie concentrată pe bază de oxiclorură de cupru. Oxiclorura de cupru are rezultate dovedite în prevenirea infecției cu mana (Plasmopara viticola), fiind recomandată mai ales în situația când se creează condițiile de mediu favorabile apariției bolii (umiditate ridicată și temperaturi între 20 – 23°C).

Care sunt avantajele formulării FLOWBRIX la vița-de-vie?

Oxiclorura de cupru din produsul FLOWBRIX prezintă o eliberare mai lentă, prelungită, de ioni de cupru. Dimensiunea particulelor face ca produsul să nu pericliteze procesul de fotosinteză. Astfel, se creează condițiile unei producții cu o cantitate ridicată de zahăr în struguri, efect important pentru calitatea superioară a vinului obținut.

Produsul este foarte miscibil, iar soluția de tratat are un grad ridicat de omogenitate, fiind foarte ușor de utilizat (nu necesită neutralizare). Tratamentul cu FLOWBRIX ajută și la îngroșarea pieliței boabelor, aspect esențial atât din considerente logistice (o rezistență mai bună la transport și depozitare), cât și fiziologice: fructele vor avea o rezistență mai mare la atacul patogenilor.

FLOWBRIX stimulează mecanismele naturale de apărare, cicatrizează organele vătămate și igienizează cultura la un nivel foarte ridicat, protejând-o împotriva riscului de reinfectare pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, aplicat toamna, crește rezistența plantelor la frig și îngheț.

Recomandări practice

Oferim câteva sfaturi practice pentru maximizarea eficacității fungicidelor cuprice.

  • În vederea aderenței crescute a soluției de tratat pe frunză, este indicată utilizarea unui adjuvant (DESIGNER).
  • La vița-de-vie, tratamentele cu FLOWBRIX se efectuează de la apariția primelor frunze, până la intrarea în pârgă (BBCH 15 – BBCH 81), în doză de 2,5 l/ha.
  • FLOWBRIX prezintă o compatibilitate foarte bună cu alte produse de protecție a plantelor.

Toate detaliile despre modul de acțiune al produsului FLOWBRIX le aflați aici!

*aprobat prin măsura EC 889/2008

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →