
Sursa foto: @AdobeStock
Realităţile din fermă demonstrează de ce anumite substanţe cu tradiţie au succes mereu. De exemplu, sulful – utilizat în livezi şi la viţa de vie de peste 100 de ani împotriva făinării. E drept că şi formularea are meritul ei.
Cu fungicidul FLOSUL, specialiştii Kwizda Agro propun fermierilor o substanţă activă recunoscută pentru eficacitatea sa – sulful, într-o formulare de ultimă generaţie – suspensie concentrată. Marele avantaj oferit prin utilizarea acestui produs se datorează dimensiunii optime a particulelor de sulf din soluţia de tratat: doar 0,8 microni (adică sunt de aproximativ 4 ori mai mici decât particulele de sulf din alte formulări disponibile pe piaţă). Cu cât particulele au un diametru mai redus, cu atât soluţia de tratat va fi mai omogenă, având capacitatea să asigure acoperirea uniformă a plantei, pătrunzând chiar şi în locurile greu accesibile. Acest aspect diferenţiator plasează FLOSUL într-o clasă superioară produselor concurente, în cazul cărora dimensiunea medie a particulelor de sulf este de 3,6 microni.
FLOSUL – Tratamentul cu efect garantat
FLOSUL este un fungicid de contact pe bază de sulf, în cantitate ridicată (800 g/l). Soluţia de tratat este foarte stabilă şi, în timpul aplicării, aderă foarte bine pe organele plantelor. Riscul formării depozitelor în interiorul echipamentului de tratat este minim, cu vâscozitate scăzută şi nu se produce spumă.
În urma tratamentelor cu FLOSUL în ferme viticole şi pomicole, s-a demonstrat că produsul rezistă la spălare, soluţia persistând pe frunze chiar şi după 7 zile de la aplicare. Testele pe mai multe loturi, în condiţiile unor temperaturi mai ridicate, au arătat că FLOSUL prezintă un risc redus de fitotoxicitate, spre deosebire de alte formulări ale sulfului din piaţă.
Făinarea viţei de vie – în top 3 patogeni
La viţa de vie, făinarea este provocată de ciuperca Uncinula necator, fiind plasată în top 3 cele mai păgubitoare boli ale acestei culturi, alături de mană (Plasmopara viticola) şi putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). De multe ori, făinarea creează porţi de intrare pentru putregaiul cenuşiu, o situaţie care conduce la compromiterea producţiei din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
Un pericol pe întreaga perioadă de vegetaţie
Ciuperca Uncinula necator iernează pe solzii mugurelui, prezenţa bolii fiind indicată de petele închise la culoare. Condiţiile propice pentru germinarea sporilor de făinare sunt temperaturile crescute, de 20-25°C, şi umiditatea atmosferică ridicată. Infecţia se poate dezvolta pe întreaga perioadă de vegetaţie a viţei de vie, de primăvara devreme, până toamna, la intrarea în pârgă. Simptomele făinării sunt vizibile prin pulberea fină, alb-cenuşie, pe oricare dintre organele aeriene ale viţei-de-vie: lăstari, frunze, ciorchini, boabe.
Cum recunoşti atacul?
Frunzele afectate de boală au marginile uşor răsucite, prezintă la început aspectul prăfos specific, pe ambele feţe ale frunzei apărând în timp pete albicioase izolate sau unite.
Lăstarii atacaţi prezintă, de asemenea, pete deschise la culoare, cu miceliu alb, prăfos, iar creşterea lor este stopată.
Strugurii tineri se brunifică şi cad.
Boabele mature crapă, iar lichidul din interior se scurge, devenind gazdă favorabilă pentru Botrytis cinerea. Vinul obţinut are miros şi gust neplăcut.
Făinarea pomilor fructiferi – impact negativ major asupra producţiei
În cazul pomilor fructiferi, în funcţie de specie, făinarea este provocată de ciuperca Podosphaera leucotricha la măr, respectiv de Sphaerotheca pannosa la piersic şi nectarin, care iernează în solzii mugurilor, sub formă de miceliu. Prezenţa bolii este marcată de pulberea deschisă la culoare, cu aspect prăfos, prezentă pe organele infectate. Această pulbere este rezultatul fructificaţiilor ciupercii, care se dezvoltă pe muguri, frunze, lăstari, flori, fructe. În timp, acestea se extind, iar zonele infectate se deformează şi se usucă.
Primăvara devreme, dacă mugurii sunt infectaţi, aceştia se opresc din creştere şi se usucă. În vegetaţie, primele simptome sunt vizibile la nivelul lăstarilor tineri şi pe frunzele tinere, care sunt răsucite, cu dimensiuni mai mici şi o culoare mai deschisă. Atacul bolii se poate manifesta în oricare dintre fenofaze. Florile afectate se atrofiază, prezintă petale mici, acoperite cu miceliu; de asemenea, se constată uscarea inflorescenţelor.
MODUL DE APLICARE AL FLOSUL, CHEIA PENTRU UN TRATAMENT REUȘIT
În cazul viţei de vie, pentru combaterea Uncinula necator, produsul se aplică în doză de 4 l/ha, de la formarea lăstarilor până la înflorit (BBCH 10-55) şi în perioada de creştere a boabelor (BBCH 72-75). Timpul de pauză până la recoltare este de 5 zile.
În cazul pomilor fructiferi, timpul de pauză până la recoltare este de 3 zile, iar tratamentul cu FLOSUL este recomandat în funcţie de specie, astfel:
- La măr, pentru combaterea Podosphaera leucotricha, în doză de 7,5 l/ha, tratamentul cheie se efectuează înainte de formarea butonului roz;
- La piersic şi nectarin, împotriva Sphaerotheca pannosa, în doză de 5 l/ha în perioada formării fructelor.
Mai multe detalii despre beneficiile tratamentelor cu FLOSUL în ferme puteţi afla de AICI!

Sursa foto: Arhivă Kwizda Agro

Sursa foto: @AdobeStock

Sursa foto: Arhivă Kwizda Agro

Sursa foto: Arhivă Kwizda Agro

Sursa foto: @AdobeStock

Sursa foto: @AdobeStock
un articol de
KWIZDA AGRO ROMANIA
Pentru detalii suplimentare,
contactaţi reprezentanţii de vânzări
Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00