Florin Văluşescu, MEWI: ”E greu să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor” - Revista Ferma
7 minute de citit

Florin Văluşescu, MEWI: ”E greu să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor”

Florin Valusescu manager regional la MEWI2 Florin Văluşescu, MEWI: ”E greu să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor”

Ce utilaje caută fermierii? Pe ce se axează producătorii în dezvoltarea tehnicii agricole actuale? Despre toate acestea și multe altele am stat de vorbă cu Florin Văluşescu, manager regional la MEWI, importator exclusiv al mărcilor Fendt, Valtra şi Horsch pe piaţa românească.           

Ferma: La Agromalim, MEWI a venit şi în acest an cu artileria grea. Am văzut tractoare de dimensiuni mari și utilaje cu lăţimi mari de lucru. Este aceasta o tendinţă generală de supradimensionare a echipamentelor cu care fermierii îşi lucrează pământurile?

Florin Văluşescu: Se poate spune asta. Observăm şi noi această tendinţă de dotare a fermelor cu maşini de puteri mari cu utilaje echilibrate în spate, asta însemnând lăţimi mari de lucru, iar o posibilă explicaţie ar fi faptul că există o presiune din ce în ce mai mare pe factorul uman. A scăzut foarte mult disponibilitatea forţei de muncă în agricultură şi e tot mai greu de găsit oameni care să corespundă cerinţelor angajatorului şi care să fie cu adevărat interesaţi de jobul pentru care sunt solicitaţi.

Mewi la Agromalim2 Florin Văluşescu, MEWI: ”E greu să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor”

Ferma: Pe de altă parte, există şi acest interes legitim al fermierilor de a termina mai repede treaba, de a profita de ferestrele de lucru optime pentru a nu fi expuşi fenomenelor meteo extreme care le-ar putea afecta productivitatea…

Florin Văluşescu: Aceste schimbări climatice duc inevitabil la modificări ale structurii solului, dar şi ale condiţiilor de lucru. Iar de aici rezultă necesitatea dotării cu tractoare şi echipamente care să facă faţă tuturor provocărilor. E la fel de adevărat că, din păcate, anii de pandemie şi acum războiul din Ucraina au dus la creşteri de preţuri, la livrări întârziate, ceea ce reprezintă un disconfort major pentru fermieri. Noi am încercat pe cât posibil să acoperim aceste deficienţe şi să fim aproape de clienţi şi de nevoile lor. Până la urmă este şi interesul nostru ca ei să performeze şi să obţină rezultatele pe care şi le doresc. Suntem conştienţi că au crescut semnificativ costurile de producţie pe hectar, ceea ce reprezintă un efort financiar deosebit, şi de aceea e important să fim mai mult decât oricând alături de ei, pentru că numai aşa putem stabili un parteneriat corect. Şi mă refer aici inclusiv la partea de service şi consultanţă.

Ferma: Producătorii de tractoare par să se concentreze pe creşterea puterii şi pe confortul operatorului…

Florin Văluşescu: Din punctul meu de vedere, ca să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor este destul de greu, dacă nu chiar imposibil. În schimb se lucrează foarte mult la partea de tehnologizare şi optimizare a proceselor de lucru, astfel încât aceste tractoare să devină mult mai uşor de manevrat, să asigure un control cât mai eficient al implementelor şi să ofere un confort sporit şoferilor.

Fendt 1050 Vario, spre exemplu, este cel mai puternic tractor pe roţi inegale, care dezvoltă 500 de cai putere utilă, dar în acelaşi timp este extrem de uşor de manipulat. Şi pot spune că, la fel ca și în cazul seriei S de la Valtra, care poate ajunge până la 400 CP, există un interes deosebit din partea fermierilor în a achiziţiona astfel de tractoare.

Mewi la Agromalim1 Florin Văluşescu, MEWI: ”E greu să mai inventezi ceva în domeniul tractoarelor”

Ferma: Pe de altă parte, MEWI este şi reprezentant Horsch în România, producător care a câştigat o popularitate tot mai mare în ultimii ani…

Florin Văluşescu: Aşa este, Horsch a devenit un brand foarte cunoscut în România. La Arad am prezentat un utilaj relativ nou, Cultro, un cultivator pe 12 metri, care a stârnit interesul unui client încă de anul trecut, însă nu am putut să îl aducem la timp în ţară. De asemenea, am expus la Agromalim şi semănătoarea de prăşitoare Maestro pe 16 rânduri, un echipament de productivitate ridicată care se pretează a fi utilizat în fermele de dimensiuni mari. Pornind de la aceeaşi idee, că se doreşte acoperirea unor suprafeţe cât mai mari într-un timp cât mai scurt.

Ferma: În ultimii ani am observat un interes tot mai mare privind adoptarea sistemului de lucrări minime ale solului sau chiar no-till. Este firească această tranziţie?

Florin Văluşescu: Această tranziţie depinde foarte mult de structura solului, dincolo de faptul că e nevoie totuşi de anumite utilaje pentru a practica agricultura no-till. Asta presupune, desigur, un cost scăzut al înfiinţării culturilor, lucru benefic pentru bugetul exploataţiei, dar pe de altă parte unii fermieri aşteaptă rezultate imediate, ceea ce este greşit din punctul meu de vedere. Pentru că nu e vorba aici numai de păstrarea apei în sol, e nevoie şi de o bună pregătire agronomică. Noi avem soluţii potrivite pentru o astfel de tehnologie, utilaje care pregătesc foarte bine patul germinativ, astfel încât odată pusă sămânţa în pământ să te poţi aştepta la o dezvoltare bună a plantelor de cultură.

Ferma: Pe de altă parte, există premiza că într-un viitor poate nu foarte îndepărtat roboţii vor lua locul tractoarelor. Inclusiv FENDT a prezentat în urmă cu doi ani un concept de semănat autonom cu mici roboţi – Xaver, care pe lângă faptul că au o precizie deosebită, nici nu tasează solul…

Florin Văluşescu: Din punctul meu de vedere, dezvoltarea este bună, dar depinde în ce ritm vom asimila aceste noi tehnologii. Cred că este totuşi prematur să discutăm de astfel de concepte. Ele sunt binevenite, însă nu trebuie să uităm că instrumentele de precizie şi de control ale înfiinţării de culturi sunt tot mai performante. Din această cauză nu cred că e nevoie deocamdată de o astfel de soluţie. Cert este că toţi producătorii pe care noi îi reprezentăm aduc în fiecare an îmbunătăţiri utilajelor lor astfel încât acestea devin din ce în ce mai performante.

Ferma: În noiembrie este programată o nouă ediţie a Agritechnica. La ce să ne aşteptăm?

Florin Văluşescu: Ca de obicei, cred că vor fi foarte multe inovaţii, dar şi dezvoltări şi actualizări ale unor sisteme deja existente. Agritechnica este totuşi cel mai mare târg de agricultură din lume, motiv pentru care şi noi vom fi prezenţi acolo. Invit pe această cale fermierii români care vor ajunge în toamnă la Hanovra să viziteze standurile producătorilor pe care MEWI îi reprezintă.

Ferma: În final, te-aş ruga să adresezi un mesaj fermierilor români!

Florin Văluşescu: Agricultura este ramura din economie care aduce plus-valoare şi de aceea e nevoie de susţinere totală a celor care produc hrană. Până să ajungem să implementăm toate directivele Uniunii Europene, e important să înţelegem că putem mânca sănătos, iar eu personal prefer să consum produse româneşti în locul celor de import.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →