Florin Țubrea: ”Cu sau fără subvenție, oile au dat start sezonului de fătări”. Ce planuri are crescătorul? - Revista Ferma
4 minute de citit

Florin Țubrea: ”Cu sau fără subvenție, oile au dat start sezonului de fătări”. Ce planuri are crescătorul?

Florin Tubrea crescator de ovine Florin Țubrea: ”Cu sau fără subvenție, oile au dat start sezonului de fătări”. Ce planuri are crescătorul?
Florin Țubrea, crescător de ovine din județul Timiș

În plin scandal al acordării SCZ-ului la ovine s-au creat, după cum era de așteptat, două tabere opozante: cea a asociațiilor profesionale, deținătoare de registre genealogice și acreditate pentru COP și cea a crescătorilor care n-au animalele în control, dar solicită subvenție necondiționată pentru toate oile.

Nu dezbatem acum subiectul, până la urmă e fiecare cu dreptatea și argumentele lui iar lucrurile oricum nu-s bătute-n cuie.

Însă trebuie menționat că există și fermieri pentru care subvenția nu cântărește atât de mult în economia exploatațiilor pe care le dețin. Și nu că n-ar fi bun un ban în plus, nici vorbă de asta. Doar că principiile care stau la baza acestor ferme sunt similare oricărei alte afaceri: producția, optimizarea costurilor, eficiența.

”NU POȚI TRĂI DOAR DIN SUBVENȚII!”

Afirmația îi aparține lui Florin Țubrea, crescător de ovine din Boldur, județul Timiș. Medic veterinar de profesie, tânărul fermier s-a apucat de zootehnie în urmă cu vreo 13 ani și a optat la început pentru vaca de lapte. A ajuns la un efectiv de 35 de capete cu producții bune, dar rentabilitatea fermei n-a mai putut fi susținută din cauza lipsei forței de muncă.

A decis să vândă vacile iar anul trecut a achiziționat un nucleu de 80 de mieluțe de carne, din care 50 au și fătat în sezonul toamnă-iarnă. Femelele le-a ținut de prăsilă iar cei 35 de masculi i-a vândut direct, către clienții locali.

Exploatează 3 rase specializate pentru producția de carne: Cap negru german, Île de France și Albă din Masivul Central (BMC) cu berbeci achiziționați din fiecare rasă. În prezent are peste 100 de capete, din care 90 sunt oi mame.

NU TOATĂ LUMEA PRODUCE GENETICĂ!

Fermierul bănățean afirmă: ”Eu aș împărți fermele zootehnice în două categorii: ferme care produc genetică și ferme comerciale, cu precizarea că în fermele comerciale metisarea este foarte productivă.

După acest criteriu, subvenția ar trebui acordată pentru kilogramul de carne vândut și litrul de lapte livrat, adică să fie cuplată de producție. Pentru reproducție și COP să fie acordate alte forme de sprijin.

Doar așa s-ar elimina sistemul de creștere ”mult și prost”, nu ar mai exista economie neagră în sector și toată lumea va declara vânzările reale, fiind interes direct. Subvenționând cantitatea, nu faci performanță!”, apreciază Florin Țubrea.

AU ÎNCEPUT FĂTĂRILE ÎN FERMA DE LA BOLDUR

Până una-alta, fermierul din Timiș își vede liniștit de treabă, dincolo de ”războiul” subvențiilor.

Are un obiectiv clar: să ajungă la 250 de oi mame și să aibă productivitate la miei, adică să îi vândă la 40-50 kg în viu. Pentru asta e foarte importantă și finisarea mielului înainte de sacrificare. Iar în fotografii vedeți niște ”mostre” din ferma de la Boldur care sunt dovada furajării corespunzătoare a mieilor de carne.

carne ovine ferma Boldur Florin Țubrea: ”Cu sau fără subvenție, oile au dat start sezonului de fătări”. Ce planuri are crescătorul?

Deocamdată sezonul de fătări a început cu dreptul și primii produși au apărut în fermă, de la berbecii introduși în mai-iunie. Va urma cel de-al doilea sezon, de prin februarie până în aprilie 2024.

Am setat obiectivul și ne ținem de el. De ce nu, poate în viitor voi deschide și o carmangerie cu carne și produse procesate din miel și oaie, pentru a crește și mai mult valoarea materiei prime obținută în fermă!
FLORIN ȚUBREA, fermier din Boldur, jud. Timiș

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →