În vara 2021, tânărul din comuna Lunca Banului-Huşi a absolvit clasa a unsprezecea la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” din Huşi. Chiar dacă în vacanţa de vară s-a întors la cele 265 de oi pe care le are în proprietate şi pe care le creşte alături de cele aproximativ 3500 de ovine din ferma tatălui său, se pregăteşte temeinic pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate.
O aspră lecţie de viaţă
”În 2001, tatăl meu, Florin Toderaşcu Sr., a înfiinţat ferma de ovine dintr-o necesitate, fiind provocat de o reacţie cam severă a tatălui său. Mai exact, deşi îi oferise cadou de nuntă 150 de oi, ca să îl pedepsească pentru că a vrut să se mute cu familia în altă parte, i-a luat aproape toate oile, lăsându-i doar două capete şi mieii lor. În timp, tata şi-a refăcut efectivul şi cu cele peste 3.500 de capete chiar l-a depăşit pe bunicul. Am învăţat din tenacitatea tatălui meu, iar el a învăţat din fapta tatălui său. Astfel, în urmă cu câţiva ani, mi-a dăruit câteva oi cu condiţia să mă ocup serios de ele. Eu le-am înmulţit. Sunt mereu printre ele, bineînţeles, cu caietul în buzunar şi, în pauzele din activitatea de la stână, îmi fac lecţiile şi învăţ”, mărturisea Florin Toderaşcu Jr.
Iniţial, s-a înscris la o şcoală de mecanici auto, dar după o vreme şi-a dat seama că în viaţă trebuie să studiezi mai mult. Şi a ajuns la Colegiul Agricol din Huşi.
Îmi place la şcoală, dar îmi place şi în fermă. Se îmbină foarte bine ambele, deoarece multe lucruri pe care le învăţ la liceu, imediat încerc să le aplic în exploataţia noastră – FLORIN TODERAŞCU JR., elev şi mic oier din jud. Vaslui
Dacă munceşti inteligent, poţi să te dezvolţi frumos
Una dintre cele mai mari dorinţe ale tânărului elev-fermier Florin Toderaşcu Jr. este de a fi fermier important în zona natală. ”Am observat că, pe măsură ce mai învăţam câte ceva nou la şcoală, fie legat de producerea de furaje, de mecanizare ori de întreţinerea animalelor, dorinţa de a aplica şi în ferma noastră venea la pachet cu setul de informaţii nou acumulat. Ulterior, se vedeau rezultatele, prin creşterea cantităţii şi a calităţii plantelor furajere, prin reducerea cheltuielilor pe baza creşterii randamentului de lucru al noilor mijloace mecanice ori prin valorificarea în condiţii mai profitabile a producţiilor (lapte, brânzeturi, caş, lână). Toate acestea mi s-au părut aspecte care nu pot diferi mult faţă de ceea ce fac fermierii din alte ţări şi mi-au oferit încrederea că, dacă munceşti inteligent şi cu rigoare ştiinţifică, poţi să te dezvolţi frumos şi să te realizezi în ţară”, spunea Florin Toderaşcu Jr.
Avem trei feciori, toţi la şcoală şi, sper eu, toţi viitori fermieri – FLORIN TODERAŞCU SR., crescător de ovine
Rolul şcolii în viitorul fermierilor tineri
Între proiectele viitoarelor investiţii se numără atât modernizarea adăposturilor, introducerea sistemului automat de muls, cât şi profesionalizarea noii generaţii de fermieri, aspect căruia i se alocă un capitol financiar distinct. Aceasta înseamnă că tinerii care urmează cursuri tehnice, liceale sau universitare de profil au plecat de acasă, de lângă părinţii fermieri, cu scopuri clare, cărora şcoala trebuie să le vină în întâmpinare, încurajându-şi absolvenţii să investească în ţară.
CUM VALORIFICĂ LÂNA ŞI PRODUSELE DIN LAPTE DE OAIE citiţi în REVISTA FERMA, ediţia 1-14 august 2021!
ELEVI IMPLICAŢI ÎN PROIECTUL ”JURNALISM AGRICOL”
Florin Toderaşcu a fost unul dintre elevii participanţi la proiectul organizat de Fundaţia WorldSkills România în parteneriat cu Asociaţia Presei Agricole din România, destinat tinerilor din liceele agricole, pentru a le oferi o viziune despre agricultura viitorului şi o completare a formării lor cu experienţe de învăţare non-formale despre profesiile aferente.
Tânărul s-a remarcat prin implicare şi capacitate de adaptare la situaţii noi şi inedite. ”La început, m-am simţit ca un om aruncat în ocean, fără a şti să înoate. Dar, uşor, uşor, am început să privesc mai atent către apele învolburate ale jurnalismului şi să încerc să prind valuri bune. Am dus la capăt un interviu cu un fermier din zonă, după ce m-am documentat mai bine despre el şi după ce am învăţat cum să sintetizez şi să aşez în ordine ideile şi informaţiile primite. Activitatea jurnalistului nu este deloc uşoară şi am înţeles aceasta, după experienţa alături de APAR. Am aflat şi noi informaţii din domeniul agricol, ceea ce îmi va fi de folos, inclusiv în propria fermă. Sunt tot mai hotărât să urmez o facultate”, arăta Florin Toderaşcu Jr.
Elevi de la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” implicaţi în proiectul ”Jurnalism agricol”, alături de prof. Anca Ghiurtzu (stânga)
Două generaţii de oieri: Florin Toderaşcu Sr. şi Florin Toderaşcu Jr.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi