În urmă cu doi ani, Florin Pîrgaru a ales să-şi reînnoiască flota de maşini şi utilaje. Printre achiziţii s-au numărat atunci şi câteva echipamente marca Massey Ferguson, respectiv un tractor 7720S, un încărcător telescopic TH.8043 şi o presă de balotat paralelipipedică MF 1840, prima de acest fel vândută de SIGMA pe piaţa din România.
Optimizarea cheltuielilor a devenit o prioritate
Administrator a două societăţi cu profil agricol în judeţul Vaslui, acesta lucrează o suprafaţă de aproximativ 2.500 de hectare pe raza a 16 UAT-uri. Terenurile sale sunt însă destul de răspândite, o parte din suprafeţe aflându-se chiar la limita cu judeţul Galaţi. Deşi asta presupune un efort logistic deosebit, există şi un avantaj – faptul că e posibil ca în anumite zone să plouă când în general lumea se plânge de secetă. Dar stresul pedo-climatic nu este singura grijă a antreprenorului din Poieneşti. Optimizarea costurilor a devenit o prioritate.
Combina IDEALĂ
Iniţial a dorit să-şi cumpere o combină. Şi nu una oarecare, ci un MF IDEAL 9T, recunoscută pentru performanţele sale, dar şi pentru eficienţa şi economiile pe care le poate aduce în campaniile lungi de recoltat. De fapt, a şi testat acest model de la Massey Ferguson, iar impresiile au fost la superlativ. „Producția a fost foarte bună, undeva spre 10 tone la hectar, ceea ce pentru zona noastră este ceva ieşit din comun.
Dar cel mai mult m-a impresionat consumul scăzut de motorină”, susţine Florin Pîrgaru. Până la urmă, a renunţat la această investiţie, întrucât intenţiona să facă achiziţia într-un anumit context. „Am vrut să cumpăr o fermă anul trecut şi consideram atunci că astfel aş putea optimiza operaţiunile de recoltat cu o combină MF IDEAL”, recunoaşte acesta. Acum se gândeşte că poate ar fi mai potrivită o combină de pantă şi de capacitate mai mică.
”Contabilizăm fiecare litru sau chiar suta de mililitri consumată pe unitatea de suprafaţă.” – FLORIN PÎRGARU, Fermier din jud. Vaslui
7720S – pentru lucrări de precizie
Până una-alta însă, colaborarea cu SIGMA s-a concretizat deja prin achiziţia a trei utilaje marca Massey Ferguson. Mai întâi, a cumpărat un tractor de 200 de cai putere, modelul MF 7720S, despre care spune că este foarte bun şi pretabil pentru orice tip de exploataţie. „Poate purta o gamă variată de utilaje. Deşi este aproape cel mai mic tractor din fermă, noi îl folosim pentru lucrări de precizie, adică destul de pretenţioase, cum ar fi la semănat, la fertilizat”, a ţinut să precizeze vasluianul.
Focus pe economia de carburant
Pe de altă parte, tractoarele Massey Ferguson au reputaţia de a fi extrem de eficiente din punct de vedere al consumului de carburant, ceea ce contează foarte mult în perioada aceasta. „Dacă altădată nu prea ne interesa acest aspect, acum suntem mult mai atenţi la consumul de motorină. Contabilizăm fiecare litru sau chiar suta de mililitri consumată pe unitatea de suprafaţă. Pentru că la o exploataţie atât de mare cum este a noastră contează orice cantitate, cât de mică ar fi. Într-un an ca acesta ar putea face diferenţa între profit şi pierdere”, a subliniat fermierul.
O presă de balotat cu totul specială
A achiziţionat şi o presă de balotat, tot marca Massey Ferguson, modelul MF 1840. A fost practic prima presă de baloţi paralelipipedici de dimensiuni mici vândută de SIGMA în România. Avantajul acestei prese este acela că merge pe centrul brazdei, atât ea, cât şi tractorul, ceea ce este oarecum diferit faţă de alţi competitori de pe piaţă. Iar asta asigură o manevrabilitate sporită în câmp.
„Chiar dacă achiziţia nu a fost ieftină, preţul ei reflectă pe deplin caracteristicile şi calitatea pe care le oferă. M-a convins şi acel concept inovativ prin care materialul intră pe centru direct în camera de pre-compresie asigurând o uniformitate. În orice perioadă a zilei te ajută să faci o calitate a lucrării mult îmbunătăţită faţă de o presă de balotat obişnuită. Densitatea se poate regla în funcţie de necesitate, la fel şi lungimea baloţilor. De asemenea, productivitatea este superioară unei balotiere de aceeaşi capacitate existentă în portofoliul altor producători”, a constatat antreprenorul moldovean.
Un echipament indispensabil
Tot de la SIGMA România a mai cumpărat un încărcător telescopic Massey Ferguson, modelul TH.8043. Şi acesta are avantajul unui consum redus de combustibil. Deocamdată e tot ce poate spune despre el, pentru că, fiind nou, nu a întâmpinat încă nici un fel de probleme cu el. „Recomandările făcute de specialiştii SIGMA au fost dintre cele mai bune şi, într-adevăr, tot ce am cumpărat s-a dovedit a fi utilaje de calitate. Acest încărcător ne este util nu doar pentru activitatea din câmp, dar şi pe partea de trading, pentru manipularea cerealelor la silozuri. Nu mai pot concepe viaţa de fermă fără un astfel de utilaj. Nu există zi în care să nu trebuiască să fie pus în funcţiune. A devenit practic indispensabil”, ne-a explicat el. L-am văzut şi în câmp, când încărca sacii de îngrăşăminte, mişcându-se cu agilitatea unui atlet care tinde mereu să se autodepăşească, dar şi în zona silozurilor, unde de obicei e nevoie de multă precizie şi manevrabilitate.
Șase mii de baloți pe zi
Randamentul presei de balotat MF 1840 este unul excelent. Florin Pîrgaru spune că la paie ar putea produce până la 5-6 mii de baloţi pe zi, dacă nu chiar mai mult, în funcţie de normarea muncii. La lucernă, la fel, dacă vrei să balotezi toată ziua, poţi obţine 4, poate chiar 5 mii de baloţi, asta în condiţiile în care doreşti să balotezi şi pe perioada din mijlocul zilei, atunci când nu prea se recomandă, pentru că materia vegetală e foarte uscată. În orice caz, a observat el, pierderile de material sunt minime la această presă de balotat, datorită configuraţiei sale speciale. „Dacă o folosim în spatele tractorului Massey de 200 CP, productivitatea este una foarte ridicată, iar operatorul beneficiază de cel mai bun confort”, consideră fermierul din Poieneşti.
un articol de
LIVIU GORDEA