FLORIN PÎRGARU pierde lunar 180.000 de lei din cauza „Ordonanţei Trenuleţ” - Revista Ferma
4 minute de citit

FLORIN PÎRGARU pierde lunar 180.000 de lei din cauza „Ordonanţei Trenuleţ”

Cu o cifră anuală de afaceri de peste 16 milioane de euro pe tot grupul de firme pe care în controlează, Florin Pîrgaru spune că aşa-numita Oronanţă Trenuleţ i-a crescut cheltuielile salariale cu 180.000 de lei pe lună!

Florin Pirgaru FLORIN PÎRGARU pierde lunar 180.000 de lei din cauza „Ordonanţei Trenuleţ”
Florin Pîrgaru, fermier şi antreprenor

Antreprenor cu activitate diversificată în agricultură, industria alimentară (prelucrarea laptelui), Horeca şi turism, Pîrgaru critică dur efectele recentei Ordonanţe Trenuleţ asupra mediului antreprenorial românesc. El atrage atenţia asupra poverii financiare crescute impuse fermierilor şi antreprenorilor, într-un context economic deja dificil.

„Ordoanţa Trenuleţ nu e decât cireaşa de pe tort, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani nu a fost sănătos, nici pentru agricultură şi nici pentru tot ceea ce înseamnă business-ul românesc. Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un antreprenor este cineva care îşi asumă o luptă nebună cu piaţa, cu băncile, cu progresul, cu dezvoltarea, cu performanţa, cu oamenii din ce în ce mai neprofesionişti şi nu poţi să vii de fiecare dată să mai împovărezi acest mediu”, ne-a declarat vasluianul.

Creşterea salariului minim – capcană pentru angajaţi

Creşterea salariului minim pe economie fără a menţine facilităţile fiscale pentru agricultură şi industria alimentară este văzută ca un atac direct asupra fermierilor, dar şi asupra angajaţilor din sector. „Creşterea salariului minim brut ar trebui să fie undeva la 4.300 de lei pentru a compensa eliminarea facilităţilor fiscale, astfel încât angajatul să rămână cu acelaşi nivel salarial. În realitate, totul se duce la bugetul statului”, susţine antreprenorul.

Citeşte şi:
ORDONANȚA TRENULEȚ, impact frontal cu agricultura românească!

Agricultura, într-un punct critic

Eliminarea facilităţilor fiscale şi lipsa de sprijin pun fermierii în faţa unor alegeri dificile: reducerea cheltuielilor, restrângerea activităţii sau chiar închiderea fermelor. „E foarte important să se păstreze bruma de capitalizare pe care o mai au unii fermieri. În caz contrar, vom apela la împrumuturi pe care nu ştiu în ce măsură le vom putea susţine performând în continuare,” avertizează Florin Pîrgaru.

Agro Oliver Trans FLORIN PÎRGARU pierde lunar 180.000 de lei din cauza „Ordonanţei Trenuleţ”

El mai atrage atenţia asupra fenomenului alarmant al vânzării de ferme, unde preţurile scăzute ar putea favoriza achiziţia de către mari corporaţii străine, ceea ce ar duce la exportul profiturilor şi la pierderea controlului asupra resurselor strategice. „Sunt ferme pe bantă rulantă de vânzare. Nu sunt nici cumpărători iar asta înseamnă că nu este putere financiară. Probabil că preţurile lor se vor duce în derizoriu şi acest lucru va face ca ele să fie preluate de marie corporaţii străine şi profitul să fie exportat”, a ţinut să sublinieze omul de afaceri.

Apel la înţelepciune

Pîrgaru face chiar un apel la guvernanţi să prioritizeze măsuri care susţin mediul antreprenorial, deoarece „societatea trebuie să se bazeze pe mediul antreprenorial” pentru a construi un viitor sustenabil şi echilibrat. „Din punctul meu de vedere, suntem în al 13-lea ceas şi ar trebui să ne adunăm cu toţii. Mă refer aici în primul rând la cei care sunt responsabili de politicile viitoare ale acestei ţări şi de mediul antreprenorial. Sper, totuşi, prin înţelepciunea unor guvernanţi, să se revină asupra deciziei, iar facilităţile fiscale acordate în industria alimentară şi agricultură să rămână şi pentru anul acesta”.

Citeşte şi:
Florin Pârgaru: „Ne setăm pe nivelul de SUBZISTENȚĂ: producție redusă cu costuri echilibrate!”

Povara taxelor şi lipsa de predictibilitate

„Ordonanţa Trenuleţ” scoate aşadar în evidenţă o problemă sistemică în agricultura şi industria alimentară din România, respectiv lipsa unui cadru fiscal predictibil şi sustenabil. Presiunea suplimentară asupra bugetelor antreprenorilor pun sub semnul întrebării nu doar rentabilitatea fermelor, ci însăşi viabilitatea sectorului agroalimentar. Măsurile recente forţează producătorii şi procesatorii să adopte strategii de supravieţuire, într-un context economic deja fragil, marcat de scăderea puterii de cumpărare şi de provocările naturale. Deşi unii, precum Florin Pîrgaru, îşi pun speranţele în investiţii strategice şi soluţii creative, povara fiscală continuă să reducă marjele de profit şi să descurajeze iniţiativa antreprenorială.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →