2 minute de citit

Florin Pîrgaru: „Anul trecut am avut o investiţie medie 6.200 de lei/ha, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500”

Florin Pirgaru credit foto Liviu Gordea Florin Pîrgaru: „Anul trecut am avut o investiţie medie 6.200 de lei/ha, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500”
Florin Pîrgaru, credit foto @Liviu Gordea

„Încet şi prost! – aşa se derulează lucrările din campania de toamnă!”, ne-a declarat Florin Pîrgaru.  Fermierul vasluian a semănat 200 ha rapiţă, dar, probabil, că va întoarce mare parte din cultură din cauza uscăciunii profunde, în zonă nu a plouat decât 8 litri/mp.

De asemenea, a însămânţat pe 900 ha soiuri de grâu cu înfrăţire în primăvară. „Luăm în calcul o nerăsărire, ne-am cam obişnuit cu toamnele astea secetoase”, a explicat agricultorul. „Eu am o investiţie în utilaje noi de peste 3 milioane de euro, aici includ şi tehnologiile no till (cu o pondere de 20%) şi minim till. Mizăm pe noile sisteme de lucru, pe de o parte să luăm bruma de subvenţie, iar pe de alta să conservăm apa în sol”, a susţinut fermierul.

Reducerea cheltuielilor e prioritară

Florin Pîrgaru spune că se concentrează pe densităţi mai mici, pe reducerea cheltuielilor şi, evident, cu o rată de profit mai mică şi mai sigură. „Dacă anul trecut am avut o investiţie medie pe hectar de 6.200 de lei, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500, deşi cheltuielile indirecte sunt de 2.100 lei/ha”, a precizat el. Reducerea costurilor vizează partea din tehnologie, în primul rând fertilizarea care a scăzut cu aproape 40% (doza la semănat fiind de 140 kg/ha îngrăşăminte chimice complexe).

De asemenea, fermierul a luat în calcul diminuarea producţiei, având în vedere factorul limitativ – apa. „Dacă altă dată bugetam 6 tone în medie la grâu, am redus la 4,8 t/ha, apoi la porumb dacă ne duceam spre 10 tone acuma între 7 şi 8 tone/ha”, a precizat vasluianul. Cu o producţie de peste 7.000 kg/ha, orzul a fost cultura câştigătoare, în sensul că a reuşit să-şi recupereze investiţia. În rest, s-au obţinut 4.100 kg/ha la grâu, 2.200 kg/ha la rapiţă, sub 1000 kg/ha la floarea soarelui şi 4.300 kg/ha la porumb.

„Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”, a concluzionat Florin Pîrgaru.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →