Floarea fără derogare! Cum protejăm cultura? - Revista Ferma
3 minute de citit

Floarea fără derogare! Cum protejăm cultura?

Toată lumea caută o alternativă de tratament la sămânţa de floare, omologată sau nu. În acest sens, specialiştii testează tot felul de combinaţii de produse. Soluţiile disponibile sunt puţine. Una dintre ele este insecticidul piretroid pe bază de cipermetrin. Produsul se numeşte Langis, omologat pentru combaterea viermilor sârmă – Agriotes.

Camp de floare_b

Plăntuţe mai viguroase

„Cu 2 litri/tona de sămânţă, poţi să obţii o peliculă foarte bună. Recomand să se adauge şi un îngrăşământ foliar – Microfert U, tocmai pentru a crea o rezistenţă mai puternică, ţinând cont că cipermetrinul nu poate înlocui sută la sută imidaclopridul. Şi atunci ajutăm planta dându-i un start bun. Puneam Microfert U, în doză de 2,5 l/t odată cu acest insecticid. Asta pentru a crea nu doar o zonă de protecţie, dar şi una de start, astfel încât mica plăntuţă să aibă o pornire rapidă şi să-şi formeze rădăcini puternice”, a explicat inginerul Aurel Pană.
Potrivit specialistului, îngrăşământul foliar are şi avantajul că are un pH acid şi permite descompunerea lentă a piretroidului, asigurând protecţie îndelungată.

Un “plus de protecţie”

Inginerul agronom le mai recomandă colegilor săi un “plus de protecţie”: “nemaiavând un insecticid atât de puternic, dar un atac atât de mare de dăunători în sol, recomand ca după răsărire să se intervină cu un tratament foliar în vegetaţie. Un deltametrin, spre exemplu Faster Delta, care are şi acţiune de contact, şi de ingestie asupra insectelor. Astfel, suplimentăm protecţia pentru ca plăntuţa să nu fie atacată de răţişoară. Pe lângă acestea, mai poate fi folosit şi produsul Mospilan 20 SP”.

Altfel… 

Ce şanse are floarea fără tratamentul seminţelor?

Nu renunţaţi la floare!

România cultivă anual circa două milioane de hectare cu floarea-soarelui. Aurel Pană sfătuieşte fermierii să nu renunţe la cultură: „Fără floare nu mai avem cum să facem asolamente. Şi aşa fermierii fac rotaţie în trei culturi: rapiţă, porumb şi păioase. Dar sunt zone în care rapiţa nu se pretează sau unde se cere o tehnologie specifică mult mai costisitoare; şi atunci soluţia e floarea-soarelui”.

Aurel Pana_b
Aurel Pană, inginer agronom: „După ce am pierdut cultura de soia, ar fi un dezastru ca România să renunţe şi la floarea-soarelui”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →