Noul „Tânăr fermier” dinPNS2023-2027 aduce în atenţia tinerilor fermieri o sumă considerabilă pe linia special dedicată acestora, mai exact: 250.691.764 euro. Deşi pare o sumă uriaşă, nu trebuie pierdut din vedere faptul că aceasta este valoarea financiară alocată întregii perioade (2023-2027), împărţită în sesiuni anuale.
SPRIJIN NERAMBURSABIL DE PÂNĂ LA 70.000 EURO
Vechea submăsură „sM 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va purta o nouă denumire: „DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Cu o intensitate de finanţare de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, linia devine instant una extrem de atractivă pentru tinerii fermieri aflaţi la început de drum, cu un necesar de investiţie financiar crescut. Noul DR-30 nu se anunţă cu mult diferit faţă de sM 6.1, deşi, din ultima sesiune din 2022 a sM 6.1, se pot identifica vizibil şi noile traiectorii pentru viitoarea sesiune.
Valoarea maximă a finanţării este de 70.000 euro cu plata ajutorului nerambursabil în 2 tranşe:
• 75% la semnarea contractului de finanţare;
• 25% după implementarea Planului de afaceri.
Aşa cum ne-am obişnuit, tinerii fermieri ce doresc a aplica pe noul DR-30 vor trebui să îndeplinească atât criterii de eligibilitate, cât şi criterii de punctaj în vederea obţinerii finanţării dorite, prezentate în cadrul unei cereri de finanţare şi a unui plan de afaceri, susţinute de diverse documente solicitate de autoritate.
NU RATA STARTUL!
Pentru tinerii fermieri care doresc să aplice pe viitoarea linie de finanţare de pe DR- 30, Alexandra Buliga, Expert accesare fonduri nerambursabile, face 4 recomandări esenţiale:
1. Pregătirea dosarului din timp, mai ales că preluarea exploataţiilor este un proces de durată şi trebuie justificat atât cu documente de la registrele agricole ale primăriilor, cât şi cu documente APIA/ANSVSA.
2. Începerea discuţiilor în vederea preluării de exploataţie (aceasta trebuie realizată integral, atât în acte, cât şi pe teren; este un proces ce implică demersuri către instituţiile statului, care poate fi unul de durată în funcţie de dimensiunea exploataţiilor preluate, a situaţiei juridice a contractelor de arendă şi/sau concesiune după caz);
3. Înscrierea la cursuri de calificare profesională pentru dobândirea certificatelor/ diplomelor/ atestatelor care dovedesc studiile în domeniu (aceste cursuri au o durată considerabilă).
4. Prospectarea pieţei cu privire la investiţia dorită şi solicitarea de oferte (mai ales din punct de vedere al costurilor implicate, astfel încât tânărul fermier:
• să aibă suficient timp să analizeze ofertele financiare ale echipamentelor dorite;
• să realizeze o analiză cost-beneficiu pe fiecare echipament în parte;
• să aibă un buget clar stabilit raportat la nevoile exploataţiei sale. Stabilirea unui buget estimativ este esenţială unui plan de afaceri calitativ, mai ales în contextul creşterilor de preţuri de la o lună la alta.
VEZI CARE SUNT CELE 3 ÎNTREBĂRI ÎN SPRIJINUL NOULUI „TÂNĂR FERMIER”!
un articol de
ALEXANDRA BULIGA
Expert accesare fonduri nerambursabile