„Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson - Revista Ferma
7 minute de citit

„Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson

Massey Ferguson 2 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson

Când a venit vremea să-și modernizeze ferma, prin Măsura 4.1, Sorin Tănase a optat pentru Massey Ferguson. Cum și-a argumentat tânărul fermier decizia și cât de mulțumit este de alegerea făcută?

Zona localității Roșioru (jud. Buzău) are un specific aparte. Acolo câmpia începe să se transforme în deal. Solul, și el, se transformă din pământul negru de Bărăgan în cel mai special, specific sudului Moldovei. Acolo activitățile agricole sunt o provocare. Pentru vie e o idee prea jos, la fel ca și pentru livezi, iar pentru cultura mare pare a fi puțin prea sus. În această zonă l-a rânduit Dumnezeu pe Sorin Tănase să-și gospodărească ferma.

160 de hectare, în doar doi oameni

Sorin Tănase, la puțin peste 30 de ani, lucrează împreună cu familia sa 160 de hectare. Alături îl are și pe tatăl său, care lucrează și el, separat, încă aproximativ 140. Așa că, în familie, se ocupă de 300 de hectare de teren arabil. Suficient cât să le ocupe tot timpul, ba încă și ceva pe deasupra…

Este unul dintre acei fermieri care își lucrează el pământul. Nu are decât un singur angajat permanent. Alături de acesta, face toate lucrările din fermă. Își conduce utilajele, fie la pregătirea terenului, fie la recoltat. Și abia după aceea, seara, ia deciziile referitoare la partea de management. Decizii în care îl sprijină și soția sa, proaspătă absolventă de Agronomie. Iar ca o dovadă a ceea ce înseamnă ferma pentru el este și numele pe care i l-a dat: „Fetele lui Tănase”, cu o referire clară la fiicele și la soția sa.

Massey Ferguson 7 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson
Fermierul Sorin Tănase și soția lui

Primii bani europeni

A început activitatea în anul 2011, cu 56 de hectare în arendă. În 2016 ajunsese la 120 de hectare. Atunci a încercat pentru prima oară să acceseze fonduri europene, pentru modernizare. Dar abia anul trecut, când a ajuns la 160 de hectare, a reușit să se califice pentru a ajunge la fondurile oferite în cadrul Măsurii 4.1 pentru modernizare. Avea nevoie urgentă de o combină și de un tractor mai puternic.

Din fondurile obținute a cumpărat o combină, cu toate echipamentele necesare, atât pentru păioase, cât și pentru culturi prășitoare, o semănătoare de păioase și un tractor performant. Și, ca lucrurile să fie în pas cu vremea, prin contribuția proprie, a adăugat și o stație meteo. În total, 430.000 de euro…

Massey Ferguson 5 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson
Sorin Tănase și Doru Răducanu, reprezentant zonal SIGMA România

Valorificare prin cooperativă

Aproximativ jumătate din suprafața fermei este cultivată cu cereale păioase, iar restul cu porumb și floarea soarelui. Desigur că nu este neglijată nici obligația de a acoperi terenul cu culturi de înverzire, în special mazăre. Această cultură își găsește o valorificare superioară în cadrul cooperativei din care ferma face parte. În zonă a fost înființată o cooperativă cu șase membri, care lucrează 1.600 hectare, la care „Fetele lui Tănase” s-au alăturat încă de la început. Împreună cultivă, printre altele, căpșuni.

Massey Ferguson 3 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson

Surpriza din lanul de grâu

În ceea ce privește grâul, este preferat soiul Glosa, dar la orz a ales genetica Saaten Union, respectiv SU Ellen. Anul acesta producția de grâu a fost de 4.700 kg/ha. „Față de anul trecut, ca producție ne-am închis bine, dar, ca preț, ne-am închis rău”, consideră Sorin Tănase: „Totuși, e o producție mai mică decât ne așteptam. În zona asta, ploile ne ocolesc. Noi nu avem surse de apă, așa că nu poate fi vorba de irigații. Grâul arăta bine, ca și cultură, dar la recoltat am avut o surpriză neplăcută: bobul foarte șiștav, mic, foarte puține boabe pe spic. Într-o solă unde speram eu să fac peste șase tone/ha, am avut surpriza neplăcută să fac 4.700 kg/ha”.

Massey Ferguson 4 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson

„Anul se cunoaște după orz”

În opinia fermierului, prima cultură care aduce o predicție a rezultatelor este orzul. „Dacă ai plecat bine la orz, atunci e un an bun la păioase. Anul acesta, orzul a fost la 5.300-5.600 kg/ha, deși a trebuit să fie peste 8.000. Pe deasupra, indicii de calitate au fost slabi”.

În ceea ce privește producția de porumb, Sorin Tănase este foarte sceptic: „Mă tem că anul acesta nu facem porumb nici de mămăligă. Și problema nu e de genetică, ci e la mine în zonă. Am o porțiune pe care nu a plouat deloc. Când au mai venit ploi, toate s-au oprit la marginea acelei zone, ca și cum ar fi fost un gard!”

Massey Ferguson, o firmă de cuvânt

Când a fost vorba de a moderniza ferma, Sorin Tănase a optat pentru Massey Ferguson. Până anul trecut, ferma avea doar un tractor de 115 CP din 2017 și un bătrân U 650.

Principalul lucru care l-a atras către Massey Ferguson a fost prețul, după cum ne-a spus. „Anul trecut, în mai, după ce s-a aprobat proiectul, am mers la AgriPlanta. În ceea ce privește combina, eram deja hotărât. Dar referitor la tractor, am fost întâi la altă firmă. Acolo discuția a fost ceva la modul că nu pot să îți livrez decât la anul, și nu la prețul ăsta. Până la urmă, am ajuns la Massey. Era expus tractorul acesta, un 8S de 265 CP. Prețul era mai bun și îl aveau pe stoc. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la ei a fost corectitudinea și felul în care au tratat problema. Este singura firmă care, deși am discutat în mai, mi-a oprit utilajele până în decembrie, căci le-am achitat la sfârșitul lui noiembrie, când s-a aprobat proiectul, nu mi-a cerut nici un leu avans, iar prețul pe care l-am discutat în mai a rămas același, deși între timp prețurile au crescut. La fel s-a întâmplat și cu combina, și cu tractorul! Ceea ce am discutat la început, aia a fost! Asta mi-a plăcut cel mai mult la ei!”

Massey Ferguson 6 „Fetele lu’ Tănase” au ales Massey Ferguson

Din căruță, în Mercedes

Și în ceea ce privește partea de service și întreținere, fermierul este la fel de mulțumit: „Când a trebuit făcută revizia la 50 de ore, astăzi am sunat și a doua zi dimineață oamenii au fost aici în fermă și au făcut ceea ce trebuia, deși eram în plină campanie la grâu”.

Iar când vorbește despre dotările tractorului, primul cuvânt care îi vine în minte este „totul”. Adică, „are tot ce poate avea un tractor pe el: autoghidare, scaun încălzit și ventilat, absolut orice dotare”. Și pentru o comparație, ”este ca și cum te-ai urca dintr-o căruță într-un Mercedes S Klasse”, mai spune Sorin Tănase.

O poveste mai aparte

Nu ar fi cinstit să închei acest articol fără a povesti și o istorioară relevantă asupra caracterului acestui tânăr fermier. Când ne-am întâlnit, la fermă era una dintre zilele caniculare de care luna iulie nu ne-a scutit. Era îmbrăcat în hainele sale obișnuite de lucru. Soția sa, auzind că urmează să apară în fotografiile alăturate acestui articol, i-a adus haine „mai de lume”. Replica sa a fost spontană: „Ce o să zică lumea când o să mă vadă pe tractor în tricou nou? Cine mă mai crede?”

Până la urmă, ca de cele mai multe ori în familiile românești, soția a câștigat. Așa că, nu-l judecați pe fermierul Sorin Tănase după tricoul din fotografii!

 

DATE DE CONTACT

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, București, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →