Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc - Revista Ferma
7 minute de citit

Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc

Evenimentul a fost organizat de Ordinul European al Cavalerilor Vinului (OEVE), în parteneriat cu Cotnari SA. „Având în vedere recenta Lege nr.79/2019 privind instituirea Zilei Naţionale a Gastronomiei şi a Vinului Românesc, Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, membru al Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) şi al Federaţiei Internaţionale a Confreeriilor Bahice (FICB), a decis să organizeze un festival anual cu participare internaţională şi caracter itinerant, cu scopul declarat de promovare a cramelor şi vinurilor din ţara noastră. Fiecare ediţie va fi organizată în parteneriat cu un producător de vinuri şi va avea ca obiectiv promovarea respectivei crame, a culturii şi a tradiţiilor specifice zonei respective”, a declarat Marius Farmazon, Consul I al Consulatului România OEVE.

Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc

Primul vin al anului – Frâncuşa de Cotnari

Evenimentele din cadrul Festivalului Cavaleresc al Vinului Românesc au inclus o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice, precum prezentarea Podgoriei şi a Cramelor Cotnari, parada cavalerilor vinului pe traseul Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” – Palatul Culturii Iaşi şi sesiunea academică „Viticultura românească, trecut, prezent şi viitor”.
Cu acest prilej, SC Cotnari SA a lansat primul vin al anului, Frâncuşa de Cotnari, precum şi primul vin spumant produs de compania ieşeană. ”Vinurile de Cotnari prezintă calităţi excepţionale, obţinute prin limitarea producţiei medii de struguri la hectar la doar 70-80% faţă de alte podgorii ale României sau din alte ţări viticole. Ne bucură faptul că astăzi am lansat primul vin al anului 2019, într-un context plăcut şi rafinat. Cu o identitate uşor de recunoscut prin nota vioaie susţinută de o bună aciditate, Frâncuşa se distinge prin aroma fină de fructe. Culoarea galben-pal sau galben-verzui, aroma vegetală de strugure pârguit şi gustul echilibrat şi catifelat conferă vinului toate calităţile care încântă deopotrivă simţurile. Iubitorii unui vin sec, fructuos şi reconfortant preferă Frâncuşa înaintea celorlaltor vinuri din podgorie.
Fiind un festival cavaleresc al vinului românesc care se desfăşoară pentru prima dată în România, aici, la Cotnari, am pregătit şi momentul cu totul deosebit al lansării vinului spumant de Cotnari. Aşadar, începând de astăzi, în mod oficial putem considera că şampania de Cotnari există pe piaţa din România şi ne dorim să ajungem cel mai mare producător de şampanie”, declara Constantin Deleanu, preşedintele-director general al Cotnari SA Iaşi.
Odată cu lansarea oficială a vinului spumant de Cotnari, practic, s-a împlinit încă un vis de 15-20 de ani al podgorenilor de pe aceste meleaguri moldave, după ce, recent, a fost îndeplinit proiectul ambiţios început în anul 2007 de înfiinţare a unor noi plantaţii, introducând în podgorie şi soiuri roşii pentru vin, respectiv Busuioaca şi Feteasca Neagră.

Vinurile spumante de Cotnari

Descriind însuşirile vinului spumant de Cotnari, specialiştii arătau faptul că, de exemplu, vinul spumant extrasec al Podgoriei Cotnari, Frâncuşă, are o identitate uşor de recunoscut prin nota vioaie susţinută de o bună aciditate. Perlaţia fină, aroma vegetală de strugure pârguit şi gustul echilibrat consistent conferă vinului spumant toate calităţile care încântă deopotrivă ochiul, mirosul şi gustul.
Vinul spumant Tămâioasa Românească, un vin alb de înaltă ţinută şi cu o savoare unică, are o aromă inegalabilă care îngemănează parfumul de busuioc şi de fân cosit în soare. Generos, înviorător, vitalizant, plin de sevă şi corp, are gustul complex de pere busuioace şi de fragi de pădure şi un post-gust lung, de înaltă clasă.
În varianta spumant rose, Feteasca Neagră are gustul intens fructat, dominat de o bună aciditate, notele de fructe de pădure roşii fiind completate cu discrete tente de petale de trandafiri. Se serveşte ca aperitiv, gustul intens fructat fiind dominat de o bună aciditate.
Un aspect foarte important care trebuie apreciat îl constituie faptul că în Podgoria Cotnari s-a păstrat tradiţia, în prezent putându-se regăsi doar vechi soiuri româneşti: Grasă de Cotnari, Frâncuşă, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Busuioacă, Fetească Neagră.

Cel mai apreciat brand românesc de vin

”Ne bucură mult faptul că vinurile Cotnari sunt apreciate de românii de pretutindeni. Acest aspect este dovedit inclusiv prin faptul că, potrivit unor recente date Nielsen din serviciul de retail, audit realizat pentru categoria “Vin liniştit”, Cotnari a primit titulatura de Cel mai apreciat brand românesc de vin. Calculul a fost realizat din punctul de vedere al volumelor vândute în ultimele 12 luni, perioade cumulate februarie/martie 2018 – decembrie/ianuarie 2019. Suntem convinşi că vom avea noi succese atât cu noul vin Frâncuşa 2019, cât şi cu vinurile roşii, precum şi cu şampania de Cotnari”, sublinia Constantin Deleanu.
După lansarea vinului spumant de Cotnari în faţa cavalerilor vinului românesc prezenţi în Podgoria Cotnari în prima zi a Festivalului, în ultima zi a urmat prezentarea noului produs al companiei ieşene în faţa Casei Studenţilor din Iaşi, în cadrul unui eveniment-spectacol care a presupus inclusiv bătaie cu şampanie.
Prin Legea nr. 79/2019, Ziua Naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc este marcată în prima duminică a lunii octombrie a fiecărui an, motiv pentru care Forumul Consular al Consulatului Romania al OEVE a decis organizarea acestui festival anual în primul week-end al lunii octombrie. Festivalul se va comasa cu Balul Cavalerilor Vinului şi va reprezenta cel mai important eveniment anual din agenda Consulatului România al OEVE, desfăşurat sub denumirea „Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc“. Formatul cadru include prezentarea podgoriei şi a cramei partenerului, prezentarea valorilor culturale locale, sesiune academică, procesiune cavalerească, parada cavalerilor cu ceremonie de întronizare în grad şi dineu festiv.

Marius Farmazon_b
Marius Farmazon: “Pentru ediţia inaugurală a Festivalului Cavaleresc al Vinului Românesc am ales ca partener SC Cotnari SA, o legendă a viti-viniculturii româneşti şi inima Podgoriei Cotnari, o companie înfiinţată in anul 1948 şi care, din exploatarea celor 1.800 de hectare cu viţă-de-vie, reuşeşte să producă anual peste 10.000.000 de litri, vinuri premiate de-a lungul timpului la cele mai reprezentative concursuri interne şi internaţionale de profil”.

C-tin Deleanu_b

Constantin Deleanu: “În vinoteca noastră, avem o colecţie de peste un milion de sticle, cea mai veche fiind din anul 1956. Drumul vinului este lung, dar plin de recompense. Lucrăm permanent la performanţă în calitatea vinurilor produse, urmarea fiind aurul medaliilor obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale”.

VINUL – ELEMENT DE IDENTITATE CULTURALĂ

Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) este o organizaţie internaţională prezentă în 28 de ţări şi include peste 5000 de membri, personalităţi ale vieţii economice, culturale şi sociale, care prin voluntariat susţin conservarea şi promovarea valorilor europene şi au ca punct central vinul, privit ca element de identitate culturală.
Consulatul România al Ordinul European al Cavalerilor Vinului (OEVE) şi-a început activitatea în anul 2007, iar astăzi include peste 400 de membri organizaţi în cinci legate şi şapte scaune Cavalereşti, dispuse în toate regiunile istorice ale ţării. ”Acţiunile noastre sunt caracterizate prin voluntariat, iar răsplata eforturilor noastre este sentimentul datoriei împlinite, respectiv transmiterea către generaţiile viitoare a spiritului de conservare şi perpetuare a tradiţiilor viti-vinicole multimilenare”, menţiona Marius Farmazon.

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noimbrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →