FERTILIZAREA culturilor FURAJERE cu AZOT. Când şi cum aplicăm DOZA CORECTĂ? - Revista Ferma
2 minute de citit

FERTILIZAREA culturilor FURAJERE cu AZOT. Când şi cum aplicăm DOZA CORECTĂ?

Pentru realizarea unor producţii ridicate, de calitate şi eficiente, fertilizarea cu azot este esenţială, mai ales în culturile de graminee perene, de pajişti naturale şi semănate. În acest context, leguminoasele furajere perene (lucerna, trifoiul roşu, trifoiul alb, ghizdeiul, sparceta) îşi produc cea mai mare parte din necesarul de azot pe cale biologică, cu ajutorul unor bacterii fixatoare de azot ce se întâlnesc în nodozităţile rădăcinilor acestor specii de plante. Aceste bacterii transformă azotul din aerul atmosferic în azot mineral, pe care-l pun la dispoziţia plantelor. Pe această cale, leguminoasele îşi asigură peste 70% din necesarul de azot pe toată durata culturilor.

„Aplicarea îngrăşămitelor cu azot în doze relativ mari are o acţiune depresivă asupra producţiei, prin încetarea întregului proces de fixare biologică a azotului atmosferic. Pentru evitarea acestei situaţii, se recomandă ca în culturile de leguminoase perene furajere semănate în cultură pură să se aplice anual, la începutul primăverii, înainte de semănat sau în anii următori de vegetaţie, o doză de 200-250 kg/ha îngrăşăminte complexe, într-o formulă echilibrată a celor trei elemente NPK (15:15:15)”, recomandă prof. Univ. Nicolae Dragomir, într-un articol publicat în revista Ferma.

culturi-furajere-27_b

Specialistul susţine că, în pajiştile naturale şi semănate, formarea producţiei de bazează pe următoarele surse de azot: mineralizarea materiei organice din sol, azotul fixat pe cale biologică (de către speciile de leguminoase din compoziţia floristică), azotul recirculat din materiile organice excretate de animale în timpul păşunatului şi azotatul aplicat prin fertilizarea organică şi minerală.

Iar în pajiştile formate din amestecuri de graminee şi leguminoase, „cu o participare a leguminoaselor între 10 şi 50%, cantitatea de azot fixat estimată variază între 20 şi 100 kg/ha/an, reprezentând între 18 şi 38% din cantitatea totală de azot exportat prin producţia de fitomasă furajeră realizată. În funcţie de această cantitate de azot fixat, dozele de îngrăşăminte cu azot se diminuează proporţional cu procentul de leguminoase prezente în compoziţia floristică a pajiştilor”, adaugă Nicolae Dragomir.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →