Fertilizare de precizie cu soluțiile ICL - Revista Ferma
6 minute de citit

Fertilizare de precizie cu soluțiile ICL

Cu un profit de aproximativ 7 miliarde de dolari în 2021 și peste 12.000 de angajați, ICL Group este cel mai mare producător de îngrășăminte PK (îngrășăminte compuse pe bază de potasiu și fosfat) din Europa și unul dintre cei mai mari producători de potasiu la nivel global.

În egală măsură, ICL este cunoscută ca una dintre companiile din domeniu cu cele mai inovative departamente de cercetare și dezvoltare, investind constant în noi soluții și modele agricole.

De ce au ales cei de la ICL România și cu ce produse vin pe piață?

 Fertilizare de precizie cu soluÈ›iile ICL_b


Centru regional pentru trei țări

Pentru ICL Group, Bucureștiul va îndeplini rolul de centru regional pentru trei țări (Bulgaria, Moldova și România) și face parte din strategia de dezvoltare de piață a companiei, după cum a afirmat, în cadrul evenimentului inaugural, Elad Aharonson, președintele diviziei de Soluții Inovative din cadrul ICL Group: „Suntem prezenți în Europa de foarte mulți ani, dar am decis acum să facem un pas înainte și să ne extindem spre Europa de Est, mai precis în România, care este una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din regiune: peste 9 milioane de hectare de teren arabil, adică a șasea țară din UE ca suprafață agricolă. De aceea, credem că domeniul agriculturii va continua să crească accelerat în România și că există un mare potențial pentru inovație aici”.

 

Mai mult decât un sediu, un hub profesional

În egală măsură, în cadrul oficiului ICL Group din București, producătorii și actorii pieței agroalimentare vor beneficia de serviciile unui hub profesional, care va facilita aclimatizarea conceptului de agricultură de precizie în rândul fermierilor locali. Din acest motiv, ICL a înființat un program de instruire pentru clienți, care promovează utilizarea sigură și responsabilă a îngrășămintelor. Agronomii din cadrul companiei oferă consultanță fermierilor cu privire la practicile eficiente și echilibrate de fertilizare, ceea ce include aplicarea nutrienților pentru plante în proporții optime și cantități adecvate pentru a obține randamente crescute și calitate îmbunătățită.

 

Sustenabilitatea, o prioritate pentru ICL

De altfel, compania israeliană este cunoscută drept un promotor al sustenabilității în agricultură, după cum susține Elad Aharonson: „Suntem orientați către agricultura de precizie și am făcut un obiectiv din a lupta împotriva degradării solurilor, a administrării greșite a îngrășămintelor, a pierderilor de nutrienți și a levigării. Promisiunea noastră pentru fermierii din România și din țările din jur este cel mai avansat portofoliu de îngrășăminte și prin avansat mă refer la cel mai eficient, cu cele mai bune rezultate în câmp și cu cel mai bun profil de sustenabilitate”.

 È˜TEFAN BORȘOȘ, Director general ICL România_b

„Vorbim de un model de agricultură de precizie în strategia de fertilizare, care presupune să evităm consumul excesiv sau pierderile nedorite de nutrienți. De aceea în fiecare etapă trebuie să venim cu un aport specific.” – ȘTEFAN BORȘOȘ, Director general ICL România


Polysulphate: îngrășământ organic unic

ICL Group este primul și singurul producător de polisulfat din lume, un îngrășământ mineral organic, multinutrient, cu certificare ecologică, care poate fi folosit la orice cultură. Având denumirea comercială de Polysulphate, produsul are la bază stratul de polihalit depus în urmă cu 260 de milioane de ani în Permian (perioada anterioară dinozaurilor) și conține cantități importante de sulf (48% SO3), calciu ( 17% CaO), potasiu (14% K2O) și magneziu (6% MgO), toate sub formă de sulfați naturali.

 

Permis în culturile eco

„Este un produs natural care nu necesită prelucrare și nici nu rezultă ca urmare a unui proces industrial chimic. Practic, este extras direct din mină, pus în sac și trimis către fermier. Din acest motiv, în polisulfat avem un potasiu fără nici un fel de cloruri, ceea ce îl face deosebit de potrivit pentru culturile mai sensibile, precum tutunul, vița de vie, pomii fructiferi sau legumele. Este un produs 100% solubil în apă, care este adaptabil la toate culturile, inclusiv la cele ecologice”, ne-a explicat Ștefan Borșoș, directorul general al ICL România.

 

ICL PkpluS, pentru o fertilizare echilibrată

Pentru a obține o eficiență mai mare a utilizării azotului, cei de la ICL au dezvoltat noua generație de îngrășăminte PKpluS, care permite separarea fertilizării pe bază de azot de fertilizarea cu alți nutrienți.
La înființare și în primele etape de vegetație, planta are cerințe de azot mici, dar are nevoie de fosfor și potasiu pentru o creștere și o dezvoltare optimă, iar PKpluS este o soluție dezvoltată tocmai pentru acest interval. Cu o combinație de 5 nutrienți (fosofor, potasiu, sulf, magneziu și calciu), PKpluS se aplică înainte de semănat sau plantare și asigură un start optim al culturii, urmând ca îngrășămintele azotoase să fie utilizate după germinare, în etapele în care plantele au efectiv nevoie de el.

 Fertilizare de precizie cu soluÈ›iile ICL_2_b


Agromaster – îngrășăminte cu eliberare controlată

„Potasiul este necesar creșterii plantei, magneziul face parte din clorofilă și este esențial pentru fotosinteză, iar celelalte minerale, și în special sulful, ajută la înrădăcinare. În prezent, nu mai avem sulf atmosferic și atunci venim cu aport de sulf pe care îl găsim natural în polisulfat și mai departe în produsul PkpluS”, a precizat Ștefan Borșoș.
De altfel, pentru o strategie de fertilizare completă, cei de la ICL propun gama de îngrășăminte cu eliberare controlată Agromaster, ce conțin procente variate de nutrienți, adaptate special la ciclurile de vegetație ale plantelor.


REZERVA DE POLISULFAT


Principalul centru de exploatare al polisulfatului se află la 1200 de metri sub Marea Nordului, la mina Boulby de pe coasta comitatului North Yorkshire din Regatul Unit, unde sunt disponibile rezerve de peste un miliard de tone.
Pe piață, îngrășământul Polysulphate este disponibil atât sub formă de granule (2-4 mm), cât și sub formă de pudră, având caracteristici de împrăștiere excelente și un profil ideal pentru a fi aplicat împreună cu azotul simplu.

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →