FOTO: Carență de potasiu la cartof (sursa www.alamy.com)
Furnizarea de potasiu – vital pentru optimizarea culturilor
Cantitatea de potasiu din plantele de cartof influențează transportul carbohidraților din frunze către tubercul. Studiile arată că o bună aprovizionare cu potasiu conduce la o cantitate mai mare de substanță uscată, dar și la tuberculi mai rezistenți la vătămări, cu aspect comercial mai bun și durată de depozitare prelungită. Culturile aprovizionate cu potasiu produc tuberculi rezistenți nu doar la stresul mecanic, ci și la frig, secetă, îngheț etc.
Cartoful are nevoie de o cantitate ridicată de potasiu, acesta fiind implicat în numeroase procese fiziologice, ce duc la creșterea globală a plantei, sinteza amidonului, creșterea în dimensiuni a tuberculilor. De fapt, se consideră că potasiul este nutrientul cel mai utilizat de către cultura de cartof, cantitatea folosită fiind chiar mai mare decât cea de azot. Potasiul din sol trebuie să fie dizolvat pentru a putea fi absorbit, de aceea, carențele de potasiu la cartof pot fi întâlnite chiar și în solurile fără deficit de potasiu.
Semnele carenței de potasiu la cartof sunt vizibile prin foliajul de culoare închisă, verde-albăstruie. Frunzele sunt mai mici, cu aspect lucios, cu zone intervenale deschise la culoare. În timp, marginile frunzelor se curbează, căpătând aspect de cupă. Frunzele bătrâne devin maronii și cad prematur. Plantele stagnează în creștere, sistemul radicular este slăbit, iar maturitatea intervine înainte de dezvoltarea corespunzătoare a tuberculilor.
Fertilizarea foliară cu WUXAL K40 completează nutriția culturii de cartof și susține dezvoltarea acesteia și în perioade de secetă. Potasiul este considerat de către specialiști cel mai important element pentru echilibrul hidric al plantei. Deficiența de potasiu conduce la deshidratare și la aspectul ofilit, precum și la acumularea de substanțe toxice, specifice stresului hidric.
Azot și microelemente – dezvoltarea echilibrată a plantelor de cartof
Pe lângă potasiu, WUXAL K40 aprovizionează cultura de cartof cu azot, principalul „combustibil” pentru dezvoltarea plantelor, precum și cu sulf, magneziu și bor. Sulful este important pentru producția de proteine și fortifică planta să facă mai bine față stresului provocat de boli, precum râia cartofului. Magneziul este implicat în producția de clorofilă, dar și în transportul carbohidraților către tubercul, pentru o dezvoltare mai bună a acestuia. Borul are rol de stabilizare a calciului în peretele celular, contribuind la obținerea unor tuberculi mai rezistenți la boli și dăunători.
WUXAL K40 oferă culturii și microelemente, iar microelementele cationice (Cu, Fe, Mn și Zn) sunt supra-chelatate EDTA. Pentru că, din punct de vedere chimic, micronutrienții sunt substanțe minerale cu comportament diferit, este foarte important ca fertilizantul foliar să conțină microelemente chelatate cu agenți de chelatare puternici, care să nu permită reacții nedorite. După cum știm, dacă două sau mai multe elemente din amestec reacționează chimic între ele, compușii rezultați își pierd caracteristicile inițiale, fiind afectată atât calitatea nutrienților, cât și a soluției de tratare. Drept urmare, se formează un precipitat ce blochează sau deteriorează echipamentul de aplicare. Microelementele cationice din WUXAL K40 sunt chelatate cu cel mai puternic agent de chelatare – EDTA, în proporție de peste 100%, pentru a împiedica reacția micronutrienților cu celelalte substanțe din amestecul de tratat.
WUXAL K40 este recomandat în doză de 5 l/ha, 3 aplicări, de la faza de rozetă până la maturarea completă a tufei. Poate fi aplicat atât în perioadele secetoase, pentru a limita pierderile, cât și în anumite tipuri de soluri, cum sunt cele nisipoase și fixatoare de potasiu.
Detalii despre modul de administrare și efectele benefice ale fertilizantului foliar WUXAL K40 aflați urmând acest link: https://kwizda-agro.ro/produs/produse-nutritia-plantelor/fertilizanti-foliari/wuxal-k40
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro