“Ferti Drona” - un nou serviciu agricol - Revista Ferma
4 minute de citit

“Ferti Drona” – un nou serviciu agricol

drona1 m “Ferti Drona” - un nou serviciu agricol

Pentru popularizarea acestui nou serviciu, Soufflet Agro România a organizat o serie de demonstrații practice în luna iulie. Prima demonstrație cu „Ferti Drona” a avut loc în apropiere de Sânnicolau Mare (Timiș) și a fost urmată de alte trei astfel de întâlniri în sudul țării. La evenimente au fost invitați fermieri, potențiali clienți interesați, cărora le-au fost oferite explicații teoretice și tehnice privind acest serviciu. „Ferti Drona nu este o dronă clasică. Cu ajutorul ei se pot determina informații valoroase asupra culturii urmărite, optimizarea costurilor și îmbunătățirea cunoștințelor despre teren. Acest serviciu constă în trei pași simpli: zborul dronei, evaluarea culturii și recomandarea fertilizării cu azot”, a precizat Florin Crețu, director technic Soufflet Agro România.

Senzorul plasat pe dronă captează două imagini/secundă prin cele patru camere foto: pentru lumina roșie, pentru lumina verde, pentru infraroșu și lângă infraroșu. Calbrarea senzorului s-a făcut în prealabil prin prelevarea probelor de biomasă și analiza lor în laborator (varietăți de grâu sau hibrizi de rapiță). ~nainte de efectuarea zborului, senzorul este calibrat în funcție de intensitatea luminoasă.

Practic, în momentul zborului drona de cartografiere „determină” conținutul de azot din plantă/biomasă (pe baza conținutului de clorofilă), materie uscată și capacitatea de absorbție de azot a plantei. Pe baza acestor observații, transmise calculatorului de la sol, se face o evaluare a parcelei – o „hartă a conținutului de azot” și apoi recomandarea privind fertilizarea cu azot, prin zonarea simplă sau detaliată (vezi foto hartă).

„Fermierul intră rapid în posesia hărților și a recomandărilor privind fertilizarea cu azot. Aplicarea optimizată de azot, adică atât cât este necesar pe o anumită zonă a parcelei, ajută fermierul să optimizeze costurile. Nu este doar high-tech, vorbim de o tehnologie performantă și dublată de probele de laborator. Acuratețea recomandării noastre este de peste 90-95%”, a mai declarat Florin Crețu. Acest serviciu va fi disponibil pentru culturile de rapiță și de grâu. La rapiță, zborul efectiv va fi la ieșirea din iarnă, sfârșit de ianuarie – început de februarie (în funcție de condițiile meteo) iar la grâu înainte de apariția frunzei stindard.

Serviciul „Ferti Drona” este acum oferit la pachet odată cu achiziționarea a minim 20 de saci de sămânță de rapiță (pentru cca. 50 ha) și două îngrășăminte foliare (BorStart și OilStart).

Fermierii au apreciat noutățile tehnice prezentate și beneficiile acestui nou serviciu agronomic. Campania de recoltat la păioase fiind pe final în ziua demonstrației iar lanurile de porumb în plină dezvoltare, mai trebuie găsit și un răspuns la întrebarea retorică „pe când să ne așteptăm la senzorul de prețuri corecte… pentru cereale?”, rostită de Nicolae Doru Moț, proprietarul fermei unde a avut loc demonstrația.

Compania Airinov a dezvoltat, împreună cu INRA (Institutul național de cercetări agronomice) un senzor – multiSPEC 4C 4G iar drona eBee este concepută de compania SenseFly (filială a Parrot, cea mai mare companie producătoare de drone). Reprezentatul Airinov, Bálint Szijártó, bussines developer Europa de est, prezent la demonstrații, ne-a declarat: „De anul trecut am început expansiunea internațională și unul dintre statele în care Airinov investește este România, unde suntem foarte bucuroși să lucrăm împreună cu Soufflet Agro”.

 

 

DRONA eBee

Drona cântărește cca. 700g și se pilotează printr-o aplicație din calculator unde este desenată harta parcelei, planul de zbor și punctul de decolare și de aterizare. Drona efectuează zborul și transmite toate informațiile către laptop în timp real, operatorul putând urmări în orice moment poziția dronei. Autonomia de zbor (cu o baterie) este de cca. 30-40 de minute, în funcție de condițiile de zbor; în acest timp se poate analiza o parcelă de până la 200 ha. Drona este foarte precisă și poate zbura chiar în condiții de vânt de până la 15 km/oră. Ploaia împiedică zborul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 – 1-15 august 2016)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →