
Un teren cultivat cu dovleac din satul Herina, județul Bistrița-Năsăud, a devenit, începând de vineri, 11 octombrie, locul de desfășurare a unui festival dedicat acestei plante, vedetă incontestabilă a lunii octombrie, informează Agerpres.
Ideea festivalului aparține unui producător local revenit în urmă cu mai bine de un deceniu din străinătate, iar evenimentul este susținut de Direcția Județeană pentru Agricultură și Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”.
Timp de trei zile, vizitatorii festivalului vor avea ocazia să guste produsele obținute din dovleac, de la semințe și ulei presat la rece, până la plăcinte și brioșe cu dovleac, supă cremă de dovleac servită cu pâine cu semințe de dovleac și chiar înghețată cu gust de dovleac, condimentată cu scorțișoară.
Pentru copii, organizatorii au pregătit ateliere de sculptat dovleci şi un labirint din baloți de paie, iar adulții sunt invitați, în fiecare seară, la concerte cu trupe locale și foc de tabără.
Șeful Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Ioan Păun, prezent la deschiderea festivalului, a relatat povestea de succes a lui Olimpiu Simionca, în vârstă de 43 de ani, care în urmă cu 13 ani s-a întors din Austria, unde se stabilise cu familia pe când era adolescent, şi a început să cultive dovleci, cu intenția de a produce ulei presat la rece
Ulterior, acesta și-a extins aria de activitate și a reușit, alături de alți patru fermieri, să înființeze o cooperativă agricolă și să acceseze fonduri europene pentru a se dota cu tehnologie modernă.
„Este o perioadă destul de lungă, 13 ani, de când Olimpiu a început activitatea aceasta. Ca să faci o activitate și să ai profit și rezultate, trebuie să pleci din start cu un obiectiv. Obiectivul și l-a fixat când era în Austria. Un tânăr din Austria, școlarizat, se întoarce în România, și-a fixat ca obiectiv să cultive dovleacul și să crească mangalița. Uitați-vă, a reușit, după 13 ani, prima ediție a acestui festival, cultivă pe o suprafață de aproximativ 130 de hectare. A început cu o idee, a creat o cooperativă, a reușit să acceseze niște fonduri europene, având și o tehnologie modernă, foarte bună, în cultivarea dovleacului şi în special în partea de recoltare. Obține partea de ulei de dovleac din aceste semințe, totul certificat ecologic, și astăzi încheie acest circuit, acest cerc, pe partea de promovare”, a spus Păun.
La eveniment au fost invitați și șefi de direcții agricole din județele limitrofe, decanul Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Știinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, precum și alți fermieri, toți primind de la Olimpiu Simionca informații legate de cultivarea şi recoltarea dovleacului, despre soiul și tehnologia folosite și despre dificultățile care pot apărea în acest domeniu.
Între două prezentări, Simionca a relatat, pentru Agerpres, că tradiția prelucrării uleiului de dovleac existentă în familia sa, precum şi verile petrecute la țară, la bunicii din județul Bistrița-Năsăud, i-au insuflat dragostea pentru agricultură, cu care a construit ulterior o carieră.
„Părinții mei sunt originari din Bistrița-Năsăud, mai precis de pe Valea Şieului, comuna Şieuţ, sat Sebiş. Bunicii mei au fost țărani, au lucrat câmpul, veneam vara tot timpul și îi ajutam. De acolo am prins drag față de agricultură și la 12 ani, din Brațov, am plecat în Austria, în Wels, am făcut liceul tehnologic specializat pe tehnologia produselor alimentare. Pe urmă, din Wels, am plecat la Viena, unde am studiat tehnologia produselor alimentare, la universitatea de agronomie, şi am lucrat în controlul alimentelor ecologice. Acum 13 ani, m-am hotărât să vin în România, să produc ulei din semințe de dovleac. Este o tradiție pe care o ducem mai departe, de la străbunicii mei, ei au avut oloiniță (presă de ulei – n.r.) și oamenii își produceau ulei din semințe de dovleac mai ales pentru perioada postului și creșteau porcii cu dovlecii şi cu porumbul”, a declarat fermierul.
Întrebat dacă întoarcerea în România s-a dovedit a fi decizia corectă, Olimpiu Simionca a răspuns: „Este o alegere foarte bună, nu am regretat niciodată”.
Pentru ca această primă ediție a Festivalului dovleacului de la Herina să fie una reușită, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, din care face parte și Olimpiu Simionca, a cooptat mai mulți membri, care vor fi prezenți, de vineri până duminică, cu standuri cu produse diverse: pălării și coșuri împletite din papură, decorațiuni de toamnă și de Halloween, bijuterii și accesorii cu tematică adecvată, obiecte sculptate din lemn, lumânări artizanale, produse din lavandă și preparate culinare după rețele locale.







