Fermierul Daniel Nica înfiinţează culturile cu o semănătoare performantă - Revista Ferma
5 minute de citit

Fermierul Daniel Nica înfiinţează culturile cu o semănătoare performantă

„E o investiţie nouă prin care încercăm să reducem din costurile de producţie prin schimbarea tehnologiei de prelucare a solului şi pentru a conserva umiditatea în teren. Eram în căutarea unei soluţii tehnologice menită să menţină apa, care la noi, în judeţul Vaslui, are preţuirea aurului. După părerea mea semănătoarea Novag T ForcePlus 650 este perfectă pentru a face lucrul ăsta”, ne-a declarat fermierul.  

 daniel nica 05_b

Maşina a fost proiectată şi realizată ca o soluţie tehnică pentru supraînsămânţarea pajiştilor. Ea este cuplată la tractor New Holland de 360 CP şi operată de Bogdan Munteanu, un tânăr dedicat noilor tehnologii agricole, instruit special de producător.

„Iniţial o luasem pentru a semăna cerealele păioase, orz şi grâu; dar i-am făcut botezul câmpului şi la rapiţă, înfiinţând cultura pe 120 de hectare, reglată la distanţa de 18,75 cm între rânduri. La această dată, plantele sunt uniform răsărite din pământ, deoarece au beneficiat de o fertilizare echilibrată şi de condiţii optime de vegetaţie.   

De asemenea, în fermă avem, deja, semănate circa 300 de hectare de culturi verzi (amestecuri de plante leguminoase, mazăre, floarea soarelui şi lupin). Vom continua să înfiinţăm direct în mirişte, fără niciun fel de pregătire a terenului, aproape 400 de hectare de culturi păioase de toamnă”, a continuat cultivatorul.  

 

daniel nica 02_bUn risc asumat

 

Daniel Nica recunoaşte că şi-a asumat un risc la aducerea semănătoarei Novag T ForcePlus 650 în România. „După calculele noastre ar trebui ca să se amortizeze undeva în cinci – şase ani. Nu-i cea mai ieftină soluţie, (a costat 220.000 de euro), dar din punctul meu de vedere – şi cei care au văzut-o şi au intrat în contact cu ea, sper să-mi dea dreptate. Face exact ce trebuie, adică pune sămânţa acolo unde trebuie, cu deranj minim al solului”, explică fermierul.

Şi continuă: „Nu aştept să văd rezultate spectaculoase anul acesta, ci după următorii trei, atunci când solul se va stabiliza. Noi încercăm să reducem numărul de treceri din câmp, să controlăm traficul pe parcele, practic, pe cărări tehnologice pe care nici nu le semănăm.”

Daniel Nica susţine că are un parteneriat cu producătorul francez pentru distribuiţia semănătorii Novag pe zona Moldovei, a încheiat un contract de service, asigurându-şi un stoc suficient de piese de schimb, este bucuros că agricultorii sunt interesaţi să aibă maşina în fermă.

 

Investiţii de 200.000 euro în capacităţi de stocare

 

Ferma vasluiană din Roşieşti are o suprafaţă de aproape 900 de hectare. Anul trecut producţiile obţinute au fost de 2.700 kg/ha la rapiţa de toamnă (50 ha), 3.500 kg/ha la grâu (300 ha) şi 4.000 kg/ha la orz pe 50 ha.

„Numai orzul l-am vândut la recoltare, restul am depozitat. Dar se pare că nu e o afacere bună – cel puţin anul acesta – pentru cei ce păstrează producţia pe stoc pentru că preţurile nu cresc. De doi ani de zile ne chinuim să avem spaţii de depozitare, ne-am concentrat mai mult să facem producţie. Între timp am reuşit să investim în capacităţi de stocare. Numai în acest an am investit 200 de mii de euro; anual alocăm până la 100 mii de euro în dotarea fermei cu maşini şi utilaje. Anul ăsta am schimbat un tractor, în cel precedent – o combină şi tot aşa…”,  precizează proprietarul Micropronic.

 

Probleme mari la culturile de prăşitoare

 

„Culturile de primăvară au fost proaste, chiar foarte proaste. Am avut 250 ha de floare la care am început să recoltez de la jumătatea august, ceea ce este total anormal. Producţia de seminţe este undeva la o tonă în medie pe hectar. Nu am curaj să vorbesc de porumb, am o solă de 50 ha din care nu am scos nici măcar un bob”, spune cu amărăciune cultivatorul.

Ferma Micropronic a crescut constant de la an la an, atingând un maxim de extindere pe orizontală. Firesc, urmează a doua etapă, de dezoltare pe verticală, cu concentrare pe dezvoltarea tehnologiilor cu efect direct asupra eficientizării modul de lucru și optimizării în utilizarea resurselor.

Primul pas a fost automatizarea. Toate tractoarele sunt dotate cu ghidare automată, utilajele şi echipamentele fiind conectate la un sistem automat de monitorizare. Doar trei operatori lucrează pe astfel de utilaje performante.

daniel nica 03_b 

Lupinul –  o plantă super pentru îngrășământ verde

 

„Cultivăm lupin românesc de opt ani, am încercat şi variante din străinătate, dar nu rezistă la condiţiile pedoclimatice din zona noastră. E o plantă super pentru covorul verde, din punctul meu de vedere, creşte foarte mult, în zăpadă moare, iar în primăvară nu ne încurcă la semănat. Lupinul şi mazărea se descompun peste iarnă, mazărea lasă în sol 80-100 kg/ha de azot ce poate fi valorificat de următoare cultură, iar lupinul acumulează în medie 170 kg de azot atmosferic la un hectar de pământ.

Ştim că sunt în piaţă produse pe bază inoculanţi microbieni în tratarea seminţelor unor plante pentru fixarea azotului în sol, însă din păcate, încă nu le găsim. Avem preocupări să reducem cantitatea de îngrăşăminte azotoase”, a susţinut vasluianul. 

daniel nica 04_b

Daniel Nica: „De 12 ani practicăm sistemul minim till în ferma noastră, nu mai avem niciun plug din 2010. Şi următoarea etapă, era firesc să trecem la no till. Am analizat o grămadă de soluţii de la mai mulţi producători de utilaje şi iată că ne-am oprit la semănătoarea Novag T ForcePlus 650.” 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →